Σε ενίσχυση του ΚΚΕ ενάντια στους σχεδιασμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ, που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής, καλεί ο αντιναύαρχος Πολεμικού Ναυτικού ε.α. Γιώργος Ροΐδης, υποψήφιος βουλευτής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ. Σε μια περίοδο δε που η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται επικίνδυνα επισημαίνει ότι το «πικρό» συμπέρασμα που εξάγεται διαχρονικά είναι ότι καμία ιμπεριαλιστική δύναμη δεν θα παρέμβει σε ένα ενδεχόμενο «θερμό επεισόδιο» και υπογραμμίζει ότι η εικόνα των «ανυποψίαστων κυβερνώντων» και όσων προσδοκούν να λάβουν εντολή διακυβέρνησης «θα πρέπει να μας προβληματίζει ιδιαίτερα».

Πώς βλέπετε την κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ;

Η κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία ήταν αναμενόμενη για όσους στοιχειωδώς ασχολούνται με τα γεωστρατηγικά της περιοχής και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο δεν μπορεί κάποιος να την δει ως ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου και να λειτουργεί με σχέδιο, ψυχραιμία και σύνεση χωρίς υποχωρητικότητα, αλλά και χωρίς λεονταρισμούς για εσωτερική κατανάλωση.

Παρότι η ψυχραιμία αποτελεί το κυριότερο όπλο αντιμετώπισης, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την περίπτωση κάποιου «ατυχήματος», αλλά θα πρέπει να θυμόμαστε ότι παγκοσμίως έχουν προβλεφθεί τρόποι ελαχιστοποίησης και απόσβεσης των συνεπειών ενός τέτοιου «ατυχήματος».

Παρακολουθήσατε τις διαβουλεύσεις στην κρίση των Ιμίων. Τι συνέβη τότε και τι συμβαίνει σήμερα;

Λόγω της θέσεως που είχα τότε, παρακολούθησα από μέσα όλες αυτές τις διαβουλεύσεις.

Η Τουρκία και τότε και σήμερα και παλαιότερα, αλλά και κάθε φορά που εκτιμά ότι οι συνθήκες την ευνοούν, προσπαθεί να υλοποιήσει τα σχέδιά της, τα οποία με συνέπεια ακολουθούν και προσπαθούν να υλοποιήσουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις της και βέβαια έχουν την πλήρη στήριξη όλων των αστικών κομμάτων.

Η Τουρκία συνηθίζει να λέει τι πρόκειται να κάνει. Μπορούν οι ελληνικές κυβερνήσεις να «ξαφνιάζονται» και τελικά πόσο μπορεί η Ελλάδα να υπολογίζει σε μία παρέμβαση του ΝΑΤΟ ή άλλων «συμμάχων» της σε ένα ενδεχόμενο «θερμό επεισόδιο»;

Η εικόνα των τάχα ανυποψίαστων κυβερνώντων, καθώς και όσων προσδοκούν να λάβουν εντολή διακυβέρνησης, αλλά και όλων όσων είχαν ή επιθυμούν να έχουν ρόλο υποστήριξης των εκάστοτε κυβερνήσεων (δηλαδή όλων των αστικών κομμάτων), όπως επίσης και οι προσπάθειες εφησυχασμού του ελληνικού λαού που καταβάλλουν όλοι αυτοί θα πρέπει να μας προβληματίζουν ιδιαίτερα.

Το «πικρό» συμπέρασμα, που διαχρονικά έχουμε βγάλει, είναι ότι ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε η περίφημη ΕΕ, ούτε οποιαδήποτε άλλη – σύμφωνα με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς – ευκαιριακή συμμαχία, ούτε οι ΗΠΑ, ούτε κάποια άλλη ιμπεριαλιστική δύναμη θα παρέμβει σε ένα ενδεχόμενο «θερμό επεισόδιο».

Η πρόσφατη απόφαση της ΕΕ σχετικά με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ το αποδεικνύει.

Θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι τον Ιούνιο του 2018 σε ημερίδα που είχε διοργανώσει το ΚΚΕ με θέμα «Διεθνείς Εξελίξεις, η κατάσταση στην περιοχή και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας», είχαν αναφερθεί όλες οι σχετικές πιθανές ενέργειες.

Ποιους θα εξυπηρετούσε μια τέτοια εξέλιξη;

Μια τέτοια εξέλιξη εξυπηρετεί κυρίως τις ΗΠΑ και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που θέλουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο των πηγών της ενέργειας, αλλά και των γραμμών μεταφοράς.

Το βέβαιο είναι ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν εξυπηρετεί τη χώρα μας. Δεν εξυπηρετεί τον λαό και τα δικαιώματά του.

Πώς κρίνετε τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην κλιμακούμενη ένταση με την Τουρκία; Μπορούμε να μιλάμε για αξιοποίηση των εθνικών θεμάτων ενόψει εκλογών;

Δυστυχώς για μια ακόμα φορά εμφανίζονται όλοι οι διαχρονικά κυβερνώντες, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και οι συνεργάτες τους σαν να μην καταλαβαίνουν ότι ο σχεδιασμός είναι να βρεθούμε σε τραπέζι διαπραγματεύσεων – με δυσμενέστερους για εμάς όρους – και σαν να μην έχουν σχεδιασμό, αλλά να πιστεύουν ότι την ειρήνη, την ασφάλεια, τα σύνορα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα θα τα υπερασπιστούν μόνο οι δήθεν φίλοι και «σύμμαχοι».

Αλήθεια, υπάρχει πολίτης αυτής της χώρας που δεν έχει αντιληφθεί ότι όλα τα αστικά κόμματα προσπαθούν να αξιοποιήσουν τα υπαρκτά ανοιχτά εθνικά θέματα προς όφελός τους, αδιαφορώντας αν αυτό λειτουργεί εις βάρος των εθνικών θεμάτων;

Στις εκλογές συντάσσεστε με το ΚΚΕ. Πώς πήρατε αυτή την απόφαση;

Υπηρέτησα τη χώρα από διάφορες θέσεις ευθύνης, προσπαθώντας πάντα για το καλύτερο, χωρίς να παρεκκλίνω από τις αρχές μου και την πολιτική μου ιδεολογία, πράγμα δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο.

Τολμώ να πω ότι όλα αυτά τα χρόνια εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων η εμπειρία μου ήταν τραυματική. Σχέδια και προσπάθειες που στην πορεία οι κυβερνώντες τροποποιούσαν καταπώς τους συνέφερε εκλογικά ή κατά τον τρόπο που θα ήταν αρεστοί στους «συμμάχους» και τους «ισχυρούς» του κεφαλαίου.

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική και την τακτική του υπέγραψε συγχωροχάρτι για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή και καλλιέργησε το ψεύτικο αφήγημα ότι δεν υπάρχει πραγματική αριστερή πολιτική, δημιουργώντας έτσι συκοφαντική εικόνα για το ΚΚΕ και την αριστερή πολιτική. Αυτοί και τα όσα γραφώ στις 21 Μαΐου στον «Ριζοσπάστη» με τίτλο «Ψήφος Αγώνα, Συνέπειας και Ελπίδας – Ψήφος Αρχών και όχι ψήφος στους ευκαιριακούς άρχοντες» είναι κάποιοι από τους λόγους που με οδήγησαν στην απόφασή μου.

Γιατί να ενισχυθεί το ΚΚΕ στις εκλογές;

Το ΚΚΕ πρέπει να ενισχυθεί για να δυναμώσει η πάλη του λαού απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές, να καταδικαστούν η ΕΕ και τα κόμματα που τις εφάρμοσαν και θα τις εφαρμόσουν. Να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής. Να ορθώσει πραγματικό ανάχωμα στη ναζιστική Χρυσή Αυγή και στις άλλες εθνικιστικές φωνές.

Τώρα κρίνεται τι αντιπολίτευση θα υπάρχει στη Βουλή και αν το ΚΚΕ θα πρωτοστατεί στην οργάνωση των αγώνων με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη, με στόχο μια ελπιδοφόρα και ριζική αλλαγή για τον ελληνικό λαό.