Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι παρασκηνιακές διεργασίες με φόντο τη Συμφωνία των Πρεσπών και την επόμενη μέρα, κυρίως στον δρόμο προς τις εκλογές. Οι πολιτικοί σεισμοί των τελευταίων ημερών και οι ισχυρές αναταράξεις στα κόμματα, κυρίως στους Ανεξάρτητους Ελληνες, στο Ποτάμι και στο Κίνημα Αλλαγής, αναδιαμορφώνουν τους πολιτικούς όρους και δημιουργούν νέες συνθήκες και για τους πρωταγωνιστές της πολιτικής κρίσης.

Στο επίκεντρο της πολιτικής σύγκρουσης βρίσκονται βουλευτές για τους οποίους έχουν ειπωθεί πολλά για την αλλαγή της στάσης τους και μένει να φανεί τι από όλα όσα τους έχουν απευθύνει ισχύει ή όχι. Το τελευταίο διήμερο, κεντρικό πρόσωπο είναι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος που είπε ο ίδιος στην ΚΕ του κόμματός του ότι του προτάθηκε να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ, αρκεί να ψηφίσει «όχι» στη Συμφωνία των Πρεσπών. Για τον Θεοχαρόπουλο το σενάριο που κυκλοφορούσε έντονα ήταν ότι πηγαίνει προς το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, αν και ο ίδιος το απέρριψε, ενώ ο Γρηγόρης Ψαριανός προέβλεψε ότι ενδέχεται να ενταχθεί στο Ποτάμι, αφού υπάρχει μια επικοινωνία με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Αλλάζουν… όχθη. Ο επικεφαλής του Ποταμιού είδε χθες να διαλύεται η ΚΟ με την αποχώρηση του Γιώργου Αμυρά και του Γρηγόρη Ψαριανού, με τον πρώτο να είναι με το… ενάμισι πόδι στη ΝΔ, μια μετακίνηση που θα γίνει μετά την καταψήφιση της Συμφωνίας. Ο Αμυράς σε αυτή την περίπτωση θα είναι υποψήφιος με τη ΝΔ στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθήνας. Για τον Ψαριανό, που διατηρεί καλές επαφές με κεντρικά στελέχη της ΝΔ που έχουν φιλελεύθερο προφίλ, δεν είναι ξεκάθαρο τι θα γίνει. Ο ίδιος προ ημερών κάλεσε δημόσια τον Σπύρο Δανέλλη να πει πως δεν θα είναι υποψήφιος δήμαρχος στο Ηράκλειο ή στο Ακρωτήρι, ούτε στο ευρωψηφοδέλτιο ούτε σε κανένα συνδυασμό του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές. Ο Δανέλλης έχει μια θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, εάν ο ίδιος το επιθυμεί, ανεξαρτήτως τι λέγεται.

Ενδεχομένως θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα στο ευρωψηφοδέλτιο, έχει και η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, διαγράφηκε από τους ΑΝΕΛ και αναμένεται να ψηφίσει και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Πάνος Καμμένος είπε ότι θα είναι casus belli εάν ο Πρωθυπουργός δεν απομακρύνει άμεσα τα στελέχη που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ και παραμένουν σε κυβερνητικούς θώκους, έστω και αν δεν έχουν κάνει ανταλλαγή ψήφου, ενώ στους ΑΝΕΛ δεν αποκλείουν τη συμμετοχή της Κουντουρά και σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που οι διαθέσεις του Πρωθυπουργού είναι διαφορετικές και αναμένεται στον ανασχηματισμό που θα κάνει, και την Κουντουρά να διατηρήσει στο υπουργείο Τουρισμού, και εντός του σχήματος να έχει τους υφυπουργούς Βασίλη Κόκκαλη και (εξωκοινοβουλευτική) Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Στο νέο κυβερνητικό σχήμα, ίσως και αναβαθμισμένη, θα συμμετέχει και η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα. Στην κυβέρνηση θα παραμείνει ο Τέρενς Κουίκ που θα πάρει την έδρα του Θανάση Παπαχριστόπουλου, ο οποίος μετά την ψήφιση της Συμφωνίας έχει δηλώσει πως θα παραιτηθεί και πιθανότατα θα συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.