Σε επιδημία εξελίσσεται η αδυναμία λειτουργίας παιδιατρικών κλινικών του ΕΣΥ ανά τη χώρα εξαιτίας ελλείψεων σε γιατρούς. Τελευταίο… κρούσμα, το Νοσοκομείο Σάμου όπου έχει απομείνει μόνο μία παιδίατρος μετά την παραίτηση και της τελευταίας επικουρικής ιατρού. Μετά την εξέλιξη αυτή η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος παραδέχεται σε ανακοίνωσή της ότι «η λειτουργία της κλινικής καθίσταται πλέον προβληματική», υποστηρίζοντας ότι «εξαντλήθηκε κάθε πιθανή δυνατότητα ενίσχυσης του τμήματος».

Μοιραία ο ιδιωτικός τομέας γίνεται για μία ακόμη φορά μονόδρομος, καθώς τα παιδιά παραπέμπονται αναγκαστικά σε ιδιώτες παιδιάτρους. Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, πάντως, αντιμετωπίζουν το τεράστιο αυτό κενό που έχει προκύψει ως την «κορυφή του παγόβουνου». Υπό τις συνθήκες αυτές,  βρίσκονται σε κινητοποιήσεις απαιτώντας άμεση λύση για την παιδιατρική κλινική και αναδεικνύοντας παράλληλα τα ανάλογα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου Σάμου.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Νοεμβρίου έγινε γνωστό ότι σε οριακή κατάσταση βρίσκεται και η παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Ζακύνθου έπειτα από την παραίτηση τεσσάρων γιατρών.

Εξ αυτών, ο τελευταίος – ο οποίος σημειωτέον προσφέρει τις υπηρεσίες του αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης – είναι ο διευθυντής του τμήματος. Ομως, από μέρα σε μέρα αναμένεται η έκδοση της συνταξιοδότησής του, χωρίς στο μεταξύ να έχει βρεθεί ο αντικαταστάτης του.

Μάλιστα, για να μην ανασταλεί η εφημέρευση της κλινικής, προς το παρόν σηκώνουν το «φορτίο» επισκέπτες παιδίατροι, των οποίων η οργανική τους θέση είναι στα ιατρεία ΠΕΔΥ του νησιού.