Βλέπω να τρελαίνονται στο Μαξίμου, αν περάσει όλα τα τεστ και υλοποιηθεί με επιτυχία το σχέδιο του Γιάννη Στουρνάρα για τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών. Η Τράπεζα της Ελλάδος παρουσίασε στις διοικήσεις των τραπεζών σχέδιο για τη δημιουργία ενός Οχήματος Ειδικού Σκοπού, μέσω του οποίου θα επιδιωχθεί η δραστική και γρήγορη μείωση των κόκκινων δανείων. Οι τράπεζες, λένε οι πληροφορίες, βρήκαν το σχέδιο καλό, αλλά η Morgan Stanley με έκθεσή της εξέφρασε τους πρώτους προβληματισμούς. Λέει η Morgan Stanley ότι αν το κεφάλαιο του Οχήματος Ειδικού Σκοπού αποτελείται μόνο από απαιτήσεις αναβαλλόμενου φόρου και καθόλου κρατική στήριξη/εγγύηση, «είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι ιδιώτες επενδυτές θα είναι πρόθυμοι να χρηματοδοτήσουν (αγοράζοντας ομόλογα του Οχήματος) την εξαγορά των κόκκινων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες στην καθαρή λογιστική αξία στην οποία οι τελευταίες τα διακρατούν. Αυτό το σενάριο ουσιαστικά θα υπονοεί ότι τα κόκκινα δάνεια που σήμερα έχουν οι τράπεζες είναι επαρκώς καλυμμένα και ότι το πρόβλημα των NPEs ουσιαστικά δεν υφίσταται». Μια πηγή μου είπε ότι το σχέδιο θα μπορούσε να περιλαμβάνει και εγγυήσεις και μου έδειξε προς την πλευρά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που έχει επεξεργαστεί μια άλλη πρόταση. Παντρεύοντας τις δύο προτάσεις, ίσως βρεθεί η λύση.

Ο άχαρος

ρόλος της ΑΑΔΕ

Πόσο «ανεξάρτητη» είναι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων; Το ερώτημα αυτό τέθηκε στον επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, ο οποίος χαρακτήρισε άχαρο τον ρόλο της Αρχής να εφαρμόζει δυσάρεστα μέτρα. Οπως είπε, «είμαστε οι εφαρμοστές της εκάστοτε φορολογικής πολιτικής και πρέπει να το κάνουμε με την τεχνοκρατική μέθοδο για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Πέραν του άχαρου ρόλου να εφαρμόζουμε δυσάρεστα μέτρα, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι έχουμε και την ευθύνη να θεραπεύουμε προβλήματα, να βρίσκουμε και να προτείνουμε λύσεις, εκεί που δεν είναι δική μας αρμοδιότητα». Για τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ, ανεξαρτησία σημαίνει «οργανωτική και λειτουργική ανεξαρτησία από το υπουργείο Οικονομικών και από την πολιτική ηγεσία. Λειτουργούμε με τις αρχές που πρέπει και που είναι: ισονομία, αξιοκρατία, διαφάνεια και δικαιοσύνη για όλους τους Ελληνες, αφού τα δημόσια έσοδα είναι όλων μας».

Οι ουρές συνεχίζονται

Δεν λέει να μειωθεί ο αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων για τον νόμο Κατσέλη καθώς συνεχώς και νέοι δανειολήπτες προστρέχουν σε αυτόν όσο πλησιάζει η λήξη της ισχύος του υπό τον φόβο κατάργησης του ή αλλαγών επί το δυσμενέστερο των κριτηρίων του. Εως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018 οι εκκρεμείς υποθέσεις ήταν 149.500 ενώ στο διάστημα αυτό 6.740 ήταν οι νέες αιτήσεις και μόλις 1.776 οι υποθέσεις που έκλεισαν με συμβιβασμό και δεν ολοκληρώθηκε η δικαστική διαδικασία. Ολες οι ενδείξεις δείχνουν ότι οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες δεν εγκαταλείπουν τη διαδικασία, η οποία αποτελεί καταφύγιο για τους περισσότερους αν αναλογιστεί κανείς ότι οι έξι στις δέκα περιπτώσεις καταλήγουν υπέρ τους. Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι όσο θα πλησιάζει το τέλος της χρονιάς και με δεδομένη την ασάφεια που σήμερα υπάρχει για το τι θέλει να κάνει η κυβέρνηση θα αυξάνεται ο αρμός όσων πληρούν τις προϋποθέσεις και θα αναζητήσουν προστασία. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ο οποίος και αυτός λήγει στο τέλος του χρόνου. Ηδη ο αριθμός των αιτήσεων για ένταξη έχει ξεπεράσει τις 57.000 ενώ από τις αιτήσεις που έφτασαν σε τελικό στάδιο η 1 στις 6 κατέληξε σε ρύθμιση. Την ίδια ώρα οι τράπεζες επιδιώκουν ρυθμίσεις, αλλά όπως παραδέχονται τραπεζικά στελέχη δεν βρίσκουν την ανταπόκριση που θα ήθελαν, καθώς ελάχιστοι είναι εκείνοι που εγκαταλείπουν τον Νόμο Κατσέλη ελπίζοντας σε πιο συμφέρουσες δικαστικές αποφάσεις .

Οι πρώτες άδειες

Η αδειοδότηση των πρώτων μονάδων καλλιέργειας και επεξεργασίας τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης είναι πλέον γεγονός. Μάλιστα την ερχόμενη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί κοινή συνέντευξη Τύπου των αρμόδιων υπουργών Υγείας, Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι προσδοκίες της κυβέρνησης είναι μεγάλες καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τομέα αυτό έχουν εκδηλωθεί και από το εξωτερικό.