Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτηματικά αναφορικά με την υπόθεση της ΔΕΠΑ και της εκτίναξης των χρεών κατά 45 εκατ. ευρώ της Βιομηχανίας Λιπασμάτων (ELFE) συμφερόντων Λαυρεντιάδη προς τη δημόσια εταιρεία.
Την ίδια στιγμή η διοίκησή της αναμένει την έκδοση δικαστικής απόφασης τον Δεκέμβριο κατόπιν αγωγής που είχε ασκήσει εις βάρος της ELFE. Η ΔΕΠΑ προσδοκά να κερδίσει τη δικαστική διαμάχη, καθώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επανέλθει σε ισχύ η απόφαση που είχε λάβει η Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας τον Μάιο του 2017. Δηλαδή να πληρώνονται οι ποσότητες φυσικού αερίου εβδομαδιαίας κατανάλωσης κατά 50% με μετρητά και κατά 50% με μεταχρονολογημένες επιταγές τρίτων, μη συνδεδεμένων εταιρειών με ELFE.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά της νέας διοίκησης της ΔΕΠΑ, εις βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και στελεχών της Βιομηχανίας Λιπασμάτων, το Δημόσιο έχει ζημιωθεί με 115 εκατ. ευρώ από ανεξόφλητες οφειλές.
Πέραν αυτών, όμως, η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει στις καταγγελίες του πρώην διευθύνοντος συμβούλου Θεόδωρου Κιτσάκου, σύμφωνα με τις οποίες οι χειρισμοί του κατά την περίοδο 2015-2017 για την είσπραξη των οφειλών της ELFE ήταν σε γνώση στελεχών της κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι ο Θεόδωρος Κιτσάκος είχε διατελέσει γενικός διευθυντής εταιρειών Λαυρεντιάδη, στο παρελθόν.