Ενα επιπλέον κονδύλι 60 εκατ. ευρώ ζητεί το υπουργείο Εσωτερικών από το υπουργείο Οικονομικών για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών εντός του 2019. Το κονδύλι αυτό δεν έχει καμία σχέση με το κονδύλι που ήδη έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό για τετραπλές εκλογές (για περιφερειάρχες, δημάρχους, κοινοτικούς συμβούλους και ευρωβουλευτές) την 26η Μαΐου του 2019.

Η κυβέρνηση άρχισε τις ασκήσεις επί χάρτου για τις βουλευτικές εκλογές διαισθανόμενη ότι ο χρόνος της τελειώνει. Σήμερα συγκαλείται στο Μέγαρο Μαξίμου έκτακτη σύσκεψη με αποκλειστικό θέμα της εκλογές και σ’ αυτήν τον κύριο λόγο θα έχει ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης. Ο ίδιος άλλωστε έχει πυκνώσει τις συναντήσεις και τις επαφές του όχι μόνο με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο (για το επιπλέον κονδύλι των 60 εκατ. ευρώ), αλλά και με την εταιρεία SingularLogic που έχει την ευθύνη για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων. Η εταιρεία αυτή δοκιμάζει τούτες τις ημέρες κατά πόσο είναι εφικτή η διεξαγωγή ταυτοχρόνως τεσσάρων εκλογικών αναμετρήσεων και μιας πέμπτης (αυτής των βουλευτικών) εάν απαιτηθεί.

Οπως πληροφορούνται «ΤΑ ΝΕΑ», η SingularLogic μαζί με τις αρμόδιες εκλογικές υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών συνεργάζονται άψογα για τον τρόπο διεξαγωγής για πρώτη φορά στη χώρα μας τετραπλών (με πιθανότητα και πενταπλών) εκλογών. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εσωτερικών πρόκειται να διεξαγάγει μέσα στον Ιανουάριο διαγωνισμό για την προμήθεια χιλιάδων καλπών από τις βιομηχανίες που λειτουργούν στη χώρα μας, ώστε να είναι δυνατή η ταυτόχρονη διεξαγωγή τετραπλών εκλογών. Σημειώνεται ότι κάθε κάλπη στοιχίζει στους έλληνες φορολογουμένους από 90 έως 100 ευρώ. Για την προσέλκυση δικαστικών αντιπροσώπων, η εισήγηση του υπουργείου Εσωτερικών είναι να δοθεί αύξηση σε σχέση με τις εκλογές του 2015. Ετσι, από 800 ευρώ που ήταν η αποζημίωση, θα φθάσει τα χίλια ευρώ.

Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών αρχίζει πάραυτα την καμπάνια (με τηλεοπτικά σποτ) για τον περιορισμό της αποχής. Μετρήσεις που έχουν γίνει αποδεικνύουν ότι ένα μεγάλο μέρος των νέων ψηφοφόρων (κυρίως των 17ρηδων που ψηφίζουν για πρώτη φορά) δείχνει αδιαφορία για οποιονδήποτε τύπο εκλογών. Τα τηλεοπτικά σποτ θα έχουν ως σύνθημα «η ψήφος είναι μαγκιά».

ΤΟΝ ΜΑΪΟ. Το θέμα που παραμένει είναι πότε θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές. Ουδείς πλέον στην κυβέρνηση εκτιμά ότι αυτές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή τον Οκτώβριο. Οι περισσότεροι (όπως και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης) είναι πεπεισμένοι ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν έως τον Μάιο, πιθανότατα πριν από τις ευρωεκλογές. Και τούτο μετά τις πληροφορίες ότι είναι πολύ πιθανόν ο Πάνος Καμμένος να αποχωρήσει γρηγορότερα από την κυβέρνηση, να μην περιμένει δηλαδή να έρθει η συμφωνία των Πρεσπών προς ψήφιση στη Βουλή.

Ολα αυτά βεβαίως ενισχύουν τα σενάρια για εκλογικό πυρετό που έχει καταλάβει με την έλευση του νέου έτους την κυβέρνηση. Ενός εκλογικού έτους από κάθε άποψη. Οι ασκήσεις εκλογικής ετοιμότητας δεν περιορίζονται μόνο στα κονδύλια που θα απαιτηθούν για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών, ούτε βεβαίως σε ασκήσεις τετραπλών ή περισσότερων εκλογικών αναμετρήσεων την ίδια ημέρα με την εταιρεία που έχει την ευθύνη για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων, αλλά και από την απόφαση της κυβέρνησης να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή εντός Ιανουαρίου (ή αρχές Φεβρουαρίου) το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού που ευελπιστεί να ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία. Στο νομοσχέδιο αυτό θα αποκλείεται η ηλεκτρονική ή η επιστολική ψήφος και θα προβλέπεται να στηθούν κάλπες σε πρεσβείες, προξενεία, ακόμα και σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού.

Στην κυβέρνηση θέλουν όλα να είναι έτοιμα για τη διεξαγωγή των εκλογών και τούτο επειδή δεν έχουν εμπιστοσύνη στις αντιδράσεις του συγκυβερνήτη Πάνου Καμμένου. Ηδη ο υπουργός Αμυνας άρχισε να αποχαιρετά στρατεύματα (όπως έκανε με την ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο και σε φυλάκια στον Εβρο), περιμένοντας την κατάλληλη ώρα (που θα κρίνει ο ίδιος) για να αποχωρήσει.