Με όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα γίνεται σαφές πως η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια θεσμική κρίση που αγγίζει, εάν δεν έχει ήδη ξεπεράσει, τα όρια της θεσμικής εκτροπής. Παράλληλα, όμως, εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη και με μια οικονομική κρίση. Κι όσο και αν πασχίζει η κυβέρνηση, ακόμη και με τρόπους που τελικά δεν ελέγχει, να πείσει τους πολίτες ότι η οικονομική κρίση έχει τελειώσει, έρχονται τα σύννεφα που μαζεύονται στον ορίζοντα για να τη διαψεύσουν.

Είναι μια σειρά από πολύ πρόσφατα γεγονότα που μαρτυρούν του λόγου το αληθές. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή υπενθύμισε στην κυβέρνηση ότι πρέπει να κλείσει επιτυχώς η αξιολόγηση και προειδοποίησε για το μεγάλο δημοσιονομικό ρίσκο των αναδρομικών. Την ίδια ώρα οι θεσμοί διατυπώνουν ενστάσεις για τη συμφωνία που αφορά τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Και σαν να μην έφταναν αυτά, η χώρα κινδυνεύει να μην της επιστραφούν τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το ύψος των οποίων φτάνει στο ένα δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση έχει προκαλέσει μια κρίση θεσμών, ενώ ευθύνεται και για τη διαιώνιση της οικονομικής κρίσης. Οφείλει να πράξει τα δέοντα για να διασφαλίσει την ορθή λειτουργία της δημοκρατίας. Αλλά και ό,τι είναι απαραίτητο για να μην εξελιχθεί η οικονομική κρίση σε ένα νέο τσουνάμι. Ο ασκός του Αιόλου που άνοιξε με ευθύνη της κυβέρνησης πρέπει αμέσως να κλείσει.