Θα έπρεπε να γράψουμε κάτι για τη Βουλή. Αλλά ας γράψουμε για το Καρναβάλι της Πάτρας. Οι εκδηλώσεις του οποίου ξεκινούν σήμερα, με την καθιερωμένη τελετή έναρξης στην Πλατεία Γεωργίου. Στα καρναβαλικά εργαστήρια τα άρματα είναι σχεδόν έτοιμα. Η μεγάλη λαϊκή γιορτή με τίτλο «Το Καρναβάλι που γράφει ιστορία και αναμνήσεις» ξεκινά. Οπως και τα άλλα καρναβάλια ανά την Ελλάδα. Που τα προετοιμάζουν σοβαρά και ατίθασα, άνθρωποι με κέφι. Θα έπρεπε να γράψουμε κάτι για τη Βουλή. Αλλά ας γράψουμε για το Καρναβάλι.

Το κοσμικό αβγό, η πανάρχαια αρχή των πάντων συναντάται σε όλους τους μύθους: ελληνικούς, αιγυπτιακούς, κέλτικους, ινδικούς. Για τους Ορφικούς μέσα από το βαθύ έρεβος της νύχτας ο χρόνος γέννησε το κοσμικό αβγό (ωόν αργύφεον) που από μέσα του ξεπήδησε ο Φάνης ο Πρωτόγονος, ο Ερωτας, αρσενικός και θηλυκός μαζί για να ξεκινήσει η δημιουργία της πλάσης. Ολα αυτά μάλλον δεν τα γνωρίζουν οι χρήστες του Instagram που κατά εκατομμύρια (πάνω από 40) έκαναν like στη φωτογραφία ενός αβγού, σημειώνοντας ρεκόρ. Πράξη αυτοσαρκαστική; Ισως. Μέχρι το επόμενο ρεκόρ.

Είπε κι εκείνη να μείνει έγκυος. Και είχε κλείσει από καιρό καισαρική για την περασμένη Τρίτη. Ελα όμως που ήταν βουλευτής. Και έλα που την Τρίτη ήταν η ψηφοφορία για το Brexit στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Η βουλευτής των Εργατικών Τούλιπ Σιντίκ αποφάσισε να αναβάλει την καισαρική για να πάρει μέρος στην ψηφοφορία. Ηθελε να φέρει τον γιο της σ’ έναν κόσμο πιο ασφαλή. Η συμφωνία για το Brexit δεν πέρασε και τώρα μια νέα ψηφοφορία, για κάτι ασαφές ακόμα, προγραμματίζεται για τις 29 Ιανουαρίου. Η Τούλιπ δεν μπορούσε να περιμένει. Γέννησε σε μια αβέβαια Βρετανία. Εγκυμοσύνη στα χρόνια του Brexit.

Η Νένε Τσέρι αντιπροσώπευε μια άλλη γενιά των 80s, ήταν η επιτομή του diversity, της πολυπολιτισμικότητας πριν εκείνη γίνει σλόγκαν. Προσωποποίηση της διαφορετικότητας αυτή η μιγάδα από τη Σουηδία με τους σοφιστικέ, για την εποχή τους, στίχους, τραγουδούσε ποπ και όργωνε τη σκηνή με την ενέργειά της. Χρόνια μετά το «Buffalo Stance» και το «Manchild», επιστρέφει με το άλμπουμ «Broken Politics», με στίχους για τους πρόσφυγες, την παραπληροφόρηση, τα fake news, τα δικαιώματα των γυναικών. «It’s my politics living in a slow jam», λέει με ευαισθησία και στοχαστική διάθεση.

Οι ελληνικές επιτυχίες στον κόσμο των startups συνεχίζονται. Πριν από λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι νεοφυής εταιρεία ανάλυσης δεδομένων data Artisans του Ελληνα Κώστα Τζούμα, με έδρα το Βερολίνο, πέρασε στα χέρια του κινεζικού κολοσσού Alibaba που δραστηριοποιείται στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» κάνει λόγο για ένα ντιλ δεκάδων εκατομμυρίων, που αφορά την ανάπτυξη της τεχνολογίας Apache Flink, μιας ανοικτής πλατφόρμας αξιοποίησης δεδομένων σε μεγάλες επιχειρήσεις που γίνεται σε πραγματικό χρόνο.

Ηθελε, έλεγε στα «ΝΕΑ», πριν από τρεις μήνες, να γινόταν ξαφνικά «ένα μαγικό» και να ξανάβλεπε το μωρέλι που «είχε πιει το γάλα μονορούφι». Το μαγικό δεν έγινε και χιλιάδες πρόσφυγες συνεχίζουν να ζουν σε άθλιες συνθήκες στη Μόρια και αλλού. Η Μαρίτσα Μαυραπίδου, μια από τις γιαγιάδες εκεί στην Παναγιά τη Γοργόνα της Συκαμιάς που χάιδεψαν τον ανθρώπινο πόνο που έφθανε κατά κύματα στη Λέσβο, έφυγε. Λόγια αγάπης εθελοντών απ’ όλο τον κόσμο πλημμυρίζουν το Διαδίκτυο. Θυμούνται το ευγενικό χαμόγελο και τα ζεστά χέρια. «Μας έδειξε ότι ο κόσμος είναι ακόμα όμορφος».