Δεν ξέρω ποιον να πιστέψω. Βγαίνει η κυβέρνηση (Τζανακόπουλος διαρκώς και χθες Νάσος Ηλιόπουλος, υφυπουργός Εργασίας) και λέει «δεν μιλάμε για αναστολή των μέτρων για τις συντάξεις αλλά για ακύρωση».

Λίγες ώρες αργότερα έρχεται δημοσίευμα του Bloomberg – διεθνές πρακτορείο με υψηλό κύρος -, το οποίο μεταφέρει πως η Γερμανία φαίνεται να είναι έτοιμη να δώσει στην κυβέρνηση Τσίπρα «αναβολή του μέτρου περικοπής των συντάξεων».

Αν ήταν μόνο αυτό, πάει στην ευχή. Γράφει παρακάτω το Bloomberg ότι «η κοινοβουλευτική ομάδα της Μέρκελ συνεχίζει να πιέζει για τις περικοπές στις συντάξεις και θα μπορούσε να επιδιώξει να ασκήσει αντίποινα, μπλοκάροντας την Ελλάδα από το να αποκτήσει πρόσβαση στα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα ομόλογα που κατέχει». Το πρακτορείο επικαλείται «πηγή με γνώση της συζήτησης».

Πηγές μου στις Βρυξέλλες μου μεταφέρουν ότι ο άνεμος για τις συντάξεις είναι ούριος. Οι δηλώσεις Σολτς επίσης ήταν ενθαρρυντικές. Μέχρι να ακούσω τον Τσακαλώτο όμως, ύστερα από συνεδρίαση του Eurogroup να λέει τι «κλείδωσε», χέρι στο ευαγγέλιο δεν βάζω για καμία εκδοχή.