Εκρηκτική είναι πλέον η κατάσταση στο νησί της Σάμου, καθώς στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ φιλοξενούνται πλέον σχεδόν 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Από τις αρχές του 2018 μέχρι σήμερα έφτασαν στη Σάμο 6.932 πρόσφυγες και μετανάστες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Παρά τις μεταφορές που έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα από τα νησιά – ανάμεσα σε αυτά και από τη Σάμο – προς δομές της ενδοχώρας, το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στο Κέντρο φαίνεται πως εξακολουθεί να υπάρχει.

Την ίδια στιγμή, οι μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Είναι ενδεικτικό πως μόνο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου έφτασαν στα νησιά του Αιγαίου 971 πολίτες τρίτων χωρών, εκ των οποίων οι 397 αποβιβάστηκαν στο νησί της Σάμου. Μόλις το πρωί της Κυριακής, σκάφος της Frontex διέσωσε 56 μετανάστες ανατολικά της Σάμου, οι οποίοι επέβαιναν σε ακυβέρνητη μηχανοκίνητη λέμβο και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Μαλαγαρίου.

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΔΥΣΚΟΛΗ. Ο ίδιος ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας έχει παραδεχθεί την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση της Σάμου και, όπως πρόσφατα προανήγγειλε, μία από τις προτεραιότητες του υπουργείου για το 2019 είναι η δημιουργία του νέου ΚΥΤ στο νησί, το οποίο θα έχει δυναμικότητα 1.200 ατόμων. Μάλιστα, όπως είχε διευκρινίσει, η λειτουργία του νέου Κέντρου θα ξεκινήσει όταν το υπάρχον κλείσει οριστικά.

Πάντως, σε επιστολή προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, τόσο η περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος κάνουν λόγο για μια κατάσταση που πολύ γρήγορα, εάν δεν γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, θα είναι ανεξέλεγκτη ενόψει και του χειμώνα.

«Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πλέον στο νησί της Σάμου και ειδικότερα στην πόλη της Σάμου δεν είναι οριακή και δύσκολη, όπως την περιγράφετε στα μέσα ενημέρωσης, είναι εκρηκτική. Πολύ γρήγορα, εάν δεν ενεργήσετε άμεσα, θα είναι και ανεξέλεγκτη. Εχουμε δεκάδες φορές τονίσει το αυτονόητο. Πέραν των σημαντικών ζητημάτων που αφορούν τη ζωή των κατοίκων του νησιού μας, είναι αδύνατο 5.000 άτομα να ζήσουν σε μια εγκατάσταση που προορίζεται για 700 ανθρώπους, και μάλιστα σε συνθήκες χειμώνα. Ηδη η πρώτη ελαφρά βροχή προκάλεσε ανησυχητικές καταστάσεις. Ακολουθούν καταιγίδες, επιδείνωση του καιρού και κρύο».

ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ. Οπως αναφέρουν στην επιστολή, οι δεσμεύσεις του υπουργείου για αποσυμφόρηση μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί, ενώ οι μετανάστες και οι πρόσφυγες διαρκώς αυξάνονται. «Οι κάτοικοι της πόλης και του νησιού βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις, έχοντας προ καιρού απολέσει την κανονικότητα στη ζωή τους. Αισθάνονται ότι δεν έχουν πλέον άλλη υπομονή. Από την άλλη πλευρά, οι δύστυχοι αυτοί άνθρωποι και ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες. Ομηροι, σαν φυλακισμένοι, αποτέλεσμα της επιμονής για γεωγραφικό αποκλεισμό. Σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο που δεν πάει παρακάτω. Νέες υποσχέσεις και σχέδια δεν χωράνε. Χρειάζεται άμεση ενέργεια. Για την ενέργεια αυτή αποκλειστικά αρμόδιος είστε εσείς, εσείς και η κυβέρνηση. Εμείς σας μεταφέρουμε την αγωνία των κατοίκων».

Στο μεταξύ, εκρηκτική είναι η κατάσταση στις δομές των περισσότερων νησιών. Στη Μόρια, τέσσερις αλλοδαποί προσπάθησαν να σκοτώσουν με μαχαίρι έναν 18χρονο μετανάστη, με σκοπό να του πάρουν το κινητό. Το περιστατικό αυτό συνέβη την περασμένη Πέμπτη και η Αστυνομία κατάφερε να εξακριβώσει την ταυτότητα ενός 27χρονου. Οι δράστες του αιματηρού επεισοδίου δεν δίστασαν να τραυματίσουν τον νεαρό με μαχαίρι, όταν εκείνος αντιστάθηκε. Ο 18χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ενώ η Αστυνομία αναζητά και τους άλλους τρεις δράστες. Εις βάρος του 27χρονου σχηματίστηκε δικογραφία για επικίνδυνη σωματική βλάβη, απόπειρα ληστείας και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων, που υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης.