«Μακάρι να μπορούσα να παίξω και την Κυριακή». Ο Ερικ Γκριν είναι στην αγαπημένη του Αθήνα από χθες το βράδυ για το αποψινό (21.00 – Novasports 2) μεγάλο παιχνίδι της Φενέρμπαχτσε με τον Ολυμπιακό για την Ευρωλίγκα.

Και όπως εξομολογείται στα «ΝΕΑ», εάν μπορούσε, θα ζητούσε μια άδεια λίγων ημερών από τον κόουτς Ομπράντοβιτς για να μείνει εδώ και να παίξει την Κυριακή στο ΟΑΚΑ στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό!

«Φίλε, όποιος δεν έχει ζήσει την ατμόσφαιρα ενός ντέρμπι Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού, πολύ περισσότερο δεν έχει παίξει σε ένα τέτοιο παιχνίδι, θεωρώ ότι δεν είναι ολοκληρωμένος μπασκετικά! Μιλάμε για το απόλυτο παιχνίδι, την απόλυτη εμπειρία που δεν ξεχνάς σε όλη σου τη ζωή. Δεν υπάρχει αυτό και δεν μπορείς να το περιγράψεις αν δεν το ζήσεις. Αυτές οι εικόνες με τον κόσμο κρεμασμένο στις κερκίδες να αποθεώνει την ομάδα του και στο ένα γήπεδο και στο άλλο, η ένταση, η αδρεναλίνη στο φουλ, άλλο πράγμα» λέει εκστασιασμένος ο Αμερικανός που είχε ενημερωθεί φυσικά για το πρώτο φετινό ντέρμπι στην Ευρωλίγκα και ήταν πικραμένος από το αποτέλεσμα.

Με τον Ολυμπιακό, αν και δεν πήρε τίτλο, έζησε μεγάλες στιγμές, με κορυφαία ίσως τη συμμετοχή στο φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης το 2017, όπου με ένα δικό του καθοριστικό τρίποντο και βολές στο τέλος οι Ερυθρόλευκοι είχαν αποκλείσει την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον ημιτελικό και έπαιξαν τελικό – τον οποίο έχασαν – με τη νυν ομάδα του, τη Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και του Κώστα Σλούκα.

Χρωστάω στον Σλούκα

«Είδες πώς τα φέρνει καμιά φορά η ζωή, αλλά αυτός είναι ο αθλητισμός. Να προσπαθώ τώρα να κατακτήσω με τη Φενέρ την Ευρωλίγκα, από την οποία τότε ως παίκτης του Ολυμπιακού προσπαθούσα με τους συμπαίκτες μου να της τη στερήσουμε. Ειλικρινά πάντως είμαι πολύ χαρούμενος που έχω πλέον συμπαίκτη έναν αθλητή σαν τον Κώστα Σλούκα, ο οποίος είναι απίστευτος. Προσωπικά με έχει βοηθήσει πάρα πολύ στην προσαρμογή στα νέα δεδομένα στην ομάδα μου και του οφείλω πολλά. Συνεργαζόμαστε άψογα μέσα στο παιχνίδι και όσο περνάει ο χρόνος γινόμαστε όλο και καλύτεροι» λέει ο αμερικανός άσος της περσινής φιναλίστ της Ευρωλίγκας που περιμένει πώς και πώς τη στιγμή που θα ξαναμπεί στο αγαπημένο του ΣΕΦ, έστω ως αντίπαλος.

Διαδικασία που την είχε ξαναζήσει πέρυσι με τη φανέλα της Βαλένθια, όπου μάλιστα είχε αντιμετωπιστεί πολύ ζεστά από τον κόσμο και τους πρώην συμπαίκτες του. «Ξέρω ότι μπορεί να ακουστεί κοινότοπο, αλλά προτιμώ να μιλάω πάντα με βάση τα συναισθήματά μου και να ξέρετε ότι μου λείπουν πολύ και ο κόσμος του Ολυμπιακού και οι συμπαίκτες μου. Χαίρομαι που θα ξαναδώ τον Παπ (Παπανικολάου) τον Μάντζα (Μάντζαρης), τον Σπανούλη, τον Πρίντεζη και γενικά γνωστά πρόσωπα και φίλους που περάσαμε καλά και είχαμε καλή πορεία, έστω και αν στο τέλος δεν καταφέραμε να πάρουμε έναν τίτλο, και αυτό είναι που μου αφήνει μια πικρία, γιατί η ομάδα άξιζε» λέει ο Ερικ Γκριν που αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς για αντικαταστάτη του μεγάλου άτυχου της χρονιάς, του Τάιλερ Ενις, που είχε αυτόν τον σοκαριστικό τραυματισμό, ο οποίος ουσιαστικά τον άφησε εκτός δράσης για όλη τη σεζόν.

«Δάσκαλος ο Ζοτς»

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα ότι με επέλεξε ένας προπονητής όπως ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ειλικρινά, τώρα που δουλεύω δίπλα του, διαπιστώνω από τα πιο απλά έως τα πιο σύνθετα πράγματα γιατί είναι ο κορυφαίος προπονητής όλων των εποχών στην Ευρώπη. Κατ’ αρχάς τον βλέπεις κάθε χρόνο να έχει το ίδιο και ακόμα πιο ισχυρό κίνητρο, λες και είναι η πρώτη του σεζόν, σαν να ξεκινάει εκείνη τη χρονιά την προπονητική! Δεν χρειάζεται τίποτε άλλο να δεις παρά μόνο αυτό που σας λέω για να έχεις κι εσύ ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο. Ο άνθρωπος είναι εκπληκτικός, δάσκαλος πραγματικά, και δίπλα του όποιος κάτσει θα βγει κερδισμένος, αρκεί να θέλει να μάθει. Ο ίδιος έχει τον τρόπο να σε κάνει να καταλάβεις αυτό που θέλει από σένα και ξαναλέω, μόνο κέρδος έχεις να τον ακούσεις και να μάθεις από αυτόν».

Αγαπημένο μέρος

Η αλήθεια είναι ότι, έχοντας πολύ λίγο ελεύθερο χρόνο κατά τη σύντομη παραμονή της Φενέρμπαχτσε στην Αθήνα, ο Ερικ Γκριν δεν θα επισκεφτεί κάποια αγαπημένα του μέρη που είχε γνωρίσει κατά την παραμονή του εδώ ως παίκτης του Ολυμπιακού.

«Δεν πειράζει, την επόμενη φορά, που μπορεί να καταφέρω να έρθω για διακοπές. Είναι αλήθεια πως όποτε είμαι στην Αθήνα και γενικότερα στην Ελλάδα είμαι χαρούμενος και ευτυχισμένος, καθώς είναι από τα πιο αγαπημένα μου μέρη» καταλήγει ο άσος της Φενέρ.

«Χαρά μου να είμαστε αντίπαλοι με τον Ζέλικο»

Η ίδια η Ευρωλίγκα, που συνήθως αναφέρεται σε παιχνίδια της εβδομάδας, αυτή τη φορά, αντί να αναφερθεί σε ομάδες, έβαλε μια κοινή φωτογραφία του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και του Ντέιβιντ Μπλατ. Δύο κορυφαίων προπονητών που θα βρεθούν απόψε αντιμέτωποι σε μια τιτανομαχία στο ΣΕΦ, μετά τις κόντρες τους στο τουρκικό πρωτάθλημα αλλά και στην Ευρωλίγκα. «Είναι πάντα ωραία να συναντάς και να αντιμετωπίζεις τον Ζέλικο. Είχαμε τη χαρά και την εμπειρία να το κάνουμε αυτό εδώ και πολλά χρόνια. Εχουμε συναντήσει ο ένας τον άλλον σε πολλά μέρη, με διαφορετικές ομάδες κι έχουμε δώσει πολύ καλά παιχνίδια. Εχει όλο μου τον σεβασμό, τόσο ως προπονητής όσο και ως άνθρωπος» τόνισε ο κόουτς Μπλατ για τον φίλο του, ενώ στάθηκε και στους δύο πρώην άσους του Ολυμπιακού, τον Σλούκα και τον Γκριν. «Είναι πολύ καλοί παίκτες. Είναι μέρος της ιστορίας του Ολυμπιακού. Είναι πιο νέοι οι δικοί μας παίκτες στη θέση αυτή, είμαι χαρούμενος γι’ αυτούς και ανυπομονώ να τους δω να μεγαλώνουν και να παίζουν στο υψηλότερο επίπεδο. Θα είμαι χαρούμενος επίσης όταν δω όλη την ομάδα μαζί, να επιστρέψει και ο Στρέλνιεκς  και να μην έχουμε απουσίες» τόνισε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι ο Λετονός είναι σχεδόν έτοιμος, αλλά τελευταία στιγμή θα ξέρει αν θα τον έχει απόψε.