Συνεχίζεται η καθοδική πορεία της ΔΕΗ, με τον ίδιο τον πρόεδρο της εταιρείας Μανόλη Παναγιωτάκη να παραδέχεται ότι και τα οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου θα είναι επιβαρημένα.

Πιο συγκεκριμένα, στη διάρκεια χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής σχετικά με την ανάθεση των έργων (ταινιοδρόμων, αποθετών) για τη λειτουργία της αυλής λιγνίτη στη νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα V της ΔΕΗ, ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Σκρέκας κάλεσε τον πρόεδρο της εταιρείας να απαντήσει στο αν για το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του τομεάρχη Ενέργειας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η επιχείρηση παρουσιάσει ζημιές άνω των 100 εκατ. ευρώ και μηδενικά προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων κέρδη (EBITDA). Ο Παναγιωτάκης απάντησε: «Πράγματι τα αποτελέσματα θα επιβαρυνθούν το τρίτο τρίμηνο από τη μεγάλη αύξηση της οριακής τιμής του συστήματος (χονδρική ηλεκτρικής ενέργειας) και από την αύξηση της τιμής των δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα». Ο ίδιος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, επικαλούμενος το ότι η ΔΕΗ είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Διέψευσε πάντως ότι τα EBITDA θα είναι μηδενικά. Διαβεβαίωσε ακόμη ότι «εργαζόμαστε με την κυβέρνηση, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε τελικά να υπάρξει βελτίωση των αποτελεσμάτων χωρίς να επιβαρυνθεί κατά το δυνατόν η κατανάλωση».

ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ. Την ίδια στιγμή κι ενώ ο Παναγιωτάκης δήλωνε την προσπάθεια της διοίκησης να μην υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, ο εκπρόσωπος της Ενωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) Αντώνης Κοντολέων με χθεσινή του παρέμβαση κάνει γνωστό ότι η ΔΕΗ ετοιμάζεται να προτείνει αυξήσεις 10% στις τιμές προμήθειας ρεύματος των μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανιών, αλλά και να καταργήσει τις εκπτώσεις όγκου. Αν αυτά υλοποιηθούν, σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιχειρήσεις θα επιβαρυνθούν με αυξήσεις 30%.

Σημειώνεται ότι οι βιομηχανίες έχουν ζητήσει από τη δημόσια επιχείρηση μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας ρεύματος μέχρι το 2020. Η εταιρεία με βάση απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων τον Ιούλιο είχε αποφασίσει τη διατήρηση των εκπτώσεων όγκου και των τιμών ρεύματος μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2019 στα προηγούμενα επίπεδα.