Τέσσερα σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα διατήρησε η Standard and Poor’s την πιστοληπτική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας (στο Β+) κρούοντας τον κώδωνα κινδύνου ενδεχόμενης υποβάθμισης του θετικού outlook σε σταθερό εάν ανατραπούν μεταρρυθμίσεις ή εάν η ανάπτυξη αποδειχθεί κατώτερη των προβλέψεων υπό το βάρος των επικείμενων εκλογών και των πιέσεων στον τραπεζικό τομέα. Το γεγονός της μη αναβάθμισης ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενο, αλλά αυτό ως φαίνεται δεν περιορίζει την αναζήτηση της κατάλληλης ευκαιρίας από τον ΟΔΔΗΧ για μια πρώτη απόπειρα εξόδου στις αγορές, έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος χρηματοδότησης από τον ESM. Παραμονές της έναρξης του δεύτερου γύρου ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας και ενώ τα σήματα των δανειστών υποδεικνύουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση μεταμνημονιακών δεσμεύσεων, ο ΟΔΔΗΧ εμφανίζεται να δρομολογεί έκδοση πενταετών ομολόγων ενδεχομένως μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή. Σχετικές πληροφορίες επικαλέστηκε δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων διαγράφουν πτωτική τροχιά τις τελευταίες εβδομάδες με αποτέλεσμα στην πενταετία να διαμορφώνονται οριακά πάνω από το 3% (3,018%) και στη δεκαετία στο 4,178%.

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Ακόμα και εάν επιχειρηθεί μια πρώτη κίνηση χρηματοδότησης από τις αγορές, η βιωσιμότητα του εγχειρήματος θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τα ευρήματα των θεσμών με τη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας στις 27 Φεβρουαρίου. Επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα στείλει θετικό σήμα ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση 644 εκατ. ευρώ, ενώ ενδεχόμενη αρνητική αξιολόγηση θα σημάνει επιδείνωση του κλίματος αβεβαιότητας το οποίο έχει διαμορφωθεί.

Ηδη, οι δανειστές καταγράφουν καθυστερήσεις στην καθιέρωση ενός μηχανισμού δραστικής μείωσης των κόκκινων δανείων, οι προγραμματισμένες αποκρατικοποιήσεις πηγαίνουν από αναβολή σε αναβολή, ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου στο τέλος του έτους δεν επετεύχθη, ο διορισμός μόνιμων γενικών διευθυντών στο Δημόσιο δεν έχει υλοποιηθεί, ενώ υπάρχει ευρύτατη ανησυχία για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις ενδεχόμενων δικαστικών αποφάσεων του ΣτΕ για καταβολή αναδρομικών από μνημονιακές περικοπές μισθών και συντάξεων.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ. Ολα τα παραπάνω θα βρεθούν από σήμερα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους επικεφαλής των θεσμών (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM, ΔΝΤ) σε μια διαδικασία η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στην Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή. Ηδη, πάντως, το υπουργείο Εσωτερικών όπως προέκυψε κατόπιν ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης θεωρεί δεδομένο – επικαλούμενο καθυστερήσεις του ΑΣΕΠ – ότι θα χαθεί χρονικά και ο νέος στόχος τοποθέτησης γενικών διευθυντών έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Εδραίωση των καθυστερήσεων ή ανατροπές στις μνημονιακές δεσμεύσεις περιλαμβανομένων και αυτών για προσεκτική αύξηση του κατώτατου μισθού (αύξηση 10% όπως θα επιθυμούσε η κυβέρνηση δεν θεωρείται «συνετή κίνηση» από τους θεσμούς) εκτός από αρρυθμίες στην εκταμίευση της δόσης, ενδέχεται να επηρεάσουν και την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας.

Η ΕΚΘΕΣΗ. Η S&Ρ στην έκθεσή της σημειώνει πως εντός των επομένων 12 μηνών θα μπορούσε να υπάρξει αναβάθμιση εάν ενισχυθεί η ανάκαμψη ή αν σημειωθεί αξιοσημείωτη μείωση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ θετικό καταλύτη θα αποτελούσε τόσο η πλήρης άρση των capital controls όσο και η μείωση του δημοσιονομικού ρίσκου από τις εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις για τις περικοπές στις συντάξεις. Αντίθετα, σήμα υποβάθμισης στον ίδιο χρονικό ορίζοντα θεωρούνται η ανατροπή υλοποιημένων μεταρρυθμίσεων και ενδεχόμενο φρένο στην ανάπτυξη το οποίο θα περιόριζε την ικανότητα της χώρας να συνεχίσει τη δημοσιονομική σύγκλιση, τη μείωση του χρέους και την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα.

Αναφορικά με τις εκλογές, η S&P εκτιμά ότι μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ δεν μπορεί να αποκλειστεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, προβλέποντας σε αυτή την περίπτωση κλιμάκωση της πόλωσης τους επόμενους μήνες, η οποία με τη σειρά της συνεπάγεται ρίσκο για τις ιδιωτικοποιήσεις, την αποδοτικότητα απονομής δικαιοσύνης και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Μικρή πρόοδος αναμένεται στην πιο επιθετική προσέγγιση στη μείωση των κόκκινων δανείων πριν από τις εκλογικές αναμετρήσεις.

Στο μέτωπο του προϋπολογισμού, επισημαίνεται ο κίνδυνος αρνητικών επιπτώσεων από εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις.

Η εκτέλεση του προϋπολογισμού 2019 ενδέχεται να επηρεαστεί αρνητικά από εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις, γεγονός που «θα καταστήσει δυσκολότερη την ευθυγράμμιση με τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα», ενώ σημειώνεται πως δεδομένων των επικείμενων εκλογών, οι πολιτικές κινήσεις της κυβέρνησης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό σε σχέση με το «ταβάνι» στις δαπάνες.