Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Η επικήρυξη των 8 Τούρκων αξιωματικών από την κυβέρνηση Ερντογάν είναι μια υπενθύμιση ότι στη μάχη για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων υπάρχει η ανάγκη για συνεχή εγρήγορση. Η εμμονή με τους 8 προφανώς δεν είναι τυχαία, όπως δεν είναι τυχαία και η χρονική συγκυρία κατά την οποία λαμβάνει χώρα η επικήρυξη. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από την υπεράσπιση του Κράτους Δικαίου και των ανεξάρτητων θεσμών χωρίς αστερίσκους και «ναι μεν αλλά».
Αν και ειπωθεί και γραφτεί πολλές φορές πρέπει να τονιστεί ότι η προστασία των θεμελιωδών αρχών της δημοκρατίας δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ακόμα και εάν το πλαίσιο είναι πολύ δύσκολο, όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Τουρκία με αφορμή την συνάντηση των δύο Πρωθυπουργών φόρτωσε την ατζέντα με όλα τα θέματα, ελπίζοντας (;) ότι μέσα στην πληθώρα αιτημάτων, ίσως, αυτό περάσει και ικανοποιηθεί. Είναι σαφές ότι το θέμα των 8 χρησιμοποιείται από την Τουρκία, ως μέσο επιβολής ενός τρόπου διακυβέρνησης με τεράστια συμβολική σημασία, ειδικά εάν λάβουμε υπόψη μας τον τρόπο με τον οποίο δρα στο εξωτερικό με τις απαγωγές αντιφρονούντων.
Η επικήρυξή τους είναι ακόμα ένα μέσο πίεσης, αλλά και υποτίμησης της ανθρώπινης αξίας βάζοντας μια τιμή σαν να βρισκόμαστε στην άγρια δύση.
Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να παρασυρθεί σε μια τέτοια συζήτηση.
Η ανάγκη για σταθερή υπεράσπιση αρχών και αξιών είναι εξαιρετικά σημαντική ειδικά τώρα που η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή και προσπαθεί να βρει εκ νέου τη θέση της στη διεθνή σκηνή. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι αυτό που ονομάζεται θέμα των 8 δεν είναι απλά μια διμερής διαφορά, η οποία μπορεί να επιλυθεί με κάποιου τύπου αλισβερίσι, αλλά αποτελεί ένα εξόχως σημαντικό ζήτημα υπεράσπισης της δημοκρατίας και των θεσμών της, τους οποίους δεν δικαιούμαστε να απαξιώνουμε.
Τα ζητήματα αρχής δεν έχουν να κάνουν με προσωπικές απόψεις, δεν είναι θέμα γούστου και για αυτό είναι δύσκολα στην υπεράσπιση τους, ειδικά σε περιόδους κρίσης όπου η λογική "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα" επικρατεί.
Η Ελληνική Δημοκρατία και οι θεσμοί τις έχουν εκπληρώσει την αποστολή τους και καλείται για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση να το επιβεβαιώσει.
Ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης είναι αντιδήμαρχος Αθηναίων