Ο ιδιοκτήτης της ΑΕΛ Αλέξης Κούγιας πήγε χθες στην ΕΠΟ κι έκανε πράξη όσα υποστήριξε: κατέθεσε τα δελτία των παικτών της ομάδας του στην ΚΕΔ. Επειδή μάλιστα δεν βρήκε τον ακριβοθώρητο αρχιδιαιτητή Μέλο Περέιρα, που αρνήθηκε να τον δει γιατί δεν είχε κλείσει ραντεβού μαζί του, πέταξε τα δελτία στον Δημήτρη Καλύβα κι έφυγε. Σε χρόνο-ρεκόρ κυκλοφόρησε και σχετικό βίντεο, το οποίο τράβηξαν άνθρωποι της ΕΠΟ με σκοπό να εκθέσουν τον γνωστό ποινικολόγο: θερμά συγχαρητήρια.

Ονόματα

Η ΕΠΟ έβγαλε και ανακοίνωση με την οποία καλεί τον Κούγια να προχωρήσει σε καταγγελίες με ονοματεπώνυμα – αν δεν είχαν στο μυαλό τους το πώς θα τραβάνε βίντεο όποιον επισκέπτεται τα γραφεία στου Γουδή, θα τα είχαν ήδη ακούσει. Λένε και κάτι άλλο: ότι ως δικηγόρος ο Κούγιας πρέπει να γνωρίζει ότι «τέτοιου περιεχομένου αναφορές πρέπει να παρουσιάζονται πάραυτα, με στοιχεία και ονόματα, ενώπιον της Δικαιοσύνης». Οι άνθρωποι πραγματικά έχουν πρόβλημα αντίληψης της πραγματικότητας: δεν γίνεται δίκη, για να παρουσιάσει ο Κούγιας (και ο οποιοσδήποτε άλλος…) στοιχεία, καταγγελίες γίνονται και μάλιστα συγκεκριμένες. Αν την ΕΠΟ την ενδιαφέρουν οι καταγγελίες, μπορεί να ζητήσει τη διερεύνησή τους από τους αρμόδιους – αν δεν την ενδιαφέρουν ας τιμωρήσει τον Κούγια. Επειδή είναι δεδομένο ότι θα συμβεί το δεύτερο, η ΑΕΛ δεν χρειάζεται να φύγει από το πρωτάθλημα: αν το κάνει, απλά θα εξυπηρετήσει με την απουσία της όλους όσους καταγγέλλει. Να πω πάντως ότι κίνδυνο τιμωρίας για παράδοση δελτίων δεν διατρέχει: τα ιατρικά δελτία καταθέτουν οι ομάδες για να γίνουν τα ματς, όχι τα δελτία των παικτών. Η κίνηση του Κούγια είναι συμβολική: το αν θα παίξει ή όχι η ΑΕΛ με την ΑΕΚ έχει χρόνο να το αποφασίσει.

Σύγκλιση

Εχουν νόημα όλες αυτές οι καταγγελίες; Κατά τη γνώμη μου με τη δεδομένη διοίκηση του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα. Ολα είναι θέμα οπτικής γωνίας. Για όποιον καταγγέλλει, το πρόβλημα είναι η διαιτησία και η διαφθορά. Για την ΕΠΟ και τον Περέιρα (αλλά καθώς φαίνεται και για όλους τους ανθρώπους των διεθνών ομοσπονδιών που ασχολούνται με το ελληνικό ζήτημα – τον Λάκοβιτς, τον Ρηγόπουλο, τον Βασάλο κ.λπ.) το πρόβλημα είναι η φασαρία και η πίεση που εξαιτίας αυτής ασκείται στους διαιτητές. Δεν υπάρχει καμία απολύτως σύγκλιση στην ανάλυση της κατάστασης – αυτό είναι το μόνο δεδομένο. Οπότε αν υπάρχουν στοιχεία που να στηρίξουν τις καταγγελίες τα κρατάς για αργότερα – όταν δηλαδή θα υπάρξουν πρόθυμοι να τα ακούσουν και να τα αξιολογήσουν. Σήμερα τέτοιοι δεν υπάρχουν ούτε στην ΕΠΟ, ούτε φυσικά στην κυβέρνηση: για όλους αυτούς όποιος φωνάζει είναι εχθρός. Το όνειρο όλων είναι ένα πρωτάθλημα που ο Τζήλος θα εξευτέλιζε κάθε έννοια διαιτησίας και όλοι θα χτυπούσαν παλαμάκια λέγοντας «μπράβο».

UEFA

Κάποιοι αναρωτιούνται τι κάνει η UEFA και γιατί η FIFA επιτρέπει τον εξευτελισμό της παρέμβασής της στην Ελλάδα κ.λπ. κ.λπ. Κι εδώ το θέμα είναι από ποια οπτική γωνία βλέπεις το ζήτημα. Στη FIFA και στην UEFA προφανώς είχαν βαρεθεί για χρόνια να απαντούν σε ερωτήσεις κυρίως ξένων δημοσιογράφων για το τι γίνεται στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο ίδιος ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο έχει πει σε έλληνα παράγοντα πως όταν έκανε την προεκλογική του εκστρατεία ένιωσε τρομερά αμήχανα όταν στο Λονδίνο του έκαναν ερωτήσεις για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, για τις τότε εισαγγελικές έρευνες και τα πρωταθλήματα του Ολυμπιακού. Το τελευταίο που θέλουν στη FIFA και στην UEFA είναι να τους φέρνουν οι ξένοι δημοσιογράφοι σε δύσκολη θέση για ζητήματα που αφορούν εθνικά πρωταθλήματα – έχουν σκοτούρες αρκετές και με τις δικές τους διοργανώσεις. Οταν αυτά άρχισαν να τους τα λένε και οι έλληνες υπουργοί (από το 2015 και μετά το υφυπουργείο Αθλητισμού αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό στις συζητήσεις του με τους ξένους ως μεγάλο πρόβλημα…) ο Ινφαντίνο και οι συν αυτώ κατάλαβαν ότι μόνο η διανομή των πρωταθλημάτων θα φέρει μια κάποια ηρεμία στις σχέσεις τους πρώτα πρώτα με το ελληνικό κράτος. Η FIFA και η UEFA δεν θέλουν να έχουν το κράτος εχθρό – κανένα κράτος. Ξέρουν πόσο εύκολα μπορεί οι ποδοσφαιροπαράγοντες να βρεθούν κατηγορούμενοι και πόσο αυτό εν τέλει πλήττει και την εικόνα των συνομοσπονδιών. Η υποψία που έχω είναι ότι έστειλαν τον Περέιρα και τους υπόλοιπους να μοιράσουν πρωταθλήματα σε όσους τέτοια δεν κέρδιζαν – με οποιονδήποτε μάλιστα τρόπο. Για αυτό άλλωστε και η θητεία του πορτογάλου αρχιδιαιτητή θα ανανεωθεί: μπορεί η διαιτησία να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, αλλά αυτός και οι συνεργάτες του τη δουλειά την κάνουν μια χαρά.

Υπομονή

Αν ο Κούγιας (ή όποιος άλλος…) έχει στοιχεία δεν χρειάζεται να κάνει φασαρία στην ΕΠΟ: χρειάζεται απλά να κάνει υπομονή. Χωρίς έναν εισαγγελέα και μια κυβέρνηση με πραγματική θέληση να ξεβρωμίσει το ποδόσφαιρο δεν γίνεται τίποτα. Στοιχεία, όρεξη να υπάρχει, θα συγκεντρωθούν πολλά: όποιος νομίζει ότι επειδή χρησιμοποιεί το Viber μπορεί να λέει ό,τι θέλει κάνει λάθος μεγάλο. Οσο για τις μετοχικές συνθέσεις των ΠΑΕ, δεν υπάρχει πιο εύκολο πράγμα από το να τις ελέγξει κανείς. Σήμερα αυτό δεν γίνεται – δεν υπάρχει ούτε καν Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Αύριο θα ‘ναι πανεύκολο – αρκεί κανείς να το θέλει. Βιασύνη δεν χρειάζεται: είναι πάντα κακός σύμβουλος.

Εγκλεισμός

Πρέπει να πω ότι πέρα από τα δικά μας, τα οποία ως γεγονότα δεν έχουν και τίποτα το πρωτότυπο, υπήρξαν δυο ειδήσεις από το εξωτερικό που πρέπει να μας κάνουν υπερήφανους. Από την Ιταλία έγινε γνωστό ότι η διοίκηση της Ρόμα αποφάσισε να κλειστούν οι παίκτες υποχρεωτικά στο προπονητικό κέντρο μέχρι την Τετάρτη που θα γίνει το ματς με τη Λεχ Πόζναν στο Τσάμπιονς Λιγκ. Πρόκειται για τιμωρία που επιβλήθηκε στους παίκτες μετά την ισοπαλία που έφεραν με την Κάλιαρι με 2-2 το περασμένο Σάββατο.

Πούλμαν

Η δεύτερη είδηση έρχεται από την Τουρκία. Μετά την ήττα από την Ακίσασπορ, ο πρόεδρος της παραπαίουσας φέτος Φενέρμπαχτσε Αλί Κοτς κατέβηκε στα αποδυτήρια, τα έψαλε σε πολύ άσχημο τόνο στους ποδοσφαιριστές και τους ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψουν στην Κωνσταντινούπολη οδικώς. Το πούλμαν της Φενέρ διήνυσε τη διαδρομή των 380 χιλιομέτρων από την Ακίσα στην Πόλη σε περίπου πεντέμισι ώρες: μετά μάλιστα οι παίκτες πήγαν αμέσως για προπόνηση.

Φώτα

Την τακτική του υποχρεωτικού εγκλεισμού καθιέρωσε πρώτος ο Χρήστος Πανόπουλος, μεγαλομέτοχος της Ξάνθης. Με πούλμαν από την Πόλη γύρισε προ διετίας με εντολή του Δημήτρη Γιαννακόπουλου ο μπασκετικός ΠΑΟ. Η Ελλάδα δίνει πάντα τα φώτα του πολιτισμού…