O Τάσος Μπακασέτας είναι ένας καλός ποδοσφαιριστής, που τα τελευταία χρόνια δούλεψε όσο λίγοι και είχε πάντα ένα όνειρο: να πάει να παίξει μπάλα σε ένα πρωτάθλημα καλύτερο από το δικό μας. Φέτος τον Δεκέμβριο οι παράγοντες της ΑΕΚ θύμωσαν όταν αυτός απέρριψε την πρόταση ανανέωσης του συμβολαίου που του έκαναν και αποφάσισαν να τον θέσουν εκτός ομάδας. Ο παίκτης άρχισε να ψάχνει για τον επόμενο εργοδότη του.

Ομάδα

Ο Μπακασέτας υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με έναν καλό ιταλό μάνατζερ, τον Φεντερίκο Παστορέλο, που στην Ελλάδα συνεργάζεται με τον παλιό ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ  Μπρούνο Τσιρίλο. Ο Τσιρίλο μέσα στον Δεκέμβριο ταξίδεψε στην Ισπανία για να κάνει επαφές με τεχνικούς διευθυντές ομάδων που έψαχναν ενισχύσεις. Ο Παστορέλο, από τη μεριά του, θεωρείται από αυτούς που ανοίγουν πόρτες στην Ιταλία – στο Καμπιονάτο έχει δουλέψει με κάθε ομάδα, μεγάλη και μικρή. Το συμβόλαιο που ήθελε ο Μπακασέτας, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, είναι πολύ μικρό. Ο ίδιος είχε κάθε διάθεση να περιμένει μερικούς μήνες για να αγωνιστεί στην ομάδα με την οποία θα συμφωνούσε, αν αυτή δεν ήθελε να δώσει κάτι στην ΑΕΚ και να αποκτήσει άμεσα τις υπηρεσίες του. Αλλά δεν βρέθηκε καμία ομάδα με διάθεση να πληρώσει την ΑΕΚ και καμία που να του κάνει πρόταση για να τον αποκτήσει το καλοκαίρι περιμένοντάς τον. Στην ίδια κατάσταση με τον Μπακασέτα βρίσκεται και ο συμπαίκτης του στην ΑΕΚ Σιμόες. Ο Πορτογάλος ψάχνει μια ομάδα να του δώσει 500 χιλιάρικα, δηλαδή το ένα τέταρτο των χρημάτων που κερδίζει ο Λούκα Μιλιβόγεβιτς στην Αγγλία – αναφέρομαι στο Σέρβο γιατί αγωνίζεται στην ίδια θέση. Ομάδα ακόμα δεν έχει βρει.

Ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς ήταν για όλους ο MVP του ελληνικού πρωταθλήματος στο τέλος του πρώτου γύρου. Εψαχνε ομάδα να φύγει από τον ΠΑΟΚ: ο σέρβος φορ έχει τη συνήθεια κάθε δυο χρόνια να αλλάζει ομάδα για να πληρώνεται ακριβότερα. Η μόνη ομάδα που εμφανίστηκε με διάθεση να πληρώσει τη ρήτρα του συμβολαίου του (σε δόσεις τελικά…) και να τον κάνει πλουσιότερο ήταν η Αλ Ιτιχάντ, προτελευταία στο πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας. Αν κρίνω από το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ δεν μίλησε καν με τον ποδοσφαιριστή προσπαθώντας να τον μεταπείσει, η πρόταση των Σαουδαράβων υπήρξε ανακουφιστική. Οχι μόνο για τον Πρίγιοβιτς αλλά και για την ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Κούτρης

Ενώ συνέβαιναν αυτά, ο Ολυμπιακός αρνήθηκε 5 εκατ. ευρώ από την Τζένοα για τον Λεονάρντο Κούτρη και 7 εκατ. από τη Σέλτικ για τον Ομάρ Ελαμπντελαουί. Βρέθηκαν δηλαδή χρήματα (και μάλιστα σοβαρά…) για ένα αριστερό μπακ (τη στιγμή που ο Μπακασέτας δεν βρήκε ούτε πρόταση να τον ικανοποιεί…) ενώ ο Ολυμπιακός τονίζει σε κάθε κατεύθυνση πως δεν πουλάει τον δεξιό του μπακ με λιγότερα χρήματα από αυτά που πωλήθηκε ο φορ και MVP του πρωταθλήματος Πρίγιοβιτς! Ολα αυτά μοιάζουν κομμάτι ανεξήγητα, αλλά δεν είναι: οι καλοί παίκτες φτιάχνουν καλές ομάδες, αλλά μόνο οι καλές ομάδες μπορούν να ανεβάζουν την αξία των παικτών τους.

Βιτρίνα

Βιτρίνα για ποδοσφαιριστές δεν είναι το ελληνικό πρωτάθλημα: είναι οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις και τα όσα ένας ποδοσφαιριστής κάνει στην εθνική του ομάδα. Από τη στιγμή που η Εθνική Ελλάδος πήρε την κάτω βόλτα κι άρχισε να χάνει από τα Νησιά Φερόες και τη Φινλανδία ο έλληνας ποδοσφαιριστής τραβά τα βλέμματα των ξένων ολοένα και λιγότερο. Οσο η Εθνική μας είχε εμφανίσεις στα τελικά του Μουντιάλ και του Euro, ομάδες στο εξωτερικό μπορούσαν να βρουν όλοι: όχι μόνο οι μεγάλοι και φτασμένοι (μερικοί από τους οποίους γύρισαν πραγματικά ολόκληρη την Ευρώπη…), αλλά και οι μικρότεροι και ανερχόμενοι. Θυμίζω ότι ο Καπίνο και ο Μαυρίας πωλήθηκαν κάποτε 2,5 εκατ. ευρώ από τον Νίκο Νταμπίζα στο πρώτο του πέρασμα ως τεχνικός διευθυντής από τον ΠΑΟ: πέρυσι η ίδια ομάδα πήρε λιγότερα (!) για τον διεθνή με την Εθνική μας Ζέκα, που είναι και φτασμένος παίκτης. Αν η Εθνική δεν έχει καλά αποτελέσματα, οι παίκτες μας θα δυσκολεύονται ολοένα και πιο πολύ να βρουν ομάδες και μεγάλα συμβόλαια στο εξωτερικό. Ειδικά αν αγωνίζονται και σε ομάδες που δεν δημιουργούν υπεραξίες γιατί στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις δεν κάνουν τίποτα.

Δίκτυο

Λένε ότι ο Ολυμπιακός έχει ένα καλό όνομα στα δίκτυα των ατζέντηδων, ότι ξέρει να συνεργάζεται μαζί τους κτλ, κτλ. Μπορεί να είναι κι έτσι, αλλά αν δεν έχει στην Ευρώπη καλά αποτελέσματα κι αυτός δυσκολεύεται να πουλήσει. Τον Εγκελς και τον Τζούρτζεβιτς, παίκτες που χρυσοπλήρωσε πέρυσι, φέτος τους έχει δώσει δανεικούς. Ο Κούτρης, ο Ομάρ, αλλά και ο Σισέ, στον Ολυμπιακό έπαιζαν και πέρυσι, αλλά καμία Σέλτικ και καμία Τζένοα δεν έκαναν προτάσεις για να τους αποκτήσουν. Εκαναν προτάσεις φέτος γιατί τους είδαν να αποκλείουν τη Μίλαν – κι αυτό είναι η καλύτερη απόδειξη ότι μπορούν να σταθούν σε υψηλό επίπεδο. Ετσι συνέβαινε πάντα: οι καλές πορείες στο Τσάμπιονς Λιγκ μεγάλωσαν την αξία του Μανωλά, του Μήτρογλου, του Σάμαρη, του Μαζουακού, του Φέισα. Και οι προκρίσεις στο Γιουρόπα Λιγκ βοήθησαν ώστε να πωληθούν στην καλύτερη τιμή ο Μιλιβόγεβιτς, ο Ρέτσος, ο Ιντέγιε, ο Βιάνα – που κανείς σχεδόν δεν θυμάται. Η Ευρώπη φέρνει χρήματα: το ελληνικό πρωτάθλημα είναι πλέον τόσο χαμηλής ποιότητας, ώστε δύσκολα οι ξένοι το παίρνουν στα σοβαρά. Ο Πρίγιοβιτς, αλλά και ο Μπεργκ κι ο

Αραούχο, δεν βρήκαν ομάδες από τη Δυτική Ευρώπη να πληρώσουν για τα γκολ που εδώ σημείωσαν. Είναι γκολ που δύσκολα πείθουν δυνατές ομάδες να ποντάρουν σε αυτά. Κάποτε στη Λάτσιο έδωσαν 7,5 εκατομμύρια στον ΠΑΟ για τον Σισέ θαμπωμένοι από τα γκολ που είχε βάλει στα μέρη μας: ακόμα κλαίνε τα λεφτά τους.

Μουντιάλ

Ο Μπακασέτας υπέγραψε την ανανέωση του συμβολαίου του με την ΑΕΚ, αγωνίστηκε στα Γιάννινα την περασμένη Δευτέρα και ήταν και πολύ καλός. Μικρός είναι ακόμα – ίσως έχει μια ευκαιρία να δοκιμάσει στην Ευρώπη αργότερα. Αλλά ας δουν την περίπτωση όλοι οι έλληνες παίκτες – ειδικά οι μικρότεροι. Μεταγραφή στο εξωτερικό κάνεις αν ξεχωρίζεις στην εθνική σου ομάδα κι αν η εθνική σου ομάδα διακρίνεται – κι ο Πρίγιοβιτς πήγε στο Μουντιάλ αλλά δεν τον πρόσεξε κανένας. Επίσης μεταγραφή κάνεις αν η ομάδα σου στην Ευρώπη τραβήξει βλέμματα. Αν χάσει έξι ματς σερί στο Τσάμπιονς Λιγκ είναι δύσκολο να πιστέψει κάποιος ότι έχει καλούς παίκτες. Ισως είναι άδικο: αλλά η αγορά έτσι λειτουργεί. Ομάδες που να έχουν θησαυροφυλάκια τιγκαρισμένα στο χρυσάφι δεν υπάρχουν: αυτά τα βλέπεις μόνο στα σκίτσα της Εφης Ξένου.