Οι κοινοτοπίες δεν ακούγονται ευχάριστα. Κάποιες φορές ωστόσο, αποτυπώνουν με την καλύτερη δυνατή ευστοχία την πραγματικότητα. Οπως το «όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν», του Μανώλη Ρασούλη. Εχουμε και λέμε: Σε κανονική ροή οι πληρωμές στον Παναθηναϊκό, κάπου έχει φρακάρει η υπόθεση Πιεμπονγκσάντ, αλλά η ομάδα πάει μια χαρά. Οπότε διαβάζεις, κάπου στα ψιλά, συμφωνία για νέο διακανονισμό  με τον Γιούρκα Σεϊταρίδη. Προκειμένου να εισπράξει τα οφειλόμενα σε βάθος χρόνου και σε περισσότερες δόσεις. Με τον ποδοσφαιριστή να έχει αποχωρήσει από τον Παναθηναϊκό προ πενταετίας. «Προσπάθεια γίνεται για ανάλογη τακτοποίηση των υποθέσεων του Ρινάλντι και του Ρέις». Που πάει να πει, για να χρησιμοποιήσουμε μία ακόμη κοινοτοπία, για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή. Και μη ρωτήσει κανείς γιατί δεν αναφέρονται από τους ρεπόρτερ τα οφειλόμενα ποσά. Πέντε πάνω – πέντε κάτω, μικρή σημασία έχει.

Πέναλτι

Τον αράπη κι αν τον πλένεις, και χωρίς κανέναν ρατσιστικό υπαινιγμό. Ο συνειρμός έχει να κάνει με τον Μέλο Περέιρα και τους συν αυτώ στην ΚΕΔ. Τον Ευαγγέλου ορίσανε την Κυριακή στο Περιστέρι, στο Ατρόμητος – Ολυμπιακός. Της περιβόητης ΕΠΣ Αθηνών που σε κάθε εκδήλωσή της παρευρίσκεται πρώτο τραπέζι πίστα ο Θωμάς. Ο Ευαγγέλου που στο Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στην περυσινή σεζόν στο Γεώργιος Καραϊσκάκης είχε σφυρίξει πέναλτι εις βάρος του Σισέ για μαρκάρισμα εκτός περιοχής. Και να φώναζε μόνο ο Ολυμπιακός για τη διαιτησία, καλά θα ήτανε. Ενας στους 16 δεν λέει τίποτα. Στις δέκα μέχρι τώρα αγωνιστικές έχουν διαμαρτυρηθεί οι δύο στις τρεις ομάδες. Φωνάζει συνεχώς ο ΠΑΟΚ που έχει δικό του τον πρόεδρο και τη μισή και παραπάνω Ομοσπονδία. Ο Παναθηναϊκός φώναξε από την πρώτη αγωνιστική για τον «κορυφαίο» Σιδηρόπουλο στην Ξάνθη. Ο Ατρόμητος είναι δεύτερος και θέλει ξένους διαιτητές.

Καρπούζι

Ξένους ζήτησε κι ο Αρης, μετά το χουνέρι που έπαθε από τον Κομίνη στη Νέα Σμύρνη. Ανακοινώσεις διαμαρτυρίας έχουν εκδώσει η Λάρισα, ο Απόλλωνας και η Λαμία. Παράπονα έχουν εκφράσει ΟΦΗ και Ξάνθη. Πέρα από τους έλληνες διαιτητές που σφυρίζουν κατά το δοκούν, έχει αρχίσει να ξεφτίζει σιγά σιγά κι ο μύθος των ξένων. Κι αν ο Ιταλός Ντόβερι, στο Αρης – ΠΑΟΚ, έκοψε το καρπούζι στη μέση καταλογίζοντας από ένα ανύπαρκτο πέναλτι υπέρ της κάθε ομάδας, ο Δανός στο ΑΕΚ – Ολυμπιακός κι ο Ελβετός στο Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός έγερναν μονόπαντα. Τα αστέρια της διαιτησίας Σιδηρόπουλος, Παπαπέτρου, Κομίνης κ.λπ. δεν εμπνέουν καμία εμπιστοσύνη. Οι καινούργιοι δεν βλέπονται και τα πουλέν της ΚΕΔ τύπου Σκουλά και Τζήλου δείχνουν κάθε φορά υπερβάλλοντα ζήλο σε μία συγκεκριμένη κατεύθυνση. Αν δεν δώσουμε τίποτα στον Ολυμπιακό, έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.

Απλυτα

Ποιες είναι οι εγγυήσεις που προσφέρει η επιστασία της FIFA στη διαιτησία; Ποια είναι η πρόοδος; Τίποτα. Μέχρι ένα διάστημα πέρυσι, το αφήγημα έλεγε: όλοι ευνοούνται, όλοι αδικούνται και κατά συνέπεια κανένα πρόβλημα. Μέχρι που έμειναν μόνοι οι δύο πόλοι της νέας κατάστασης, σκοτώθηκαν μεταξύ τους και βγήκαν τα άπλυτα στη φόρα. Τη δεύτερη χρονιά, αντί η κατάσταση να βελτιωθεί γίνεται χειρότερη. Διαιτητές μπήκαν και βγήκαν από τον πίνακα, ξένοι ήρθαν κι όλα τα ίδια μένουν. Οπως και στον Παναθηναϊκό, για να κλείσουμε όπως ξεκινήσαμε. Με το δίδυμο Κωνσταντίνου – Σωπήλη να συνεχίζει να τον εκπροσωπεί στη Σούπερ Λίγκα. Και να διαφωνούν με την ποινή αφαίρεσης έξι βαθμών για μη αδειοδότηση. Προτείνοντας το -3. Δεν θέλεις να το υποψιαστείς δηλαδή ότι και σ’ αυτή την περίπτωση, σε ό,τι έχει να κάνει με τον Παναθηναϊκό, διαβλέπουν ότι όλα τα ίδια θα μείνουν.