Οξύμωρο. Σαν να φυτρώνουν έλατα στην έρημο. Η Ελλάδα της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης της σύγχρονης ιστορίας της. Η Ελλάδα των Μνημονίων, της διάλυσης του κοινωνικού ιστού και της βίαιης φτωχοποίησης. Η Ελλάδα που χθες πλημμύρισε τους δρόμους της πρωτεύουσας για να διαδηλώσει απέναντι στην απόφαση μιας κυβέρνησης να μην υπολογίσει για πολλοστή φορά το «θέλω» των πολιτών της. Η ίδια χώρα που έγινε πρώτο θέμα στα μεγαλύτερα αθλητικά δίκτυα ενημέρωσης του κόσμου, χάρη στην… χάρη του Στέφανου Τσιτσιπά.

Είχαμε και έχουμε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, ήρθε από την «εξωτερική» και αυτός ο μικρός με τη ρακέτα του. Ο πιο βελτιωμένος τενίστας του 2018. Εκείνος που χθες νίκησε κοτζάμ Φέντερερ. «Το next big thing» των κορτ όπως ανέφερε κοτζάμ BBC. Ενας παγκόσμιος σταρ του μέλλοντος. Ισχυρός πρεσβευτής μιας χώρας που δεν κάνει άλλα και άλλα, άρα σιγά μην κάνει τίποτε και για τον αθλητισμό της. Παρατημένος είναι και αυτός σε όλα τα επίπεδα. Με διαλυμένες εγκαταστάσεις απομεινάρια της ΑθΗΝΑΣ 2004, χωρίς κανένα ενδιαφέρον για τους αθλητές και τις προσπάθειές τους, με έναν υφυπουργό που εμφανίζεται σαν φαντομάς μόνο για να μοιράσει «συγχαρητήρια» και για να πάρει θέση για φωτογραφία (όπως παραδοσιακά συνέβαινε και με τους περισσότερους προκατόχους του). «Ευχαριστούμε που μας κάνεις περήφανους» ήταν το μήνυμα του Βασιλειάδη στον νεαρό έπειτα από τον ανεπανάληπτο χθεσινό θρίαμβο. Αν το έλεγε ως απλός πολίτης αυτής της χώρας δεν θα έτρεχε κάτι. Ολοι το ίδιο θα θέλαμε να πούμε στον Τσιτσιπά άλλωστε. Οτι το λέει ως υφυπουργός που η μόνη του ασχολία με τα σπορ είναι η «Εξυγίανση» του ποδοσφαίρου, μοιάζει προκλητικό. Ξέρει άραγε ο υφυπουργός πού προπονούνται οι αθλητές των εθνικών ομάδων; Εχει πάει μια βόλτα στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά και του ΟΑΚΑ (που το Σάββατο δεν είχαν ρεύμα!); Του έχουν πει για τους αγωνιστικούς χώρους όπου προετοιμάζονται αυτά τα παιδιά; Οχι, ο Τσιτσιπάς που ζει μόνιμα στη Γαλλία και ουσιαστικά είναι χρόνια μακριά από αυτή την τοξικότητα, όχι η Στεφανίδη που ζει στην Αμερική, αλλά οι περισσότεροι αθλητές που εκπροσωπούν τη χώρα μας; Θέλει να μας πει τι κονδύλια διέθεσε η Ελλάδα για αυτά τα παιδιά, σε σχέση με τα χρήματα (50 εκατ. ευρώ) που έδωσε η κρατική ΕΡΤ για επτά ποδοσφαιρικές ομάδες της Σούπερ Λίγκας; Παίρνει η ομοσπονδία του τένις τον χρόνο όσα πήρε η Λαμία και ο Απόλλωνας για τα «τηλεοπτικά τους»; Να είστε βέβαιοι πως όχι.

Τα σπορ στην Ελλάδα τα συντηρούν ερασιτέχνες με μεράκι. Τα κρατούν όρθια οικογένειες που πληρώνουν για να κάνουν αθλητισμό στα παιδιά τους. Τα κρατά ο Βαγγέλης Μαρινάκης που μέσα σε εννέα χρόνια μετέτρεψε τον «ερασιτέχνη» Ολυμπιακό στον ισχυρότερο πολυ-αθλητικό σύλλογο της Ευρώπης φέρνοντας πανευρωπαϊκούς τίτλους στη χώρα και σχηματίζοντας εθνικές ομάδες κ.λπ. Το κράτος δεν κάνει τίποτε, πέρα από το να μοιράζει συγχαρητήρια στο κατάλληλο timing.

Ας καθίσει λοιπόν μακριά. Και ας αφήσει αυτά τα δώρα Θεού που προέκυψαν να τα ευχαριστηθούν όσοι στα αλήθεια νοιάζονται στη χώρα μας για τα σπορ…