Υπό την αίρεση ότι οι συνταγματικές αλλαγές της ΠΓΔΜ θα ισχύσουν μόνο μετά την κύρωση από το ελληνικό Κοινοβούλιο της Συμφωνίας των Πρεσπών και του Πρωτοκόλλου ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, η εθνική αντιπροσωπεία καλείται να ψηφίσει μια συμφωνία με «αόρατες» συνταγματικές εγγυήσεις εκ μέρους των Σκοπίων. Με την αξιωματική αντιπολίτευση να δηλώνει ότι δεν μπορεί να συζητά η Βουλή των Ελλήνων για μια συμφωνία τέτοιας ιστορικής εμβέλειας δίχως να έχει στη διάθεσή της το τελικό, ενιαίο και κωδικοποιημένο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ με ενσωματωμένες τις τροποποιήσεις που επήλθαν και με την κυβέρνηση να εμμένει στο επιχείρημα ότι δεν προβλέπει κάτι τέτοιο η συνταγματική πρακτική των Σκοπίων, η μάχη κορυφώνεται απόψε αργά το βράδυ με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

Η αντιπολίτευση διατυπώνει ηχηρές ενστάσεις καθώς έχει ανατραπεί το πλαίσιο της Συμφωνίας με ευθύνη της σκοπιανής πλευράς, αφού οι συνταγματικές αλλαγές που ενέκρινε η Βουλή της ΠΓΔΜ τελούν υπό αίρεση μέχρι να ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή όχι μόνο η Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και το Πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ, κάτι που παραδέχθηκε ουσιαστικά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος δηλώνοντας: «Προέβλεψαν μια διαλυτική αίρεση, που ναι μεν δεν προβλεπόταν στις Πρέσπες, αλλά ούτε απαγορεύεται, κατά την οποία εάν εμείς δεν κυρώσουμε τη Συνθήκη ή εάν εμείς δεν τους εντάξουμε στο ΝΑΤΟ, τότε και αυτοί θα επαναφέρουν το Σύνταγμά τους στην προηγούμενη μορφή, πράγμα που απορρέει από τη βασική αρχή των συμβάσεων, του pacta sunt servanda, ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να εφαρμόζουν αμοιβαία τις υποχρεώσεις τους».

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝ ΙΣΧΥΪ. Για την κυβέρνηση υπερισχύει αυτό που ο αναπληρωτής υπουργός παρουσίασε ως επίτευγμα της διαπραγμάτευσης Κοτζιά, ότι δηλαδή αυτό που προέβλεπε η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν ότι θα ερχόταν προς κύρωση στην ελληνική Βουλή «μόνο όταν είχε ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στο άλλο μέρος». «Αυτό έγινε», είπε, ωστόσο στα χέρια των βουλευτών δεν έφτασε ποτέ το νέο τροποποιημένο Σύνταγμα με ενσωματωμένες τις αλλαγές που θα ισχύσουν στο πλαίσιο της Συμφωνίας. Και αυτό διότι δεν έχει τεθεί σε ισχύ. Κάτι που αντιβαίνει στις πρόνοιες της Συμφωνίας. Ακόμα και η ρηματική διακοίνωση που διαβιβάστηκε στο ελληνικό ΥΠΕΞ φέρει ως τίτλο «Δημοκρατία της Μακεδονίας». «Πριν αλέκτορα φωνήσαι, τα Σκόπια παραβίασαν τη Συμφωνία των Πρεσπών» δήλωσε ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Δένδιας έθεσε το θέμα από την αρχή της συνεδρίασης, τονίζοντας ότι η παραδοχή πως δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει κωδικοποιημένο κείμενο του Συντάγματος με τις τροποποιήσεις, βάσει της Συμφωνίας, «επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους μας: το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας παραμένει ως είχε και παράλληλα υφίσταται το ψήφισμα περί της τροποποίησής του, χωρίς να έχει ενσωματωθεί σε ενιαίο κείμενο, ώστε τα Σκόπια να επικαλούνται ό,τι θέλουν, όποτε θέλουν, κατά το δοκούν».

ΛΕΥΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ. Σύμφωνα μάλιστα με τον σύμβουλο του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, καθηγητή Γιώργο Γεραπετρίτη, η Βουλή καλείται να νομοθετήσει «εν κενώ» και να ψηφίσει ότι «δίνει λευκή επιταγή για το πώς έχει τροποποιηθεί αλλά και για το πώς θα ερμηνευθεί το Σύνταγμα της γείτονος». Ενώ και ο Ανδρέας Λοβέρδος εκ μέρους της ΔΗΣΥ τόνισε ότι οι προσθήκες που έγιναν στο Σύνταγμα και στη ρηματική διακοίνωση επιβαρύνουν τα θέματα, άλλαξαν μονομερώς και η κυβέρνηση συμφώνησε με αυτό σιωπηρά. Είναι ενδεικτικό της «θολούρας» που επικρατεί το γεγονός ότι χθες το βράδυ ο Κατρούγκαλος κατέθεσε στην Ολομέλεια το επίσημο κείμενο του Συντάγματος των Σκοπίων, το οποίο ζητήθηκε και στάλθηκε διά της διπλωματικής οδού, όπως έπρεπε εξαρχής να συμβεί και όχι μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της σκοπιανής πλευράς, στο οποίο βεβαίως δεν υπάρχουν ενσωματωμένες οι επίμαχες τροποποιήσεις. «Θα προστεθούν αφού κυρώσουμε τη Συμφωνία» τόνισε ο Κατρούγκαλος, δηλώνοντας, κατά τα λοιπά, ότι «η Συμφωνία καλύπτει στο 110% τις εθνικές θέσεις και είναι εθνικά επωφελής».

Στη συνεδρίαση, όπου απορρίφθηκαν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που ήγειραν Καμμένος και Κασιδιάρης, τέθηκε και θέμα παραίτησης των βουλευτών για να μην περάσει η Συμφωνία (Μιχαλολιάκος, Νικολόπουλος), κάτι που δεν ευσταθεί, αφού, όπως τόνισαν οι αντιπρόεδροι της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης, πρόκειται για ψευδή και ανεύθυνο ισχυρισμό καθώς το Σύνταγμα δεν προβλέπει αναπλήρωση βουλευτών και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έμενε ανεμπόδιστος να περάσει τη Συμφωνία. Ενώ και η κίνηση εντυπωσιασμού εκ μέρους του προέδρου των ΑΝΕΛ να εγείρει ζήτημα αυξημένης πλειοψηφίας (180 ψήφων) απορρίφθηκε από τη ΝΔ ως προσχηματική.