Για τους εταίρους μας στην ΕΕ, αλλά και για τον διεθνή Τύπο όπου αποτυπώνονται διαθέσεις και κλίμα, η επικράτηση του κόμματος της ΝΔ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου είναι δεδομένη. Ο νυν Πρωθυπουργός αποχωρεί από τη σκηνή και ετοιμάζεται να ανεβεί ο επόμενος για να γραφτεί ένα νέο κεφάλαιο στην πολιτική ιστορία της χώρας. Ενα κεφάλαιο που, θέλει να ελπίζει κανείς, δεν θα έχει καμία σχέση με όσα έζησε αυτή η χώρα με το ξέσπασμα της κρίσης και στη διάρκεια της δευτερογενούς κρίσης που προκάλεσαν οι γνωστές αυταπάτες.

Ελπίζει κανείς, με άλλα λόγια, πως το 2019 δεν θα είναι ούτε 2009 ούτε και 2015. Πως, αν και με υψηλό κόστος, το πολιτικό σύστημα πήρε το μάθημά του. Πως το κόμμα που ετοιμάζεται να κυβερνήσει δεν θα επαναλάβει τα τραγικά λάθη προηγούμενων θητειών του στην κυβέρνηση. Αλλά και πως αυτό που αποχωρεί από την εξουσία δεν θα επενδύσει ξανά στον λαϊκισμό για να καταλήξει να τραυματίσει την κοινωνία αλλά και να αυτοτραυματιστεί παγιδευμένο στις φενάκες του.

Είναι αυτή η ωριμότητα που πρέπει να επιδείξει το πολιτικό σύστημα την επομένη των εκλογών με τον ρόλο που αναλογεί στον καθένα στην πολιτική διεύθυνση της χώρας. Και πρέπει να την επιδείξει επειδή, όσο και αν το 2019 δεν είναι 2009 ή 2015, οι κίνδυνοι δεν έχουν περάσει. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα δώσουν εξετάσεις ακριβώς σε αυτήν την επίγνωση.