Εικόνα πόλης υπό κατοχή θύμιζαν για δύο ημέρες και η Αθήνα και ο Πειραιάς εξαιτίας της επίσκεψης της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ. Εικόνες που πρέπει να προβληματίσουν και που μόνον θλίψη γεμίζουν τους πολίτες μιας υποτιθέμενες ευρωπαϊκής χώρας – και όχι αποικίας – που ταλαιπωρήθηκαν πολύ και που η ροή της καθημερινότητάς τους διακόπηκε με τον χειρότερο τρόπο. Κυκλοφοριακό κομφούζιο, νεκρές ζώνες απαγόρευσης, εκτροπές στην κυκλοφορία και βέβαια κυβερνητικά αριστερά χημικά σε διαδηλωτές που τόλμησαν να οργανώσουν διαδηλώσεις. Είναι πάντως ενδεικτικό πως και ο Πειραιάς μπήκε στη ζώνη του χάους λόγω της επίσκεψης και του σχεδιασμού της κυβέρνησης – αφού για πάνω από τρεις ώρες δεν λειτουργούσε τίποτε την Πέμπτη το βράδυ λόγω του δείπνου του Τσίπρα με τη Μέρκελ στον Προφήτη Ηλία και στο εστιατόριο Πανόραμα. Η αυτοκινητοπομπή των δύο ηγετών αποτελείτο από 22 οχήματα και για να περάσει για χρονικό διάστημα τριών λεπτών, οι δρόμοι του Πειραιά είχαν μείνει κλειστοί για 30 με 45 λεπτά!

Γερμανικά

Εν τω μεταξύ η Μέρκελ χθες, γύρω στις 11.15 το πρωί, πήγε στη Γερμανική Σχολή. Στην αίθουσα των εκδηλώσεων την περίμεναν οι μαθητές της Β’ και της Γ’ Λυκείου όπου και μίλησε μαζί τους σε πολύ καλό κλίμα. Η πηγή μου μεταφέρει πως η ίδια ήταν ευδιάθετη, μίλησε με τα παιδιά, έδωσε έμφαση στην Ευρώπη, την αναγκαιότητα των συμβιβασμών και βέβαια έδωσε έμφαση στο Προσφυγικό, κάνοντας αναφορά και στον παράγοντα (αστάθμητο θα τον έλεγα εγώ) Τουρκία. Μαζί της ήταν ο γερμανός πρεσβευτής Γενς Πλέτνερ που δεν ξέρω πώς θα αντέδρασε αν έμαθε τις χθεσινές δηλώσεις του Βασίλη Λεβέντη. Τι είπε (Θέμα fm) ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων; «Ηρθε ο γερμανός πρέσβης και με απείλησε, μου είπε αν δεν ψηφίσετε τη συμφωνία των Πρεσπών δεν θα μπείτε στη Βουλή. Και ο αμερικανός πρέσβης, τα ίδια». Και συμπλήρωσε με το γνωστό εκρηκτικό ύφος του: «Η ελληνική κυβέρνηση είναι ορντινάτσα των Αμερικανών». Δεν ξέρω κατά πόσο ευσταθούν όλα αυτά, πάντως ένα θέμα εγείρεται, αν μη τι άλλο, από τις εκμυστηρεύσεις Λεβέντη, ο οποίος προφανώς δεν εναρμονίστηκε στις απειλές.

Μαζί του η Πατούλη;

Σας γειώνω τώρα λίγο με αυτοδιοικητικά: Η παρουσία της Μαρίνας Πατούλη, πριν από τρεις ημέρες, σε μια από τις συσκέψεις των περιφερειακών συμβούλων, παρουσία του Γιώργου Πατούλη, επιβεβαίωσε όσα λέγονται περί «στράτευσής» της στη μάχη της Περιφέρειας ως υποψήφιας συμβούλου.

Πολιτική μάχη

Πολιτική από όσο φαίνεται θα είναι η μάχη σε πολλούς δήμους της Περιφέρειας, όπως για παράδειγμα στον Δήμο Μεσολογγίου, καθώς απέναντι στον νυν γαλάζιο δήμαρχο Νίκο Καραπάνο και φαβορί όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα – ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας και κομματικό στέλεχος Παυσανία Παπαγεωργίου.

Μεταγραφή

Πάντως, είναι εποχή των μετακινήσεων για όλους τους πολιτικούς χώρους. Η δημοσιογράφος Αγλαΐα Κυρίτση, ας πούμε, ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στις περιφερειακές εκλογές με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου, με επικεφαλής τον Σταύρο Τάσσο – κοινώς με το ΚΚΕ. Μάλιστα το είπε επίσημα σε εκδήλωση του κόμματος στην Ικαρία, την Τετάρτη. Θυμίζω πως η Κυρίτση είχε εκλεγεί βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ τον μακρινό Ιανουάριο του 2015, έφυγε με το Μνημόνιο, ενώ είχε άριστες σχέσεις με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου αλλά και με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη – γενικά έμεινε συνεπής στο αντιμνημονιακό γήπεδο…

Συνάξεις κεντροαριστερών

Μέρες ζυμώσεων στα της Κεντροαριστεράς, αναμφισβήτητα. Αύριο, ας πούμε, γίνεται η εκδήλωση για τη συμφωνία των Πρεσπών στο Μέγαρο Μουσικής – που θα χαιρετίσει και ο Αλέξης Τσίπρας. Οι ομιλητές είναι ευρείας γκάμας. Πούροι συριζαίοι, μετανοημένοι κεντροαριστεροί, ευπρεπή πρόσωπα που απλώς βλέπουν θετικά τη συμφωνία και διάφοροι τύποι που θεωρούν πως θα είναι η απαρχή μιας ευρείας ζύμωσης για τον λεγόμενο προοδευτικό πόλο. Δεν ξέρω τι λένε αυτοί, ξέρω τι λέει ο παραδοσιακός ένοικος της πολυκατοικίας της Κεντροαριστεράς. Δηλαδή το Κίνημα Αλλαγής, που προφανώς δεν βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ ως μέρος ενός προοδευτικού πόλου. Πριν από την εκδήλωση είχαμε πάντως δύο «χτυπήματα» που φανερώνουν μια συσπειρωτική πνοή στο Κίνημα Αλλαγής. Χθες, ας πούμε, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του είπε πως «η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι στρατηγική νίκη του Κινήματος Αλλαγής και ευρύτερα της προοδευτικής παράταξης». Σκληρό ράπισμα. Είχε προηγηθεί σκληρή ανακοίνωση από τη μεριά του Γιώργου Παπανδρέου, μετά τη συνέντευξη Τσίπρα στην τηλεόραση του Open: «Ο κ. Τσίπρας, είτε δηλώνει ριζοσπάστης αριστερός στην Ελλάδα, είτε σοσιαλδημοκράτης στην Ευρώπη, δεν μπορεί να αποκρύψει ότι, για τον ίδιο και τους περί αυτόν, η πολιτική δεν είναι παρά μέσον ικανοποίησης προσωπικών επιδιώξεων». Πάντως, το επόμενο διάστημα μαθαίνω θα υπάρξει κίνηση από την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, που θα συνδέει το παρελθόν με το μέλλον του χώρου και που την προσδιορίζω χρονικά τον Φεβρουάριο…