Με καταγγελίες περί απαξίωσης και υπονόμευσης του ρόλου του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων από τις κυβερνητικές επιλογές παραιτήθηκε την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος Ιωάννης Τσάλτας. Ο Τσάλτας, που είχε τοποθετηθεί πρόεδρος του ΕΦΕΤ από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, έδωσε χθες στη δημοσιότητα την επιστολή παραίτησής του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη.

Ο πρώτος λόγος παραίτησής του, σύμφωνα με τα όσα περιγράφει στην επιστολή του ο πρώην πρόεδρος του Φορέα, είναι ότι «παρά την κραυγαλέα έλλειψη προσωπικού στον ΕΦΕΤ, υπήρξε εμπάργκο από πλευρά πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όταν δεκάδες υπάλληλοι από διάφορες υπηρεσίες και φορείς αιτήθηκαν τη μετακίνησή τους στον ΕΦΕΤ από το 2016 μέχρι σήμερα».

Ο ίδιος καταγγέλλει «επικαλύψεις αρμοδιοτήτων από άλλα υπουργεία καθώς ακόμη και σήμερα υπουργεία, όπως τα Οικονομίας και Ανάπτυξης και το Υγείας, έχουν επιδοθεί σε νομοθετικές πρωτοβουλίες οι οποίες θα σημάνουν τον περαιτέρω κατακερματισμό του τομέα ελέγχου των τροφίμων». Μάλιστα ο Ιωάννης Τσάλτας, καυτηριάζοντας τη «χλιαρή έως και ανύπαρκτη» αντίδραση της νέας πολιτικής ηγεσίας, προειδοποιεί για τον κίνδυνο να «επανέλθουμε στις συνθήκες του τέλους της δεκαετίας του 1990 που επέβαλαν τότε την ίδρυση του ΕΦΕΤ».

Ο Ιωάννης Τσάλτας σημειώνει επίσης στον Σταύρο Αραχωβίτη ότι «δεν έχει γίνει ακόμα αντιληπτός ο ρόλος και η σημαντικότητα του ΕΦΕΤ από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και φαίνεται ότι οι χειρότερες μέρες για τον φορέα είναι μπροστά μας, με επακόλουθο μια ενδεχόμενη παρέκκλιση από το κύριο έργο του».