Σάλο έχει προκαλέσει η ομολογία της υπουργού Προστασίας του Πολίτη ότι οι κουκουλοφόροι, οι οποίοι καταγράφηκαν σε βίντεο να κινούνται στο προαύλιο της Βουλής, λίγο μετά την έναρξη των επεισοδίων στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, ήταν τελικά αστυνομικοί.

Η Ολγα Γεροβασίλη παραδέχθηκε, σε χθεσινές δηλώσεις της στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, πως οι κουκουλοφόροι που φαίνονται στο επίμαχο βίντεο «είναι άνθρωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, της υπηρεσίας επισήμων της Βουλής που εκείνη την ώρα πήραν εντολή για να μετακινηθούν». Απαντώντας δε, σε ερώτηση για τον λόγο που φορούσαν κουκούλες απάντησε λακωνικά ότι τις έβαλαν για να βγουν έξω επειδή πήραν εντολή να μετακινηθούν.

Η πρωτοφανής και απίστευτη παραδοχή – αποκάλυψη της υπουργού για την πραγματική ταυτότητα των κουκουλοφόρων προκάλεσε έντονα ερωτήματα και έφερε στην επιφάνεια μια σειρά καταγγελιών του παρελθόντος για ύποπτες μεθοδεύσεις της Αστυνομίας. Στο επίμαχο βίντεο ο φακός συνέλαβε τους τρεις κουκουλοφόρους άνδρες να τρέχουν στο προαύλιο της Βουλής την ώρα που έπεφταν τα ληγμένα δακρυγόνα και να βρίσκουν καταφύγιο στο σημείο όπου ήταν παραταγμένες οι αστυνομικές δυνάμεις.

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι οι αστυνομικοί είχαν την αμφίεση νεαρού κουκουλοφόρου, καλύπτοντας όχι μόνο τα διακριτικά τους, αλλά και το πρόσωπό τους. Απαντώντας στις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις της, η Ολγα Γεροβασίλη πέρασε λίγο αργότερα στην αντεπίθεση, ρίχνοντας τα βάρη σε μέσα ενημέρωσης. Με ανάρτησή της στο Τwitter ανέφερε πως «άλλη μια ψευδής είδηση από «αξιόπιστα» μέσα. Η πραγματικότητα: «είναι Ελληνες αστυνομικοί που εκείνη την ώρα πήραν εντολή να μετακινηθούν».

Σε ένα επικοινωνιακό μπαράζ επιδόθηκε και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να δικαιολογήσει τη βροχή των δακρυγόνων. Εξέδωσε μια μακροσκελή επίσημη ανακοίνωση με το χρονικό της αστυνομικής δράσης και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για το συλλαλητήριο. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται τέτοιου είδους λεπτομερής ανακοίνωση για επεισόδια από το Αρχηγείο. Βασικό σημείο αιχμής, το οποίο κυριάρχησε και χθες στην επικοινωνιακή τακτική ήταν η θεωρία περί οργανωμένου σχεδίου εισβολής στη Βουλή, το οποίο είχε αναρτηθεί στο Διαδίκτυο. Με ιδιαίτερη έμφαση στην ανακοίνωση του Αρχηγείου τονίζεται ότι «υπήρχαν σοβαρές πληροφορίες για πρόθεση εισβολής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ είχαν κυκλοφορήσει και σχετικοί χάρτες, στους οποίους αποτυπώνονταν οι χώροι και οι είσοδοι του κτιρίου καθώς και σχετικές οδηγίες».

Στην ανακοίνωση, βέβαια, δεν απαντάται το ερώτημα γιατί ενώ υπήρχε τέτοια ροή πληροφοριών, η Αστυνομία δεν προσάρμοσε τα σχέδιά της στην πρόληψη, ώστε να απομονωθούν οι ακραίοι πριν θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιό τους.