Στη Νέα Υόρκη και στο Αρλινγκτον της Βόρειας Βιρτζίνια θα κατασκευαστούν νέα κεντρικά γραφεία της Amazon ανακοίνωσε χθες η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικών πωλήσεων στον κόσμο. Τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας βρίσκονται στο Σιάτλ και η Amazon ήθελε να επιλέξει και μια δεύτερη τοποθεσία για να κατασκευαστούν κι εκεί κεντρικές διοικητικές εγκαταστάσεις. Τελικά η εταιρεία επέλεξε να δημιουργηθούν όχι ένα, αλλά δύο νέα αρχηγεία, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό σε τρία και βάζοντας τέλος σε συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με πολλές πόλεις που διήρκεσαν πάνω από έναν χρόνο.

Οι μνηστήρες ήταν πολλοί, επειδή στις πολιτείες όπου θα κατασκευαστούν τα νέα γραφεία θα μετακομίσουν πολλά καλά αμειβόμενα υψηλόβαθμα στελέχη, τα οποία θα φορολογούνται εκεί. Πρόκειται επίσης για τεράστια επένδυση, η οποία θα έχει συνολική αξία 5 δισ. δολαρίων.

Η Amazon ανακοίνωσε χθες ότι θα κατασκευάσει γραφεία για 25.000 άτομα στο Κουίνς της Νέας Υόρκης και στη Βόρεια Βιρτζίνια, στο Αρλινγκτον, κοντά στην Ουάσιγκτον. Επιπλέον, θα κατασκευαστούν χώροι γραφείων στο Νάσβιλ του Τενεσί, που θα εξυπηρετούν τις δραστηριότητες της εταιρείας που αφορούν την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ.

«Οι δύο αυτές τοποθεσίες θα μας επιτρέψουν να προσελκύσουμε παγκόσμιου επιπέδου ταλέντα που θα μας βοηθήσουν να συνεχίσουμε να καινοτομούμε για πολλά χρόνια για τους πελάτες μας», ανέφερε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Amazon Τζεφ Μπέζος. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπήρχε για τα νέα αρχηγεία της εταιρείας ήταν ότι η Amazon έλαβε 200 εκδηλώσεις ενδιαφέροντος από όλη τη χώρα για να δημιουργήσει το δεύτερο αρχηγείο της μετά από αυτό του Σιάτλ. Τελικά η Νέα Υόρκη και η Βιρτζίνια υπερίσχυσαν πόλεων όπως το Λος Αντζελες και το Σικάγο, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

 

ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ. Οι πόλεις που ενδιαφέρθηκαν προσέφεραν στην εταιρεία φοροαπαλλαγές και άλλες παροχές προκειμένου να κερδίσουν την κούρσα. Επίσης δήλωσαν έτοιμες να παραχωρήσουν υποδομές όπως δρόμους, λιμάνια και μεταφορικούς κόμβους για τις δραστηριότητες της εταιρείας. Σύμφωνα με την ίδια την Amazon, η εταιρεία έχει επενδύσει από το 2010 μέχρι σήμερα στις ΗΠΑ περίπου 160 δισ. δολάρια. Πρόκειται μεταξύ άλλων για επενδύσεις σε μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους, κέντρα επεξεργασίας δεδομένων και αμοιβές εργαζομένων της.

Με τα νέα αρχηγεία η Amazon αποκτά επιπλέον παρουσία σε σημεία – κλειδιά των ΗΠΑ. Ειδικά όσον αφορά τη Νέα Υόρκη, η Amazon φαίνεται να θέλει να αυξήσει σημαντικά την παρουσία της εκεί, επειδή στην πόλη φέρεται ότι θέλει να επεκταθεί και η Google. Η «Wall Street Journal» ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η μητρική εταιρεία της Google, η Alphabet, θέλει να στεγάσει εκεί άλλους 12.000 εργαζομένους της.