Ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ απασχολεί συχνά την ελληνική επικαιρότητα. Τελευταίο κρούσμα; Ο Δημήτρης Παπαδημούλης επικαλέστηκε δημοσίευμα της ιστοσελίδας Euractiv, που τον εμφανίζει να τάσσεται ανοιχτά υπέρ της επίλυσης του Μακεδονικού. Ο συριζαίος αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ήθελε μάλλον να δείξει πως εκείνος διαφωνεί με τη στάση της ΝΔ στη συμφωνία των Πρεσπών. Ο Βέμπερ απάντησε με ένα τιτίβισμα. «Σέβομαι απολύτως» έγραψε ανάμεσα σε άλλα «την ευαισθησία του ελληνικού λαού στο ονοματολογικό ζήτημα με την ΠΓΔΜ. Δεν υπήρξε συνέντευξή μου για αυτό το θέμα. Σέβομαι τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη». Ο Βαυαρός δεν χάνει ευκαιρία να μιλάει δημοσίως για την πολιτική του φιλία με τον γαλάζιο αρχηγό. Και στην ανάλυσή του η Μέρκελ δεν ήρθε εδώ για να στηρίξει τον έλληνα Πρωθυπουργό, ήρθε γιατί είναι οπαδός της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης προσέγγισης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών – μελών.

Η καγκελάριος Μέρκελ ήρθε στην Αθήνα. Τα ελληνικά αντιπολιτευόμενα κόμματα ερμήνευσαν την επίσκεψή της ως μια κίνηση στήριξης στον Αλέξη Τσίπρα πριν από τις εκλογές του 2019.

Οχι, η Aνγκελα Μέρκελ δεν παρεμβαίνει στην ελληνική πολιτική σκηνή. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να πλησιάζουμε ο ένας τον άλλον. Κάποια απ’ όσα ειπώθηκαν και έγιναν κατά τη διάρκεια της κρίσης δημιούργησαν εντάσεις. Και έγιναν λάθη. Κι από τη Γερμανία. Για τον λόγο αυτό έρχομαι κι εγώ συχνά στην Ελλάδα – για να μιλώ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και για να δω με τα μάτια μου την κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες. Στη Γερμανία και σε άλλα μέρη της Νοτιοδυτικής Ευρώπης, νομίζω, δεν γνωρίζουμε σε βάθος τις τεράστιες θυσίες που έχουν κάνει οι Ελληνες από την αρχή της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Υπάρχει ο φόβος πως οι λαϊκιστές θα καταλάβουν αρκετές έδρες στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο. Αν είστε  ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν πώς σχεδιάζετε να συνεργαστείτε με αυτόν το «νέο» τύπο Ευρωκοινοβουλίου;

Πρώτα από όλα, οι ψηφοφόροι αποφασίζουν ποιοι θα εκλεγούν και ποια κατεύθυνση θα πάρει η Ενωση. Αν δεν τους δώσουμε τη δυνατότητα να έχουν φωνή στη λήψη των αποφάσεων, τότε θα χάσουμε την υποστήριξη για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στο σύνολό του. Πρέπει να επανασυνδεθούμε με τους πολίτες, και να αλλάξουμε τον τρόπο που λειτουργεί η Ευρώπη. Μετά τις ευρωεκλογές θα πρέπει να συνεργαστούμε και με άλλα πολιτικά κόμματα για να διαμορφώσουμε μια πλειοψηφία. Ετσι δουλεύουν τα πράγματα στο Ευρωκοινοβούλιο. Θα συνεργαστώ με όλες τις φιλευρωπαϊκές δυνάμεις που είναι έτοιμες για κάτι τέτοιο, που θέλουν την Ευρώπη καλύτερη και πιο δυνατή.

Οι ακροδεξιοί της ηπείρου, από τον Σαλβίνι μέχρι τον Κατσίνσκι, βρίσκονται σε άνοδο. Υπάρχει τρόπος για την κεντροδεξιά πολιτική οικογένεια όπου ανήκετε, το ΕΛΚ, να τους αντιμετωπίσει σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο;

Τους παρακολουθούμε καιρό τώρα. Βίλντερς, Κατσίνσκι και Λεπέν είναι στην πολιτική για δεκαετίες. Και στην πραγματικότητα δεν συμφωνούν μεταξύ τους σε σημαντικά ζητήματα όπως το Μεταναστευτικό, η συμμετοχή στην ΕΕ και το ευρώ. Η Ιταλία, π.χ., ζητά αλληλεγγύη από την Ευρώπη για να δεχθεί μετανάστες, ενώ η Πολωνία δεν έχει πάρει ούτε έναν μετανάστη από την Ιταλία προκειμένου να τη βοηθήσει! Η Πολωνία βλέπει τη Ρωσία σαν εχθρό, όταν ο Σαλβίνι είναι φίλος του Πούτιν. Γνωρίζουν τι δεν θέλουν, ωστόσο δεν μπορούν να χτίσουν κάτι όλοι μαζί. Ας είμαστε ξεκάθαροι, αυτά τα κόμματα επιθυμούν να διαλύσουν την Ευρώπη. Είναι ανίκανα για συμβιβασμούς. Θέτουν το μέλλον των παιδιών μας σε κίνδυνο.

Πολλοί στην ήπειρο ανησυχούν πως ίσως υπάρξει πολιτική αναταραχή στη Γερμανία τώρα που η Ανγκελα Μέρκελ έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να αφήσει την πολιτική, μια αναταραχή που θα μπορούσε να επηρεάσει την ΕΕ. Συμμερίζεστε αυτή την ανησυχία;

Η κυρία Μέρκελ αποφάσισε να αφήσει την ηγεσία του κόμματος ώστε να του επιτρέψει να είναι έτοιμο για τη λήξη της θητείας της στην καγκελαρία το 2021. Τη συναντώ πολύ συχνά και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι παραμένει τόσο αφοσιωμένη στην οικοδόμηση ενός ισχυρού μέλλοντος για τη Γερμανία και την Ευρώπη όσο ήταν δέκα χρόνια πριν. Σε αυτόν τον εξαιρετικά ασταθή κόσμο, φρονώ ότι η στιβαρή ευρωπαϊκή της ηγεσία είναι κρίσιμη για την ενότητά μας και την επιρροή μας στο διεθνές στερέωμα. Και είναι αφοσιωμένη στην Ενωση.

Εχετε επισκεφθεί την Ελλάδα δύο φορές μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες. Γιατί;

Είναι μια ξεχωριστή χώρα για μένα. Η ΝΔ επισήμως στήριξε την υποψηφιότητά μου προκειμένου να ηγηθώ του προεκλογικού αγώνα του ΕΛΚ και έχω πολύ στενές σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και οι δύο ανήκουμε σε μια νέα γενιά ευρωπαίων ηγετών που είναι έτοιμοι να κάνουν την ΕΕ καλύτερη, αλλά και να προετοιμάσουν την Ελλάδα για ένα καλύτερο μέλλον. Μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν γίνει πρωθυπουργός, θα ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ανυπομονώ να επιστρέψω τον Φεβρουάριο!