Σε τροχιά σύγκρουσης εισέρχονται οι σχέσεις των μέχρι πρότινος κυβερνητικών εταίρων, με τον Πάνο Καμμένο να στέλνει τα πρώτα τροχιοδεικτικά πυρά, όπως φάνηκε από την «ελεγχόμενη» κατά τα άλλα τοποθέτησή του στη Βουλή, αλλά και χθεσινές δηλώσεις του (στο Βεργίνα TV) όπου εμφανίστηκε «προδομένος» από τον Αλέξη Τσίπρα.

Η προσφώνηση «αγαπητέ Αλέξη» που χρησιμοποίησε στη Βουλή δεν έκρυψε το χάσμα που τους χωρίζει. Ετσι τον κάλεσε να μην προχωρήσει στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, προτρέποντάς τον να κάνει δημοψήφισμα επικαλούμενος το προηγούμενο του 2015. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη συνάντησή μας εκείνο το βράδυ του Αυγούστου που μου είπες: «Πάνο, δεν έχω τη λαϊκή εντολή για να το περάσω. Πάμε σε εκλογές τον Σεπτέμβριο για να δώσει τη λαϊκή εντολή ο λαός». Tώρα επικαλούμαι τη δική σου ευαισθησία, τη δύναμη του πιστεύω σου στην άποψη του ελληνικού λαού και σε καλώ να σταματήσεις τη συζήτηση» του είπε καλώντας τον να πάει σε δημοψήφισμα με τη δέσμευση ότι θα υλοποιηθεί η θέληση των πολιτών.  Τον κατηγόρησε δε ότι «δύο φορές τού είπε ψέματα» και συγκεκριμένα τόνισε ότι «η διαβεβαίωση που υπήρχε τον Ιούνιο από τον κ. Κοτζιά και από τον κ. Τσίπρα ήταν ότι η συμφωνία θα έρθει μετά τις εκλογές και η δεύτερη διαβεβαίωση ήταν ότι θα έρθει τον Μάρτιο». «Εχουμε δύο φορές αλλαγή στάσης» ανέφερε. Επιχειρώντας να εξηγήσει γιατί καταψήφισε την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε τον περασμένο Ιούνιο η ΝΔ όταν υπογράφηκε η συμφωνία των Πρεσπών, είπε ότι θα έπεφτε η κυβέρνηση «και θα ερχόταν ο κ. Μητσοτάκης να διαπραγματευτεί όνομα με erga omnes, δηλαδή Βόρεια Μακεδονία». «Τι άλλο θα είχε συμβεί; Δεν θα είχε βγει η Ελλάδα από τα Μνημόνια» πρόσθεσε, ενώ σχετικά με τη διαρροή των βουλευτών του είπε ότι «σε αυτή την προσπάθεια δεν υπάρχουν ούτε δανεικοί βουλευτές ούτε παίκτες όπως ειπώθηκε ή υπονοήθηκε».

Οι υπουργοί των ΑΝΕΛ. Και κάλεσε τον Τσίπρα να μην κρατήσει στην κυβέρνηση τους υπουργούς που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ. «Αυτή την Κοινοβουλευτική Ομάδα έχω, με αυτούς παλεύω, άλλοι με εγκαταλείπουν, άλλοι επέλεξαν τον υπουργικό θώκο. Αλλά αυτό που ζητώ από τον κυβερνητικό μου εταίρο είναι ότι σε μια έντιμη συμφωνία αυτοί δεν μπορούν να παραμείνουν υπουργοί σε μία κυβέρνηση που μαζί δημιουργήσαμε». Τα ίδια είπε και στην τηλεοπτική συνέντευξή του, με εξαίρεση τα πυρά που επιφύλαξε στον Νίκο Κοτζιά, τον οποίο αποκάλεσε «διακινητή της τσάντας του Γιωργάκη» που είχε δικό του σχέδιο όσον αφορά τη συμφωνία, αν και στην ομιλία του στη Βουλή δεν είπε τίποτα για τον πρώην ΥΠΕΞ που ήταν παρών.

Η Επιτροπή. Πάντως οι διαθέσεις του Καμμένου έναντι του πρώην κυβερνητικού εταίρου φάνηκαν και από την προτροπή του προς την πλειοψηφία να μην προχωρήσει στην αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας, όπου θα έρθει προς έγκριση η συμφωνία πριν από την Ολομέλεια. «Θα είναι κατά παράβαση του Συντάγματος» είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ. Εξίσου ενδεικτική για τις προθέσεις έναντί του από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είναι και η απόμακρη έως ψυχρή στάση του Τσίπρα την ώρα που ο πρώην εταίρος του ήταν στο βήμα, αλλά και η απόφαση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση να μη βρίσκεται στο προεδρείο την ώρα που μιλούσε ο Καμμένος.