Πενήντα ημέρες απομένουν μέχρι το τέλος του χρόνου για να δούμε πώς θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι για  τις συντάξεις Ιανουαρίου 2019.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για 40 ημέρες, αφού οι συντάξεις  του Ιανουαρίου προγραμματίζεται να καταβληθούν, όπως είθισται άλλωστε, πριν από τις γιορτές και συγκεκριμένα στις 19 έως 21 Δεκεμβρίου.

Στο ερώτημα εάν θα εμφανιστούν σε αυτή την πληρωμή περικοπές ή αναπροσαρμογές συντάξεων με βάση τους νόμους 4387/2016 και 4472/2017, περί επανυπολογισμού, η απάντηση πρέπει να θεωρείται βέβαιη.

Οι συντάξεις θα πληρωθούν, εκτός απροόπτου, χωρίς  τις περικοπές αλλά και τις όποιες προσαυξήσεις προκύπτουν από τον επανυπολογισμό για ένα μικρό ποσοστό 7%-8% των συνταξιούχων. Οχι μόνο γιατί δεν έχει κλείσει το θέμα με τους θεσμούς για την περικοπή ή μη, από 1/1/2019, αλλά και γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επανυπολογισμού.

Αρα το 2018 πολλά και σημαντικά πράγματα θα έχουν μείνει ανοικτά για να διευθετηθούν, πολύ πιθανόν, τους πρώτους μήνες του νέου έτους.

Και ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί και σωστά, υποστηριζόμενη από σύσσωμη την αντιπολίτευση στο θέμα αυτό, να αποτραπούν νέες περικοπές, ενώ μένει σε εκκρεμότητα η αντιμετώπιση νέων μεγάλων αδικιών που θεσπίστηκαν με τον ασφαλιστικό νόμο 4387/2016, η αναπροσαρμογή των εισφορών, η ρύθμιση οφειλών και αλλά πολλά, ένα νέο μεγάλο θέμα έχει ανακύψει που ακούει στο όνομα «αναδρομικά».

 Οπως είναι γνωστό, με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Ιούνιο του 2015 κρίθηκαν αντισυνταγματικές περικοπές συντάξεων που νομοθετήθηκαν και εφαρμόστηκαν στα πλαίσια του δεύτερου Μνημονίου, δηλαδή την περίοδο 2012-2013.

Ποιες είναι αυτές οι περικοπές;

Πρόκειται για τα δώρα εορτών και επιδόματα θερινών διακοπών, ύψους συνολικά 800 ευρώ τον χρόνο, τις περικοπές των κύριων συντάξεων για το ποσό που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ κατά 12% , των επικουρικών κατά 10%, 15% και 20% για συντάξεις άνω των 200, 250 και 300 ευρώ αντίστοιχα και, τέλος, περικοπές στις συντάξεις συνολικά κατά 5%, 10%, 15% και 20%, εφόσον το άθροισμα κύριας και επικουρικής υπερέβαινε τα 1.000, 1.500, 2.000 και 3.000 ευρώ αντίστοιχα. Αυτές είναι οι περικοπές που εφαρμόζονται μέχρι 31/12/2018 και για τις οποίες οι συνταξιούχοι διεκδικούν τα αναδρομικά και να δούμε τι θα γίνει μετά την 1/1/2019 και πώς θα κριθούν οι νέες ρυθμίσεις.

Η κυβέρνηση το 2015  δεν προχώρησε στην υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ και πώς θα μπορούσε άλλωστε, λόγω του μεγάλου δημοσιονομικού βάρους που δημιουργούσε, όμως από την άλλη πλευρά, ενώ είχε ακυρώσει την εφαρμογή του βασικού ασφαλιστικού  νόμου 3863/2010, καθυστέρησε σημαντικά να επανανομοθετήσει και να ενσωματώσει τις βασικές  παρατηρήσεις των αποφάσεων του ΣτΕ.

Επί της ουσίας η κυβέρνηση δεν ήθελε με τίποτα να υπερασπιστεί και να αιτιολογήσει ως αναγκαίες τις μειώσεις που είχαν γίνει πριν από το 2015.

Τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ακόμη νέο δεδομένο, μετά τις εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις για αναδρομικά τα οποία διεκδικούν οι συνταξιούχοι και τις μαζικές αγωγές που έχουν κατατεθεί.

Η κυβέρνηση με τη σχετική τροπολογία που κατέθεσε στις 7 Νοεμβρίου στη Βουλή πρόκειται να καταβάλει τα αναδρομικά στους υπαγόμενους στα ειδικά μισθολόγια (πανεπιστημιακούς, δικαστικούς λειτουργούς, ένστολους, γιατρούς του ΕΣΥ κ.λπ.) υλοποιώντας σχετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου του 2014.

Θα ήταν δημοσιονομικά ανέφικτο και πολιτικά ανεύθυνο να ισχυριστεί κάποιος ότι θα μπορούσε να γίνει μια ανάλογη ρύθμιση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων συνολικά.

Εκείνο όμως που μπορεί και πρέπει να γίνει είναι να αντιμετωπιστεί το μεγάλο αυτό θέμα πρωτίστως πολιτικά, με σεβασμό βεβαίως στις δικαστικές αποφάσεις, αλλά και με βάση τις οικονομικές δυνατότητες και τις δημοσιονομικές αντοχές, έτσι ώστε να μην τεθεί σε παραπάνω κίνδυνο η πορεία της χώρας.

Ο Γιώργος Κουτρουμάνης είναι πρώην υπουργός Εργασίας