Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Τα ιστορικά γεγονότα για την Επανάσταση του 1821 είναι αδιάψευστα και καλόν είναι να μην αλλοιώνονται. Ο κ. Ανδρ. Ανδριανόπουλος στο άρθρο του της 26/3/2019, με τίτλο «Κλήρος και Επανάσταση» έγραψε: «Ηδη από το 1779, πολύ πριν από την επίσημη εκδήλωση των όποιων εθνεγερτικών κινήσεων, ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄ είχε καταδικάσει με επίσημο φιρμάνι την όποια ανυπακοή κατά του οθωμανικού κράτους». Ο εθνοϊερομάρτυρας Γρηγόριος Ε΄ το 1779 δεν ήταν καν Μητροπολίτης. Εξελέγη Πατριάρχης το 1797. Από τότε και έως τον απαγχονισμό του, στις 10 Απριλίου 1821, παρέμεινε στον θρόνο έξι χρόνια και έζησε εξόριστος δεκαεπτά.
Ο κ. Ανδριανόπουλος σημειώνει στο άρθρο του, πως επειδή ο Αλ. Υψηλάντης ήταν υπέρ «της δημιουργίας μοντέρνου κράτους... γνώστης προφανώς των διαθέσεων του Πατριαρχείου, στην επαναστατική του διακήρυξη δεν ομιλεί σχεδόν καθόλου περί θρησκείας».
Ο τίτλος της επαναστατικής και εθνικής προκήρυξης του Υψηλάντη ήταν «Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος». Σ' αυτήν τονίζει:
«1. Η θεία Πρόνοια, ω φίλοι συμπατριώται, ευσπλαγχνισθείσα πλέον τας δυστυχίας μας, ηυδόκησεν ούτω τα πράγματα, ώστε με μικρόν κόπον θέλομεν απολαύσει με την ελευθερίαν πάσαν ευδαιμονίαν.
2. Είναι καιρός να αποτινάξωμεν τον αφόρητον τούτον ζυγόν, να ελευθερώσωμεν την πατρίδα, να κρημνίσωμεν από τα νέφη την ημισέληνον, δια να υψώσωμεν το σημείον δι' ού πάντα νικώμεν, λέγω τον Σταυρόν, και ούτω να εκδικήσωμεν την πατρίδα και την ορθόδοξον ημών πίστιν από την ασεβή των ασεβών καταφρόνησιν.
3. Ας κινηθώμεν λοιπόν με κοινόν φρόνημα!.. Οι ιεροί ποιμένες ας εμψυχώσι τον λαόν με το ίδιόν των παράδειγμα και οι πεπαιδευμένοι ας συμβουλεύσωσι τα ωφέλιμα.
4. Με την ένωσιν, ω συμπολίται, με το προς την ιεράν Θρησκείαν σέβας, με την προς τους νόμους και τους στρατηγούς υποταγήν, με την ευτολμίαν και σταθερότητα, η νίκη μας είναι βεβαία και αναπόφευκτος».
Ο κ. Ανδριανόπουλος σημειώνει ακόμη πως ο απλός κλήρος αγκάλιασε τον ξεσηκωμό για ένα μοντέρνο εθνικό κράτος «σε αντίθεση με την ηγεσία της Ορθοδοξίας, που βολευόταν με το απολυταρχικό οθωμανικό κράτος, που απαξίωνε κάθε ιδέα Διαφωτισμού κι ήθελε ένα λαό οπισθοδρομικό και βυθισμένο στα σκοτάδια ενός συγκεντρωτικού αυταρχικού κράτους».
Το «βόλεμα» του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄ είναι προφανές από τον απαγχονισμό του... Επίσης επτά Πατριάρχες εκτελέστηκαν μόνο στον 17ο αιώνα. Μεταξύ αυτών ο Κύριλλος Λούκαρις. Από την πλευρά τους οι μπαρουτοκαπνισμένοι αγωνιστές κατανοούσαν ότι οι πατριάρχες που τους ζητούσαν υποταγή στον σουλτάνο ήσαν σε αιχμαλωσία. Από την επίγνωση αυτή δημιουργήθηκε η Αυτοκέφαλη Ελλαδική Εκκλησία. Το τουρκικό κράτος καταπιέζει το Φανάρι έως σήμερα.
Ο Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας