Τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει ακόμα την Ελλάδα από την «κανονικότητα» πλήρωσε χθες το Ελληνικό Δημόσιο, παίρνοντας δανεικά από τις αγορές με το υψηλότερο επιτόκιο της ευρωζώνης. Μέσω πενταετών ομολόγων, το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ με το κουπόνι των τίτλων στο 3,45% και την απόδοση στο 3,6%.

Δεν υπάρχει καμία άλλη χώρα στην ευρωζώνη η οποία να δανείζεται σήμερα με τέτοιους όρους.

Από τις 17 χώρες της ευρωζώνης οι οποίες έχουν υπό διαπραγμάτευση πενταετείς τίτλους, στις έξι οι αποδόσεις είναι αρνητικές, κάτω του μηδενός, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της Γερμανίας όπου η απόδοση του πενταετούς ομολόγου χθες το απόγευμα ήταν στο -0,327%. Προφανώς δεν μπορεί να γίνει σύγκριση της μεταμνημονιακής ελληνικής οικονομίας με τη γερμανική.

Μια σύγκριση με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, οι οποίες πρόσφατα πέρασαν τη δοκιμασία των μνημονίων, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, όμως δείχνει τον δρόμο που έχει ακόμα να διανύσει η Ελλάδα μέχρι να τις προσεγγίσει σε όρους κόστους κάλυψης των δανειακών της αναγκών. Απέναντι από το 3,6% της Ελλάδας, το πορτογαλικό πενταετές ομόλογο είχε χθες απόδοση 0,340% και το ισπανικό 0,212%.

Στην Ιταλία, η οποία δοκίμασε τα όρια ανοχής των Βρυξελλών και τις αντοχές της έναντι των αγορών προτού η πολιτική της ηγεσία κάνει τη δική της «κωλοτούμπα», τα πενταετή ομόλογα χθες είχαν απόδοση 1,574%, κάτι λιγότερο από το μισό σε σχέση με την Ελλάδα. Η απόδοση των ιταλικών πενταετών είναι η δεύτερη χειρότερη, μετά την Ελλάδα, στην ευρωζώνη.

 

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΙΕΣ. Εκτός από το ακριβότερο κόστος των δανεικών από τις αγορές, η Ελλάδα έχει μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης μία ακόμη αρνητική πρωτιά. Δεν υπάρχει άλλη χώρα με πιστοληπτική αξιολόγηση από τέσσερα έως έξι σκαλοπάτια χαμηλότερα της επενδυτικής βαθμίδας και το ρίσκο το οποίο ενέχει αξιολόγηση οριακά πάνω από τα «σκουπίδια» πληρώνεται στις αγορές.

Οι προσδοκίες της κυβέρνησης για απανωτές αναβαθμίσεις μετά την έξοδο από το Μνημόνιο δεν έχουν επαληθευτεί μέχρι τώρα και ο συνδυασμός των διαρθρωτικών αδυναμιών της οικονομίας με την καθαρή κυβερνητική στροφή σε παροχές έναντι μεταρρυθμίσεων συνιστούν, σύμφωνα με αναλυτές, υψηλό ρίσκο για τους επόμενους μήνες.

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση διά του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου έκανε λόγο για «μεγάλη επιτυχία» σπεύδοντας να υπενθυμίσει στην αξιωματική αντιπολίτευση την πρόσφατη προειδοποίηση να μη βάζει όλα τα αβγά στο καλάθι τής μη εξόδου στις αγορές.

Από την πλευρά του ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας αφού επισήμανε το υψηλότερο, σε σχέση με άλλες χώρες που ολοκλήρωσαν προγράμματα στήριξης, κόστος δανεισμού, τόνισε πως αυτό θα ήταν μικρότερο «εάν είχε υλοποιηθεί ένα συνεκτικό πλαίσιο μεταρρυθμίσεων, εάν είχαν αναληφθεί εγκαίρως πιο γενναίες αποφάσεις για τη ρύθμιση του χρέους, εάν είχαν αρθεί πλήρως οι κεφαλαιακοί περιορισμοί και εάν η χώρα είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

 

ΟΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙ. Η απόδοση στην οποία «κλείδωσε» η χθεσινή έκδοση δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία για το οικονομικό επιτελείο. Ηταν γνωστό στην αγορά ότι ο ΟΔΔΗΧ θα άφηνε «ένα tip επάνω στο τραπέζι», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές προκειμένου να προσελκύσει μαζικό ενδιαφέρον των επενδυτών, στοχεύοντας στους «yield hunters», τους κυνηγούς αποδόσεων για να «φουσκώσει» με προσφορές το βιβλίο.

Ο στόχος επετεύχθη. Στο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών το guidance, ο «οδηγός», αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι, των εν δυνάμει αποδόσεων βγήκε στο 3,75%-3,875%. Οι προσφορές από hedge funds έναντι της χρυσοφόρου απόδοσης (για ομόλογα χώρας της ευρωζώνης με μηδενικές πιθανότητες χρεοκοπίας μέσα στην επόμενη πενταετία) ήταν μαζικές και σύμφωνα με πληροφορίες προσέγγισαν τα 7 δισ. ευρώ στο σύνολο των 10 δισ. ευρώ. Τα hedge funds, γνωρίζοντας ότι στην τελική μοιρασιά της έκδοσης θα είναι η τελευταία επιλογή, ανεβάζουν όσο μπορούν τις προσφορές τους προκειμένου να αντλήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο.

Το Ελληνικό Δημόσιο όμως ζητούσε 2 δισ. ευρώ και έτσι οι ανάδοχοι της έκδοσης για λογαριασμό του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους είχαν τη δυνατότητα να «διαλέξουν» τους τελικούς αποδέκτες του τίτλου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τέλος της ημέρας από τα 2,5 δισ. ευρώ τα οποία άντλησε το Δημόσιο, μόνο 8% κατέληξε στα χαρτοφυλάκια hedge funds, με τους λεγόμενους real money investors (ασφαλιστικές εταιρείες, asset managers και τράπεζες) να παίρνουν σχεδόν το σύνολο της έκδοσης.

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ. Η συμπεριφορά των κατόχων των ομολόγων τις επόμενες εβδομάδες συνιστά μεγάλο στοίχημα. Κατά τις εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων, το γεγονός της εξαιρετικά χαμηλής συμμετοχής των hedge funds περιορίζει την ανησυχία για τη συμπεριφορά του τίτλου στη δευτερογενή αγορά. Οι μνήμες της περυσινής έκδοσης επταετών ομολόγων με την κατακόρυφη αύξηση των αποδόσεων από την επομένη της διαπραγμάτευσης είναι νωπές και ο ΟΔΔΗΧ, αφού κάηκε πέρυσι στον χυλό των αγορών, φέτος φαίνεται να έλαβε τα μέτρα του.

Πηγές κοντά στην έκδοση εκτιμούν ότι το νέο ομόλογο θα έχει καλή συμπεριφορά, ποντάροντας μάλιστα και σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης. Οσον αφορά τα επόμενα βήματα της Ελλάδας στις αγορές συνιστούν προσεκτικές και όχι βιαστικές κινήσεις, στον κατάλληλο (όχι με όρους πολιτικούς) χρόνο.