Μερικές φορές από κάποια γεγονότα ασήμαντα λύνονται μυστήρια μεγάλα. Το σκεφτόμουν αυτό διαβάζοντας την επιστολή που έστειλε η FIFA στον πορτογάλο αρχιδιαιτητή μας Βίτορ Περέιρα σχετικά με τους ορισμούς των διαιτητών στη Γ’ Εθνική μας.

Πριν από λίγες μέρες στον Πορτογάλο έφτασε από τη Ζυρίχη το εξής σημείωμα: «Βίτορ, πρόσεχε τη Γ’ Εθνική. Λαμβάνουμε ολοένα και περισσότερες διαμαρτυρίες ότι κάποιες ομάδες πληροφορούνται τους ορισμούς των διαιτητών ακόμη και πολύ πριν από τον επίσημο ορισμό. Υπάρχει περίπτωση να σχετίζεται με την παλαιά ιστορία των άγγλων διαιτητών». Δεν γνωρίζουμε τι απάντησε ο Βίτορ, όμως αυτή η επιστολή αποτελεί την απάντηση στο γιατί στο περασμένο Μουντιάλ δεν υπήρξε άγγλος διαιτητής! Οταν αυτό είχε γίνει γνωστό, κάποιοι είχαν ισχυριστεί ότι το επίπεδο των άγγλων ρέφερι δεν είναι και το καλύτερο: μπούρδες. Από ό,τι γίνεται κατανοητό από αυτό το αινιγματικό σημείωμα η FΙFA έχει κάποια πληροφορία για τους άγγλους διαιτητές – πληροφορία που ο Περέιρα τη γνωρίζει. Κι επειδή ένα μόνο πράγμα μπορεί να κάνουν οι άγγλοι διαιτητές που να είναι επιλήψιμο, η FIFA ουσιαστικά επισημαίνει στον Πορτογάλο να προσέξει μήπως και στην Ελλάδα έχει στηθεί κανένα παραμάγαζο, που αφορά παιχνίδια του στοιχήματος.

Χώρα

Το τι απάντησε ο Περέιρα δεν θα το μάθουμε ποτέ. Σε μια κανονική χώρα, μετά τη δημοσιοποίηση μιας τέτοιας επισήμανσης, θα έπρεπε τον Περέιρα να τον φωνάξει το ΔΣ της ΕΠΟ (ή έστω ο πρόεδρος…) και να του ζητήσει εξηγήσεις. Αλλά από το να ψάχνεις να βρεις τι γίνεται, είναι βολικότερο να ανοίγεις μια ωραία τρύπα και να βάζεις το κεφάλι σου μέσα. Ετσι κι αλλιώς κανείς δεν πρόκειται να ευαισθητοποιηθεί.

Ιστορίες

Στην ομοσπονδία μας ασχολούνται καθημερινά με τη διακίνηση ιστοριών με πρωταγωνιστή τον Αγγελο Αναστασιάδη. Προχθές μάθαμε ότι πήγε με παίκτες να εκκλησιαστεί, χθες ότι ένας σύμβουλος τον έβγαζε φωτογραφίες την ώρα που έκανε προπόνηση και ότι τις έστελνε στους υπόλοιπους για να δουν ότι ο κόουτς την ώρα της προπόνησης μιλούσε στο κινητό! Λέγεται μάλιστα ότι αυτό το έκανε ένα μέλος της τεχνικής επιτροπής που έχει «στραβώσει» μετά την απόφαση του Αναστασιάδη να μην πλησιάζει κανένας παράγοντας το ξενοδοχείο της Εθνικής. Αυτή η διαρροή είναι η τρίτη: έχει προηγηθεί η ιστορία του εκκλησιασμού και η φημολογία ότι διάφοροι παίκτες από αυτούς που αγωνίζονται στο εξωτερικό θα ζητήσουν να μην ξανακληθούν στην Εθνική, γιατί δεν αντέχουν τον κόουτς.

Νωρίς

Θέλω να πω κάτι όσο είναι νωρίς. Ολοι νομίζαμε ότι τον Αναστασιάδη τον προσλάβανε στην Εθνική γιατί οι σύμβουλοι της ΕΠΟ τον θεωρούσαν καλό προπονητή και ήταν θαυμαστές της δουλειάς του στον ΠΑΟΚ. Αν του ανθρώπου του έδωσαν τη δουλειά για να τον εξευτελίζουν κάθε μέρα με διαρροές και άλλα τέτοια ανάλογα, ας χωρίσουν μαζί του σε χρόνο-ρεκόρ: ούτε ο ίδιος αξίζει αυτή την αντιμετώπιση, ούτε η Εθνική.

VAR

Στο μεταξύ, ομολογώ ότι καιρό είχα ν’ ακούσω για το VAR κι ας είναι καλά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και παλιός διαιτητής Πέτρος Κωνσταντινέας που σε ραδιοφωνική του συζήτηση μας θύμισε ότι γίνονται προσπάθειες να το δούμε και στην Ελλάδα. «Να σας κάνω μια αποκάλυψη για το VAR. Υπάρχει μια περίπτωση να προλάβουμε τον τελικό (sic). Εχει αργήσει πολύ η υπόθεση, αλλά υπάρχει μια διαδικασία (sic) που θέλει εννιά μήνες εκπαίδευση για να γίνει χρήση του VAR (sic). Τι να κάναμε; Δεν είμαστε ειδικοί για να το προβλέψουμε», είπε, μιλώντας με το γνωστό γλαφυρό του ύφος. Ο τελικός στον οποίο αναφέρθηκε είναι ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος – όλα τα άλλα που είπε είναι να είχαμε να λέγαμε. Χρόνος για να εκπαιδευτούν οι χειριστές και οι διαιτητές του VAR υπήρχε πολύς: λεφτά δεν υπάρχουν. Οι ομάδες αρνούνται να πληρώσουν το κόστος του, η ΕΠΟ χρήματα δεν έχει ούτε για τις αποζημιώσεις του Μίκαελ Σκίμπε, οι ίδιοι οι διαιτητές, πλην των ξένων, παραμένουν απλήρωτοι – ποιος να το τρέξει και ποιος να το πληρώσει το VAR, το κόστος του οποίου θα κάνει τα έξοδα για τη διαιτησία να ξεπερνούν τα 5 χιλιάδες ευρώ το παιχνίδι.

Δύσκολο

Επειδή τον άκουσαν τον Κωνσταντινέα κι επειδή γνωρίζουν πως είναι και όνειρο του υφυπουργού Γιώργου Βασιλειάδη να δει τελικό Κυπέλλου με VAR, από την ΕΠΟ φρόντισαν να μετριάσουν την αισιοδοξία αφήνοντας να διαρρεύσει πως κάτι τέτοιο θα ‘ναι δύσκολο. Είναι πάντως να απορείς πως ακόμα και σε αυτό και το υφυπουργείο και η ΕΠΟ δεν προστάτευσαν τον Πρωθυπουργό, που θυμίζω πως τον περασμένο Μάρτιο είχε εξαγγείλει σε συνέδριο για τις νέες τεχνολογίες στη Θεσσαλονίκη ότι τον Νοέμβριο θα υπάρχει VAR σε όλα τα γήπεδα. Το ότι δεν είχε επακριβώς προσδιορίσει το έτος δεν κάνει τη δέσμευση αυτή λιγότερο αστεία από όσο ακούγεται…

Αγγλοι

Στο μεταξύ, πριν από λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ συναίνεσαν ώστε το VAR να χρησιμοποιηθεί και του χρόνου στο αγγλικό πρωτάθλημα μετά τη φετινή πειραματική εφαρμογή του στο Λιγκ Καπ. Οι Αγγλοι ήταν ελαφρώς διστακτικοί, εξαιτίας της γνωστής λατρείας τους στις παραδόσεις, αλλά κατάλαβαν πως κανείς δεν μπορεί να φρενάρει την τεχνολογική εξέλιξη. Αυτοί έχουν χρήματα για ξόδεμα, ενώ εδώ χορηγός του πρωταθλήματος είναι η Σουρωτή – πράγμα σημειολογικά υπέροχο.

Χθες έγινε γνωστό πως ακόμα και η UEFA είναι έτοιμη να αποφασίσει τη χρησιμοποίηση του VAR στο Τσάμπιονς Λιγκ αμέσως μετά το τέλος της φάσης των ομίλων. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσεφέριν (που αναμένεται να επανεκλεγεί άνευ αντιπάλου) είπε ότι περιμένει μία έκθεση της Επιτροπής Διαιτησίας της συνομοσπονδίας την επόμενη εβδομάδα, ώστε να μπορέσει η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA να αναθεωρήσει τη στάση της και να επιτρέψει τη χρήση του VAR άμεσα. Η UEFA είχε αποφασίσει να υιοθετηθεί το VAR από του χρόνου, αλλά στη συνάντηση της Εκτελεστικής της Επιτροπής που θα γίνει το διήμερο 2-3 Δεκεμβρίου στο Δουβλίνο αυτό μπορεί να αλλάξει.

Ανιέλι

«Ο Ρομπέρτο Ροζέτι (ο επικεφαλής της Επιτροπής Διαιτησίας της UEFA) και η ομάδα του είναι πολύ καλοί. Αλλά ίσως θα πρέπει να βιαστούμε και να μην περιμένουμε την επόμενη σεζόν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τσεφέριν. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Συλλόγων Αντρέα Ανιέλι, που

βρισκόταν δίπλα του, πρόσθεσε πως η δέσμευση της UEFA για χρησιμοποίηση του VAR «το αργότερο την επόμενη σεζόν» σημαίνει ότι «υπάρχει δυνατότητα να το δούμε στο Τσάμπιονς Λιγκ νωρίτερα». Οτι χρειάζεται εννεάμηνη εκπαίδευση δεν το είπαν. Δεν είχαν ακούσει τον Κωνσταντινέα…