Μου είπαν θα γράφεις για τραυματισμούς, για αποκατάσταση δρομέων, για περίεργα ορθοπεδικά προβλήματα που εμποδίζουν τους δρομείς να τρέξουν. Και το έκανα και θα συνεχίσω να το κάνω, αλλά αυτή τη φορά θα σας πω τι ακούω και τι κάνω εγώ ως φυσικοθεραπεύτρια κάθε φορά που με πλησιάζει ένας λαβωμένος δρομέας.

Περίπτωση Νο 1: Πονάει στο γόνατο όταν το στρίβει παράλληλα με τον κάθετο άξονα του νότιου ημισφαιρίου και ταυτόχρονα η φτέρνα κοιτάει προς τον Νότο. Με λίγα λόγια ο ασθενής δρομέας πονάει τόσο συγκεκριμένα που με κάνει να απορώ πώς στο καλό καταλαβαίνει τον πόνο του αφού πρέπει να τον αναλύσει τόσο.

Περίπτωση Νο 2: Ερχεται δρομέας με πρόβλημα στο γόνατο που έπειτα από δυο συνεδρίες γίνεται καλά, αλλά μετά πονάει η μέση του και την επόμενη μέρα η ποδοκνημική και ύστερα η λαγονοταινία. Και γενικά έχει έναν πόνο σαν το ασανσέρ σε πολυεθνική εταιρεία. Αυτός είναι ο ασθενής δρομέας που πρέπει να ψάξει καλύτερα το μυοσκελετικό του με τη βοήθεια γιατρού και φυσικοθεραπευτή.

Περίπτωση Νο 3: Πόνος έπειτα από τραυματισμό. Ανοίγει ο δρομέας την πόρτα του φυσικοθεραπευτηρίου και εκλιπαρεί να γίνει καλά για τον επόμενο αγώνα-στόχο που είναι… αύριο. Εγώ απλά δένω σχοινί και πνίγομαι.

Περίπτωση Νο 4: Ο δρομέας που έχει ενοχλήσεις συνέχεια παρά τις φιλότιμες προσπάθειές μου να τον κάνω καλά. Και έρχεται η στιγμή που θα τρέξει στον αγώνα και από τη στιγμή που θα ξεκινήσει παύουν να υπάρχουν και οι ενοχλήσεις. Εγώ αυτές τις ενοχλήσεις τις λέω φαντάσματα που ξορκίζονται την ημέρα του αγώνα.

Περίπτωση Νο 5: Δρομέας με αποδεδειγμένο πρόβλημα σε άρθρωση ή μυ, που του επιβάλλει την ανάπαυση και αποχή από το τρέξιμο. Οχι όμως αυτός εκεί θα πάει θα τρέξει, θα δοκιμάσει, θα πάρει την τζούρα του από τα χλμ. σε βουνό ή δρόμο. Και μετά θα γυρίσει σαν λαβωμένο ελαφάκι, αλλά πώς να θυμώσεις για κάτι που ξέρεις καλά πόσο το αγαπάει.

Ατελείωτες οι περιπτώσεις λαβωμένων δρομέων που μπορεί να με τρελαίνουν, αλλά που όμως πάντα τους δικαιολογώ γιατί, πώς να το κάνουμε, το τρέξιμο είναι έρωτας και πόλεμος μαζί. Και όπως είχε πει και ο Νίτσε, στον έρωτα και στον πόλεμο όλα επιτρέπονται.

Η Κατερίνα Βλαχαντώνη είναι φυσικοθεραπεύτρια και μαραθωνοδρόμος