Ηλεκτρονικό φακέλωμα όλων των επιβατών σε όλες τις πτήσεις από ή προς την Ελλάδα

καθώς και επεξεργασία των στοιχείων κάθε επιβάτη από ειδική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπονται σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή και θα συζητηθεί τα επόμενα 24ωρα. Σύμφωνα με το υπουργείο, επιχειρείται ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας σχετικά με τη χρήση των δεδομένων που περιέχονται στα «ονομαστικά αρχεία επιβατών» (PNR) για την πρόληψη και διερεύνηση τρομοκρατίας και άλλων σοβαρών εγκλημάτων, όπως ξέπλυμα χρήματος, απάτη, δωροδοκία – δωροληψία, διακίνηση ναρκωτικών, πλαστογραφία κ.λπ.

ΣΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ. Οι λίστες με τα αναλυτικά στοιχεία δεν θα διαβιβάζονται μόνο στις ελληνικές Αρχές, αφού προβλέπεται και ανταλλαγή των δεδομένων με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη. Τα «ονομαστικά αρχεία επιβατών», που θα παραμένουν στη βάση δεδομένων για πέντε χρόνια (αν και ύστερα από έξι μήνες ορισμένα θα «καλύπτονται») είναι μεταξύ άλλων το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση και τα στοιχεία επικοινωνίας, όπως ο αριθμός τηλεφώνου και το email, οι ημερομηνίες κράτησης και έκδοσης του εισιτηρίου, τα στοιχεία πληρωμής, ακόμα και το ταξιδιωτικό «ιστορικό» του επιβάτη (αγορά εισιτηρίου την τελευταία στιγμή κ.λπ.).

Τη συλλογή των στοιχείων, την επεξεργασία τους και την ανταλλαγή μεταξύ άλλων με την Europol θα αναλάβει η Μονάδα Στοιχείων Επιβατών, δηλαδή το ειδικό τμήμα της ΕΛ.ΑΣ. που θα συσταθεί στη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών. Το Τμήμα θα απαρτίζουν αστυνομικοί, ωστόσο προβλέπεται και ένας υπεύθυνος προστασίας δεδομένων, που θα πρέπει να έχει ειδικές γνώσεις, όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου.