Επισήμως, ο βασικός, αλλά ουτοπικός στόχος του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Το δήλωσε πρόσφατα ο ίδιος, ως όφειλε άλλωστε, αν και γνωρίζει ότι οι πιθανότητες να τον πετύχει είναι από ελάχιστες, έως ανύπαρκτες, με βάση τα έως τώρα δεδομένα. Ανεπισήμως, ο ρεαλιστικός στόχος είναι να αποκόψει τον δρόμο της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την αυτοδυναμία. Για να μιλήσουμε με ποδοσφαιρικούς όρους, στους οποίους αρέσκονται ως φαίνεται στο Μέγαρο Μαξίμου, «πάνε για δύο αποτελέσματα». Δηλαδή, θα κυνηγήσει τη νίκη, για να πετύχει την ισοπαλία, που θα του διασφαλίσει την πρόκριση στην επόμενη μέρα. Γιατί ξέρει ότι αν χάσει, χάθηκε.

Σε αντίθετη περίπτωση, όμως, παραμένει στο απυρόβλητο βασικός παίκτης του συστήματος, έστω και με αστερίσκους. Κι αυτό γιατί ο Τσίπρας «επενδύει» στο γεγονός ότι σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας το ΚΙΝΑΛ θα αρνηθεί να συμπράξει με τη ΝΔ σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, κι έτσι η χώρα θα ξαναπάει σε εκλογές. Αυτή τη φορά όμως με το σύστημα της απλής αναλογικής, όπερ σημαίνει ότι θα επαναπροκηρυχθούν και πάει λέγοντας.

Προσέξτε: Αυτό είναι το καλό σενάριο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά, παράλληλα, είναι κάκιστο για τη χώρα. Γιατί για ένα απροσδιόριστο χρονικό διάστημα θα προσφεύγει σε κάλπες, μέσα σε ένα αβέβαιο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, εντός και εκτός συνόρων, που θα επιβαρύνει την κατάστασή της. Η οποία είναι ήδη πολύ κακή. Γιατί τα υπερπλεονάσματα που ανακοινώνει το υπουργείο Οικονομικών, στην πραγματικότητα δεν τα πιστεύει ούτε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Κι αυτό γιατί ξέρει από πού προκύπτουν.

Ομως, για ένα εξάμηνο ακόμα (το πρώτο του 2019), θα μοιράζονται μερίσματα, θα γίνονται διορισμοί, θα τακτοποιούνται «υποχρεώσεις» και θα γίνεται ό,τι είναι δυνατόν, ώστε στη βάση μιας εικονικής πραγματικότητας της οικονομίας να επιτευχθεί ο στόχος: Να πάρει την «ισοπαλία» ο κ. Τσίπρας στο δεύτερο εξάμηνο. Τώρα, αν την ίδια ώρα το «γήπεδο», δηλαδή η χώρα, καίγεται, είναι πρόβλημα του «γηπέδου». Και σε κάθε περίπτωση, αν ύστερα από όλη αυτή την κατάσταση που περιγράφεται παραπάνω καταφέρει κάποια στιγμή να νικήσει ο Μητσοτάκης, στο Μαξίμου υπολογίζουν ότι η νίκη του θα είναι πύρρειος. Γιατί εκ των πραγμάτων θα αναγκαστεί να οδηγήσει τη χώρα σε Μνημόνιο, αφού θα έχει βγει, για μια ακόμα φορά, κατεστραμμένη από τους μικροπολιτικούς υπολογισμούς. Κι άρα, όπως πιστεύουν, θα ανοίξει και πάλι διάπλατα ο δρόμος της επιστροφής στην εξουσία.