Παρακολουθούμε σταθερά εδώ και χρόνια, με μεγάλη ανησυχία, τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τους ανταγωνισμούς ανάμεσα σε ισχυρούς αντιπάλους, τους σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Εχουμε σημειώσει σε ανύποπτο χρόνο και ιδιαίτερα μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Τραμπ, τον Οκτώβρη του 2017, ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει αναδειχθεί σε βασικό παράγοντα προώθησης των αμερικανο-ΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών στην περιοχή. Τα συγχαρητήρια, τα μπράβο που παίρνει, η στήριξη που της παρέχουν ο Τραμπ, η Μέρκελ, στελέχη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, είναι αδιαμφισβήτητος δείκτης. Η Συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ υπηρετεί με το «νι και με το σίγμα» αυτούς τους σχεδιασμούς. Είναι μια συμφωνία που έγινε κατ’ εντολή ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και με πρωταγωνιστικό ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης. Στόχος η ενίσχυση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία και την Κίνα, και έτσι μπλέκει τους λαούς της περιοχής σε επικίνδυνες εξελίξεις. Γι’ αυτό άλλωστε οι πιέσεις που ασκήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα και ασκούνται, προκειμένου η Συμφωνία να περάσει, γι’ αυτό και αναγνωρίζεται από τους ΝΑΤΟϊκούς ως πρότυπο και για άλλες ανάλογες διευθετήσεις στην περιοχή, όπως στο ζήτημα του Κοσόβου. Το άρθρο 2 της ίδιας της Συμφωνίας το ομολογεί ανοιχτά, αφού συνδέει άμεσα τη Συμφωνία με τη διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, το ΚΚΕ είχε ξεκάθαρη και κρυστάλλινη θέση, ότι η επίλυση των προβλημάτων ανάμεσα στις δύο χώρες δεν μπορεί να έρθει μέσα στο Ευρω-ΝΑΤΟϊκό πλαίσιο, μέσω της παρέμβασης και των σχεδιασμών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Οτι αυτό είναι το κύριο ζήτημα και όχι η ονοματολογία, ζήτημα στο οποίο επικέντρωναν όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις και ο ΣΥΝ, από τον οποίο προέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζοντας τότε τα εθνικιστικά συλλαλητήρια. Οτι το ζήτημα είναι ο με σαφήνεια γεωγραφικός προσδιορισμός του όρου «Μακεδονία» και η απάλειψη κάθε είδους αλυτρωτικών διακηρύξεων και θέσεων από πλευράς της γειτονικής χώρας.

Με βάση αυτή τη θέση πορεύεται και σήμερα. Είμαστε αντίθετοι στη Συμφωνία των Πρεσπών και θα την καταψηφίσουμε, γιατί αποτελεί μια Συμφωνία με τη σφραγίδα των επικίνδυνων σχεδίων ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και γιατί, όπως είναι φυσικό στο πλαίσιο αυτών των σχεδιασμών, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί ο αλυτρωτισμός, τα σπέρματα του οποίου παραμένουν ζωντανά. Επιβεβαιώνεται ότι η καταδίκη της Συμφωνίας των Πρεσπών έχει νόημα μόνο αν στρέφεται κατά των επικίνδυνων αμερικανικών ΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών, που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κατά του εθνικισμού σε Ελλάδα και FYROM. Ο λαός, η νεολαία, μπορεί να δει πίσω από τους αποπροσανατολιστικούς καβγάδες των ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, να δει πίσω από τις εθνικιστικές κραυγές και τα αλυτρωτικά συνθήματα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, πίσω από τους μύθους που καλλιεργεί η κυβέρνηση. Η δε ΝΔ με τη στάση της καλύπτει τη δράση διάφορων ακροδεξιών και της Χρυσής Αυγής, ψαρεύοντας στα θολά νερά του εθνικισμού και του φασισμού, την ίδια βεβαίως ώρα που στηρίζει το Ευρω-ΝΑΤΟϊκό πλαίσιο και τον ρόλο της Ελλάδας σε αυτό, τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια.

Καλούμε τον λαό και τη νεολαία να δυναμώσει η λαϊκή πάλη απέναντι στα επικίνδυνα ΝΑΤΟϊκά σχέδια και στην ελληνική εμπλοκή, να δυναμώσει η καταδίκη της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως ΝΑΤΟϊκή και επικίνδυνη, να μην περάσει η προσπάθεια εξωραϊσμού της, που στήνουν η κυβέρνηση μαζί με τα προπαγανδιστικά επιτελεία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, να μην περάσει ο εθνικισμός που προβάλλουν διάφορες αντιδραστικές δυνάμεις. Να απομονώσει τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής και τα κηρύγματα μίσους τους, την ίδια ώρα που αποθεώνουν τον Τραμπ και δεν βγάζουν άχνα για το ΝΑΤΟ και τους σχεδιασμούς του. Δίνουμε μεγάλο ραντεβού στα συλλαλητήρια που διοργανώνει το ΚΚΕ την Πέμπτη στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας με σύνθημα: «Οχι στη Συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, Οχι στα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, Οχι στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό – Ναι στη φιλία – αλληλεγγύη και κοινή πάλη των λαών».