Συσπειρώνονται με αίτημα να διασωθεί το Γηροκομείο Αθηνών, το οποίο τα τελευταία δέκα χρόνια υπολειτουργεί κινδυνεύοντας να κλείσει οριστικά. Κάτοικοι των Αμπελοκήπων παίρνουν θέση για όσα γίνονται στη γειτονιά τους διοργανώνοντας ανοιχτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας την επόμενη Τετάρτη το απόγευμα στο πάρκο ΚΑΠΑΨ. Οπως επισημαίνουν, το Γηροκομείο είναι ένας πνεύμονας για την περιοχή που θα μπορούσε να δώσει λύση σε εκατοντάδες άστεγους ηλικιωμένους, όμως εγκαταλείπεται μέρα με τη μέρα: σήμερα λειτουργούν μόνο οι δύο από τις εννέα πτέρυγές του, ενώ το ίδρυμα παραμένει ακέφαλο, παρότι έχουν περάσει δύο χρόνια από όταν κηρύχθηκε έκπτωτη η προηγούμενη διοίκηση λόγω κακοδιαχείρισης.

«Αυτήν τη στιγμή το Γηροκομείο φιλοξενεί 100 ηλικιωμένους, ενώ έχει χωρητικότητα 700 ατόμων. Τα χρέη του υπερβαίνουν τα 35 εκατ. ευρώ, παρά τα περίπου 1.000 ακίνητα που έχει στην κατοχή του, και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, τα σύγχρονα μαγειρεία του έχουν εγκαταλειφθεί και υπάρχει πρόθεση οι ηλικιωμένοι να σιτίζονται με catering. Μάλιστα, τα μαγειρεία του είναι τόσο μεγάλης δυναμικότητας που θα μπορούσαν σε αυτά να σιτίζονται εκτός από τους φιλοξενουμένους και άλλοι άστεγοι ή οικονομικά ανήμποροι συμπολίτες μας. Εμάς βασική μας θέση είναι να επαναλειτουργήσει πλήρως το ίδρυμα» λέει στα «ΝΕΑ» ο Μιχάλης Ζωίδης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανω Αμπελοκήπων, ο οποίος απευθύνει το κάλεσμα για τη συγκέντρωση της Τετάρτης.

«ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ». Ο σύλλογος έχει αναπτύξει πλούσια δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια για το θέμα του Γηροκομείου: παραστάσεις, συγκεντρώσεις, υπομνήματα. «Είναι λογικό να κινητοποιείται η γειτονιά» εξηγεί ο Μιχάλης Ζωίδης. «Είναι ένας χώρος που τον αγαπάμε. Εκεί κάνουμε τη βόλτα μας τις Κυριακές, έχουμε επαφή με τους ηλικιωμένους, τα χορευτικά τμήματα και η χορωδία του συλλόγου μας τους επισκέπτονται συχνά, έχουμε καλές σχέσεις μαζί τους, είναι γείτονές μας και είναι κρίμα αυτά τα κτίρια και ο τόσο όμορφος περιβάλλων χώρος του να μένουν αναξιοποίητα» προσθέτει.

Οι κάτοικοι θεωρούν ότι η δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Γηροκομείο μπορεί να ξεπεραστεί αν υπάρξει η απαραίτητη πολιτική βούληση και ζητούν από τον δήμο, από την περιφέρεια και από την κυβέρνηση να συντονίσουν τις ενέργειές τους προς αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα, στη συγκέντρωση έχουν προσκληθεί και εκπρόσωποι της Τοπικής και Κεντρικής Διοίκησης, οι οποίοι καλούνται να δεσμευτούν για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων. «Χωρίς άλλη αδικαιολόγητη καθυστέρηση, θα πρέπει να πάρουν άμεσα μέτρα για να επαναλειτουργήσουν όσα κτίρια έκλεισαν και να δεχθούν υπερηλίκους που αυτή τη στιγμή είναι άστεγοι ή ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες» λένε, επισημαίνοντας ότι «κατά τη γνώμη μας, αυτός ο στόχος μπορεί να υλοποιηθεί καλύτερα αν περάσει εξ ολοκλήρου το Γηροκομείο στον έλεγχο και την ευθύνη του κράτους. Η εμπειρία μας όλα αυτά τα χρόνια δείχνει ότι η πρόνοια για την τρίτη ηλικία δεν πρέπει να αφήνεται ούτε στα διάφορα σωματεία ούτε στα χέρια ιδιωτών και φιλάνθρωπων. Είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να προσφέρεται δωρεάν σε όλους όσοι τη χρειάζονται».