Ο Κολοσσός δεν ήταν κανονικός προπονητής. Τουλάχιστον όχι όταν πρωτόπιασε το τιμόνι της ΑΕΚ στα αλώνια της Γ’ και της Β’ Εθνικής. Τώρα είναι. Υπό την έννοια ότι περνά ο χρόνος και μεγαλώνει προπονητικά και ο ίδιος, αποκομίζοντας εμπειρίες βαδίζοντας σε δύσβατα μονοπάτια. Ορισμένοι, επειδή οδήγησε την ΑΕΚ όταν αυτή είχε πέσει πολύ χαμηλά, πίστεψαν ότι ο Δέλλας ήταν ήδη ένας έτοιμος κόουτς. Οποία πλάνη. Γιατί δεν θα τον έκανε η ΑΕΚ προπονητή, αλλά ο ίδιος όφειλε να ανέβει την ιεραρχία. Εμαθε, όμως, ο Τράι.

Ακόμη και το διαζύγιο με την Ενωση του έκανε καλό. Ας πούμε ότι είχε κάνει τον κύκλο του στα Σπάτα και έκτοτε φρόντισε να απογαλακτιστεί. Να βγει από το θερμοκήπιο. Στον Ατρόμητο παλαιότερα και πλέον στον Παναιτωλικό, ο προπονητής επιδιώκει να πείσει το ευρύ κοινό πως μπορεί να εξελιχθεί σε έναν αξιόπιστο κόουτς.

Με όπλο όχι τις θύμησες από το Euro 2004, ούτε τα γαλόνια ενός πρώην διεθνούς άσου με σημαντική καριέρα. Αλλά με βάση όσα δείχνει στον αγωνιστικό χώρο η ομάδα του. Γιατί ο κόουτς «μιλάει» με την απόδοση των ποδοσφαιριστών που κατευθύνει και δεν απολαμβάνει αναγνώριση για το ένδοξο παρελθόν του στο χορτάρι.

Η φετινή σεζόν θεωρείται κομβική για τον Δέλλα αναφορικά με το αν καταφέρει να υλοποιήσει κάποια από τα (προπονητικά) όνειρά του. Η εκτός έδρας επιτυχία απέναντι στον Αρη έφερε τον Παναιτωλικό στην έκτη θέση και το ευρωπαϊκό όραμα έρχεται πιο κοντά. Το καλό με τον προπονητή σχετίζεται με το γεγονός ότι ελάχιστα διστάζει να ρίξει στη μάχη νέα παιδιά, τα εμπιστεύεται και όχι μόνο όταν δεν έχει άλλες επιλογές.

Στην ΑΕΚ πόνταρε στον Τζανετόπουλο που έκτοτε έχασε τον δρόμο του, στον Παναιτωλικό δίνει ευκαιρίες στον Λιάβα και τον Μαλή. Χθες στην Ιεράπετρα και στο τελευταίο ματς του ομίλου, ο μέσος όρος της ενδεκάδας για την ομάδα του Αγρινίου ήταν κάτω από τα 22 έτη. Ναι, είχε λίγες πιθανότητες να πάρει την πρόκριση ο Παναιτωλικός και η ανατροπή δεν ήρθε.

Μένει, ωστόσο, το πώς αντιμετωπίστηκε η κατάσταση. «Δεν δικαιούμασταν να περάσουμε από τον όμιλο αυτό» υπογράμμισε ο Δέλλας και είπε μια ακόμη αλήθεια.

Ο αποκλεισμός βάζει φρένο σε μια πορεία που ίσως μπορούσε να είναι μεγαλύτερη σε διάρκεια. Αλλά φαίνεται πως το πρωτάθλημα είναι ο μεγάλος στόχος για μια ομάδα που παρά τις αρχικές δυσκολίες και τα σκαμπανεβάσματα, επιβεβαιώνει πως έχει τα φόντα να κοιτάξει ψηλότερα.