Θα συμφωνήσω ότι το ποσό είναι μηδαμινό. Τι ψυχή, θα μου πείτε, έχει ένα ευρώ; Ομως να το βλέπω, αυτό το «ασήμαντο» για πολλούς, όχι όμως για τους περισσότερους, ένα ευρώ να μπαίνει εκβιαστικό χαράτσι σε ανθρώπους που, ναι, ακόμα και αυτό το ένα ευρώ το χρειάζονται, ε όχι, εκεί θα θυμώσω.

Αναφέρομαι στο ένα ευρώ που είναι πλέον αναγκασμένοι να πληρώνουν στη ΔΕΗ όσοι εξακολουθούν να θέλουν ταχυδρομικώς την ενημέρωσή τους από τη δημόσια υπηρεσία. Η απόφαση πάρθηκε πριν από λίγο καιρό και εφαρμόζεται. Γείτονες με τους οποίους διασταυρώθηκα με ώθησαν σε αυτό το σχόλιο. Είδα στο βλέμμα τους ένα μείγμα οργής και παραπόνου. «Τι άλλο θα κάνουν για να μου τ’ αρπάξουν;» έλεγε ένας. «Εχω βαρεθεί να πληρώνω κερατιάτικα».

Τον καταλαβαίνω, τον συμμερίζομαι και λυπάμαι που αδυνατώ να του δώσω ένα επιχείρημα που θα μείωνε την οργή του. Να του πω τι δηλαδή; Οτι «πολιτική της ΔΕΗ είναι η εξοικονόμηση ανθρώπινων και οικονομικών πόρων και η ουσιαστική ενίσχυση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος σύμφωνα με την εναρμόνισή της με τις τάσεις της εποχής σε ευρωπαϊκή κλίμακα»;

Αν του τα πω όλα αυτά θα είναι σαν να τον δουλεύω ψιλό γαζί. Πρώτον, ενώ καταλαβαίνω πολύ καλά τι σημαίνει για τη ΔΕΗ εξοικονόμηση οικονομικών πόρων (κάτι βεβαίως που αφορά τη ΔΕΗ και όχι τον καταναλωτή), αυτό το «εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων» τι ακριβώς μπορεί να σημαίνει; Αυτό που εγώ καταλαβαίνω είναι ότι το προσωπικό της ΔΕΗ θα συρρικνωθεί.

Οσο για το «περιβαλλοντικό αποτύπωμα» έχω να πω τούτο: σε μια χώρα της οποίας η πλειονότητα του πληθυσμού δεν φαίνεται να έχει και τόσο έντονη οικολογική συνείδηση (βλέπε κάδους σκουπιδιών χωρίς σκέπασμα στον δρόμο, κάδους που χρησιμοποιούνται με λάθος τρόπο, κόπρανα από κατοικίδια στα πεζοδρόμια και άλλες τέτοιες πολιτιστικές βαρβαρότητες), αρνούμαι να δεχτώ ότι η ΔΕΗ θα βγάλει την Ελλάδα από το οικολογικό χάος της με το να μη χρησιμοποιεί χαρτί.

Κι εδώ που τα λέμε, δεν είναι να αναρωτιέσαι επίσης για το αν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που θέλει να αφήσει η ΔΕΗ μη χρησιμοποιώντας χαρτί για τους έντυπους λογαριασμούς της συνάδει με τις τεράστιες αφίσες που βλέπεις στο μετρό να τη διαφημίζουν με κραυγαλέο τρόπο; Εκεί μάλλον δεν έγινε σπατάλη χαρτιού και πλαστικού, ε; Αυτό είναι το σωστό «οικολογικό αποτύπωμα», ε;

Να μην ξεχνάμε επίσης ότι στη ΔΕΗ το παραδάκι πέφτει από νωρίς. Ο λογαριασμός που πληρώνουμε είναι Εναντι, δηλαδή ένας «κατ’ εκτίμηση λογαριασμός» που σημαίνει ότι η αξία ρεύματος η οποία χρεώνεται στους λογαριασμούς υπολογίζεται κατ’ εκτίμηση και βάσει της ιστορικότητας καταναλώσεων· όχι της πραγματικής κατανάλωσης. Αν όμως το σπίτι που έχει ιστορικό 100 ευρώ Εναντι μείνει κλειστό για έναν μήνα και ο λογαριασμός είναι ο μισός, το Εναντι θα παραμείνει το ίδιο, έστω και αν το ποσό που χρεώνεται θα αφαιρεθεί στον επόμενο εκκαθαριστικό λογαριασμό πολύ αργότερα.

Η ΔΕΗ είναι ένας από τους πιο παραδοσιακούς οργανισμούς στην Ελλάδα και παρά τα πολλά προβλήματά του (προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τους ίδιους τους εργαζομένους της), παραμένει μια υπηρεσία που ο μεγάλος σε ηλικία κόσμος εμπιστεύεται. Οι νεότεροι αναζητούν διεξόδους σε καινούργιες υπηρεσίες που πολύ πιθανόν να μην είχαν ποτέ σχέση με το χαρτί για να το κόψουν ή να το χρεώσουν τώρα. Δεν είναι λοιπόν άστοχο από πλευράς ΔΕΗ, αντί να αγκαλιάσει αυτόν τον κόσμο των ηλικιωμένων και των συνταξιούχων, τον (θεωρητικά) πελατειακό κορμό της, να τον ταλαιπωρεί με χαράτσια σε μια μάταιη προσπάθεια να τον ενσωματώσει σε μια διαδικασία τεχνολογικής εξέλιξης, η οποία δεν θα ακολουθηθεί ποτέ από τη μεγάλη ηλικία διότι εξελίσσεται με ραγδαίο τρόπο;

Μήπως λοιπόν η ΔΕΗ δεν θέλει τελικά αυτόν τον κόσμο;

Μήπως στοχεύει αλλού; Μήπως στα φιλόδοξα πλάνα της οι ηλικιωμένοι και οι συνταξιούχοι αποτελούν αμελητέα ποσότητα;

Μήπως τελικά μιλάμε για κοινωνική αναισθησία;

Είδες η ΔΕΗ;