Χθες το μεσημέρι έγιναν δύο ανακοινώσεις από την πλευρά του ήσσονος κυβερνητικού εταίρου. Η μία ήταν άνευ σημασίας. Η άλλη ήταν χωρίς αμφιβολία συνταρακτική. Κι όμως, τα ραδιόφωνα, οι ιστοσελίδες, ακόμη κι οι Βρυξέλλες, ασχολήθηκαν μόνο με την πρώτη. Πώς γίνεται;

Μιλώντας στα στελέχη της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα, ο αρχηγός των ΑΝΕΛ είπε ότι αν ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή της ΠΓΔΜ, εκείνος θα παραιτηθεί από υπουργός Εθνικής Αμυνας και θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Αμέσως άρχισαν να κυκλοφορούν σενάρια για εκλογές τον Φεβρουάριο, κάτι που θα σήμαινε ότι η συμφωνία δεν θα ερχόταν στη σημερινή Βουλή και στην πραγματικότητα θα παραπεμπόταν στις ελληνικές καλένδες.

Ούτε ο ίδιος ο Καμμένος δεν περίμενε μια τέτοια αντίδραση. Ο σκοπός άλλωστε των δηλώσεων που κάνει κατά καιρούς, και συνήθως αναιρούν η μία την άλλη, δεν είναι να βγάζει ειδήσεις, αλλά να διατηρεί τον εαυτό του και το κόμμα του στο προσκήνιο. Γι’ αυτό και προσπαθεί πάντα να είναι όσο πιο προκλητικός γίνεται. Αυτή τη φορά όμως τον πήραν στα σοβαρά, οπότε έπρεπε να διορθώσει. Με νεότερη ανακοίνωση έτσι, «διευκρίνισε» ότι δεν θα παραιτηθεί τον Ιανουάριο, αλλά τον Μάρτιο. Εκτός φυσικά αν αλλάξει γνώμη. Ενα από τα δύο πάντως θα γίνει. Ή θα μείνει ή θα φύγει.

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, πέρασε στα ψιλά η άλλη ανακοίνωση του κόμματος. Απευθυνόταν στον πρώην υπουργό Εξωτερικών και ανέφερε ότι «ο ασκόπως περιφερόμενος κύριος Κοτζιάς κατορθώνει να ταλαιπωρεί την αισθητική μας». Διαβάσαμε καλά; Υπάρχει πράγματι στο κείμενο η λέξη «αισθητική» ή κάποιος δαίμων έπαιξε άσχημο παιχνίδι στο κόμμα και στον αρχηγό του;

Γιατί η αλήθεια είναι ότι συνιστά ορισμό του τρολαρίσματος να μιλάει για αισθητική ο άνθρωπος που εξευτέλισε τον χώρο του Κοινοβουλίου κραυγάζοντας στην αντιπολίτευση «στα τέσσερα!». Που ανέβασε στο Twitter μια γραβάτα με παλλόμενα πέη και στη συνέχεια απέδωσε την ανάρτηση στον γιο του.  Που βγήκε φωτογραφία μπροστά σε νεκρό καρχαρία γράφοντας «ένας ένας οι μεγαλοκαρχαρίες». Που πήγε στο υπουργείο με στολή παραλλαγής και διέταξε στρατιωτική άσκηση για να φοβηθούν οι Τούρκοι. Που διάβασε σε ένα ντιμπέιτ μια ψεύτικη έκθεση μαθητή του Δημοτικού. Που πόζαρε σε εκδηλώσεις για την επέτειο της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας δίπλα σε κοπέλες με χιτώνες και κλάδους ελαίας. Που ειρωνεύτηκε τη Φώφη Γεννηματά για την αναπηρική της σύνταξη.

Ολα τα έχει δει τα τελευταία χρόνια αυτός ο δύσμοιρος τόπος. Αριστεροδεξιούς συνασπισμούς, κωλοτούμπες, προοδευτικά Μνημόνια, θερμές χειραψίες με φονιάδες των λαών. Υπάρχει όμως κι ένα όριο, ένα σημείο όπου η υπομονή εξαντλείται, οι αντοχές τελειώνουν, το σχοινί σπάει, η λογική αποφασίζει να πάρει τα πράγματα στα χέρια της.

Ε, όχι να μιλούν και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες για αισθητική!