Η Aegean Marine Petroleum Network θα βγει από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) σύμφωνα με τους ιστότοπους Tradewinds και Shipandbunker που ειδικεύονται σε ναυτιλιακά θέματα.
Υστερα από σχεδόν 12 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο NYSE, οι μετοχές θα διαγραφούν στις 3 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τους ιστότοπους.
Το NYSE πρότεινε την αφαίρεση των μετοχών της εταιρείας στις 6 Νοεμβρίου ως αποτέλεσμα της προσφυγής της Aegean Marine σε αμερικανικά δικαστήρια ζητώντας προστασία από τους πιστωτές με βάση το άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ. Το NYSE έδωσε στην εταιρεία ναυτιλιακών καυσίμων προθεσμία δέκα ημερών για να υποβάλει γραπτό αίτημα να επανεξεταστεί η απόφαση της διαγραφής. Ομως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) ανακοίνωσε την Τετάρτη, όπως αναφέρουν τα ίδια δημοσιεύματα, ότι η Aegean δεν έκανε έφεση μέσα στο διάστημα αυτό. Κατά τον μήνα που προηγήθηκε της αναστολής διαπραγμάτευσης οι τιμές των μετοχών της εταιρείας υποχώρησαν από τα 1,44 δολάρια στα 0,66 δολάρια η μία. Μετά το αίτημα προστασίας από τους πιστωτές στις 6 Νοεμβρίου το NYSE προχώρησε σε αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της και κινήθηκε για να βγάλει την εταιρεία από αυτό.
Το υψηλό 52 εβδομάδων ήταν 5,10 δολάρια. Η Aegean Marine είχε μπει στο NYSE στις 7 Δεκεμβρίου 2006 με τιμή 14 δολάρια ύστερα από αρχική δημόσια προσφορά με την οποία άντλησε κεφάλαια 200 εκατ. δολαρίων. Στελέχη της εταιρείας ανέφεραν ότι η εταιρεία έχει πληρώσει τους συνεργάτες και τους πελάτες της και ότι αυξάνονται ξανά οι δραστηριότητές της, ανέφερε ακόμη η Tradewinds.
Αναμείνατε για μέρισμα
Περίμενα ότι μέσω του προϋπολογισμού η κυβέρνηση θα προχωρούσε σε συγκεκριμένες εξαγγελίες για το φετινό κοινωνικό μέρισμα, όπως είχε γίνει με τον περσινό προϋπολογισμό. Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες.
Το ίδιο συνέβη και με αυτούς που προέβλεπαν υπερπλεονάσματα 1,5 δισ. ευρώ, έναντι των οποίων το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ο Γιώργος Χουλιαράκης είχαν φροντίσει να κρατήσουν αποστάσεις. Ο προϋπολογισμός προβλέπει υπέρβαση του φετινού στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα 885 εκατ. ευρώ. Οι ελληνικές Αρχές έχουν ενημερώσει τους θεσμούς πως προτίθενται να προχωρήσουν σε μια κι έξω μοιρασιά μέρους αυτού του ποσού, αλλά ήδη η Κομισιόν έχει βγάλει κίτρινες κάρτες. Λένε οι θεσμοί για παράδειγμα πως θα πρέπει από τα 885 να μείνει στην άκρη ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» ώστε να μη διαταραχθεί σε καμία περίπτωση ο στόχος για το 3,5%, ακόμα και εάν η Eurostat αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις τον ερχόμενο Απρίλιο. Ενα 200άρι (εκατομμύρια) τουλάχιστον θα πρέπει να μπει στην άκρη. Λένε όμως παράλληλα πως αν αποφασίσετε να δώσετε μέρισμα «προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην εκκαθάριση εκκρεμοτήτων από τυχόν δικαστικές αποφάσεις». Δεν βγάζω συμπεράσματα. Περιμένω τις αποφάσεις.
Σηκώστε μανίκια
Στο γήπεδο των συναρμόδιων υπουργείων περνά η καυτή πατάτα των κόκκινων δανείων. Οι προτάσεις έχουν υποβληθεί τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδος όσο και από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και απ’ ό,τι καταλαβαίνω από διάφορα μισόλογα εξωχώριων πηγών, οι θεσμοί θα ήθελαν έναν συνδυασμό των δύο προτάσεων με ολίγο από αυτό το περιβόητο πρόγραμμα Εστία.
Μου μεταφέρεται πως εάν τρέξουν οι διαδικασίες εγκρίσεων από τις αρμόδιες εποπτικές Αρχές θα μπορούσε να υπάρξει φως στο τούνελ ακόμα και στα μέσα Δεκεμβρίου. Θα πρέπει να σηκώσουν μανίκια όμως Τσακαλώτος και Φλαμπουράρης, να υποβάλουν τις προτάσεις και να τις υπερασπιστούν βεβαίως βεβαίως. Παρεμπιπτόντως ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε τις προηγούμενες ημέρες με τη διοίκηση της Eurobank και εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να εξελιχθεί ένας κύκλος συναντήσεων με τις διοικήσεις και των υπόλοιπων τραπεζών.
Πετυχημένη η Black Friday
Ιδιαίτερα αυξημένη, με ουρές καταναλωτών να υπάρχουν στις εισόδους και στα ταμεία των καταστημάτων, ήταν χθες η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα και ιδιαίτερα στα πολυκαταστήματα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών επ’ αφορμή της Black Friday. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, στις εκπτώσεις της Black Friday ψωνίζουν δύο στους πέντε Ελληνες. Ανάμεσα σε αυτούς, η συντριπτική πλειονότητα των αγοραστών επωφελούνται από τις προσφορές τόσο στα καταστήματα όσο και στο Διαδίκτυο (64,5%) ενώ το 20,7% αναζητεί ευκαιρίες μόνο σε φυσικά καταστήματα, και μόλις το 14,8% επιλέγει μόνο ηλεκτρονικά καταστήματα για τις αγορές του.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, λόγω της μειωμένης κίνησης των ενδιάμεσων εκπτώσεων, κρίνεται ότι η Black Friday και η Cyber Monday όντως δημιουργούν υψηλές προσδοκίες και τονώνουν πρόσκαιρα τη ζήτηση, που όμως είναι βέβαιο ότι θα λείψει το επόμενο χρονικό διάστημα από την αγορά. Απ’ ό,τι μαθαίνω βέβαια η Black Friday έχει φέρει χαμόγελα και στην Εφορία. Αφού οι αυξημένες εισπράξεις θα φέρουν και περισσότερα έσοδα από τον ΦΠΑ.