Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έφερε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο το οποίο αποτελεί μία πολιτική και νομική αυθαιρεσία, ξέπλυμα ημαρτημένων και ευθυνών, μία κατά παρέκκλιση του εθνικού και ενωσιακού δικαίου διευθέτηση των αδιεξόδων που η ίδια η κυβέρνηση προκάλεσε με την πολιτική της τα τελευταία τριάμισι χρόνια. Πρόκειται για την επιτομή της αυθαιρεσίας ιδιαίτερα όταν η ίδια η κυβέρνηση φροντίζει να συγκαλύψει τα «ημαρτημένα», αναδρομικά από 1ης Σεπτεμβρίου 2018! Νομιμοποιείται κάθε παρανομία και αδιαφάνεια, για την αναδρομική «τακτοποίηση» ατασθαλιών, αλλά και για τη συγκάλυψη μη επιλέξιμων δαπανών που έγιναν κατά παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας, αποτελεί δε χαρακτηριστική ομολογία για το πάρτι που εξελίσσεται εδώ και χρόνια στη διαχείριση του Προσφυγικού, πάρτι που πλέον η κυβέρνηση θέλει να νομιμοποιήσει εις βάρος των φορολογούμενων πολιτών. Αναμφίβολα το μόνο «κατεπείγον» χαρακτηριστικό που έχει είναι η κατεπείγουσα ανάγκη της κυβέρνησης να συγκαλύψει παράνομες απευθείας αναθέσεις, αδιαφανείς συμβάσεις, να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων χρηματοδοτήσεις και να διατηρήσει στο διηνεκές το δήθεν τεκμήριο της «έκτακτης και κατεπείγουσας ανάγκης οφειλόμενης σε γεγονότα απρόβλεπτα» ακόμα και για το μέλλον. Είναι προκλητικό για μία νομοθετική πρωτοβουλία να εγκαθιδρύει ένα καθεστώς αδιαφάνειας, ανεξέλεγκτης υπουργικής αρμοδιότητας και να παραβιάζει τόσο απροκάλυπτα τις βασικές αρχές της ασφάλειας δικαίου. Πρόκειται για μία καθημερινή εκδοχή του καθεστωτισμού των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Η κυβέρνηση παρακάμπτει το ευρωπαϊκό δίκαιο και εγκαθιδρύει ένα συριζαϊκό δίκαιο, όπου ο υπουργός κάνει ό,τι θέλει και νομιμοποιεί αναδρομικά δαπάνες. Το νομοσχέδιο επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν εκπρόσωπος επιχείρησης real estate και συνεχίζει να αντιμετωπίζει και να διαχειρίζεται την προσφυγική κρίση με αδιαφάνεια, κατασπαταλώντας ευρωπαϊκά κονδύλια και παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα στα hotspots που έχει δημιουργήσει. Η κυβέρνηση επιλέγει να περάσει με διαδικασίες – εξπρές από τη Βουλή το σχέδιο νόμου εν μέσω συζήτησης για τον προϋπολογισμό για να αποφύγει – όπως πιστεύει – την κατακραυγή από τη γνώμη-κόλαφο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, η οποία θεωρεί ότι το νομοσχέδιο βρίθει από ασάφειες, κανονικοποιεί ένα κατ’ εξαίρεση δίκαιο και παραβιάζει ουσιώδεις διατάξεις του εθνικού και ενωσιακού δικαίου.

Ο Θεόδωρος Π. Παπαθεοδώρου είναι βουλευτής Αχαΐας, υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ενημέρωσης του Κινήματος Αλλαγής