Δεν θα έμενε άπραγη. Και χθες πέρασε στην αντεπίθεση για την υπόθεση Novartis. Για τη Λίνα Νικολοπούλου, σύζυγο του Γιάννη Στουρνάρα, ο λόγος, που σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικούς κύκλους κατέθεσε χθες το πρωί αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σχετικά με πρόσφατη διαρροή εγγράφων από την απόρρητη δικογραφία της Novartis σε κυριακάτικη εφημερίδα. Η ίδια φέρεται ότι ενημέρωσε τον αρμόδιο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου καθώς κρίνει πως η διαρροή προήλθε είτε απευθείας από την εισαγγελία Διαφθοράς είτε από τον «προστατευόμενο» μάρτυρα, κάτι που καθιστά άκυρη τη σχετική μαρτυρία ενώ εγείρει ερωτήματα για όλη τη διαδικασία. «Δεν με απασχολεί ο έλεγχος από καμία Αρχή, συμπεριλαμβανομένης και της εισαγγελίας. Αυτό που με εξοργίζει είναι ότι για περισσότερο από δύο χρόνια με ελέγχουν επιμόνως, έχοντας προβεί μέχρι και σε κατάσχεση φορολογικών εγγράφων και ενώ δεν μου ασκείται καμία δίωξη, συνεχώς διαρρέονται δήθεν νέες αποκαλύψεις για να συντηρούν μέσω εμού αρνητική δημοσιότητα για τον σύζυγό μου» σημειώνει, κατά πληροφορίες, η Νικολοπούλου στην αναφορά της.

Σε αναμονή

 Σήμερα και αύριο συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και αναμένουμε αποφάσεις για τις προθέσεις της κυβέρνησης να αναθεωρήσει τις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους. Χθες πάντως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έδωσε τον τόνο κάνοντας δηλώσεις στους συναδέλφους μου: «Είναι μια ευκαιρία τώρα να εξετάσουμε πολλά πράγματα από την αρχή και να αλλάξουμε και μερικές ιδέες. Και εμείς την πολλή αυστηρότητα και η Πολιτεία την πολλή προχειρότητα» είπε ο Αρχιεπίσκοπος στους δημοσιογράφους χθες για το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης. «Το θέμα είναι να καταλήξουμε τι εννοούμε θρησκευτικά ουδέτερος» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε «Ο Πρωθυπουργός δεν ξέρω τι εννοεί, θα μας πει τι εννοεί». «Θρησκευτικά ουδέτερο είναι το κράτος της Γερμανίας. Θα ήθελα να ζήσω στη Γερμανία, και να είμαι θρησκευτικά ουδέτερος. Είναι θρησκευτικά ουδέτερο κράτος, συνεργάζονται, βοηθάει την Εκκλησία άριστα» είπε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε «Θρησκευτικά ουδέτερο κράτος είναι και η Γαλλία, αλλά είναι εχθρικές οι σχέσεις (…) δεν θα μ’ άρεσε».

Κύκλος Ιδεών

Οργασμός εκδηλώσεων από τον Κύκλο Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου. Καταγράφω: Αύριο Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ), στο ξενοδοχείο Electra Palace: «Οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα». Την άλλη Τετάρτη 14 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Divani Caravel: «Οι προϋποθέσεις της αναθεωρητικής συναίνεσης και οι κίνδυνοι του συνταγματικού λαϊκισμού». Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018, σε συνεργασία με το Hanns Seidel Stiftung, στο Ινστιτούτο Γκαίτε: «Οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας: αδιέξοδο ή προοπτική;». Στις δύο τελευταίες, στο πάνελ θα βρεθεί και ο Βενιζέλος, συνδυάζοντας τις ιδιότητες του συνταγματολόγου και του πρώην ΥΠΕΞ, ενώ για τα ευρωτουρκικά κεντρικός εισηγητής αναμένεται να είναι ο αντιπρόεδρος της Bundestag, της γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής, Johannes Singhammer. Για το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, εξάλλου, ο Κύκλος Ιδεών έχει προγραμματίσει ανοιχτή συζήτηση με θέμα: «Η ευρωπαϊκή δημοκρατία σε αμφισβήτηση – Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα».

Βραβείο

Ο Γιώργος Καμίνης από χθες βρίσκεται στη Λισαβόνα. Το ταξίδι δεν είναι καθόλου τυχαίο και θα σας πω τον λόγο. Αύριο, λοιπόν, στην όμορφη πορτογαλική πόλη θα υπάρξει βράβευση της πρώτης Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Καινοτομίας για το 2018. Ανάμεσα σε 80 διαγωνιζόμενες πόλεις, όλα δείχνουν πως η Αθήνα θα λάβει το βραβείο – εξού και το ταξίδι του δημάρχου. Το δε έπαθλο είναι περίπου ενός εκατ. ευρώ. Σε καλή μεριά!

«Κλείδωσαν» θέσεις

Το έγραφα πριν από μία εβδομάδα στη στήλη και έγινε: ο Θόδωρος Αμπατζόγλου ανακοίνωσε χθες την υποψηφιότητά του και θα διεκδικήσει τον Δήμο Αμαρουσίου, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα μάχη απέναντι στον νυν αντιπεριφερειάρχη Αττικής Γιώργο Καραμέρο. Σας είχα πει ακόμη πως στον Δήμο Νέας Ιωνίας θα γίνει η υπέρβαση από τη ΝΔ, καθώς υποστηρίζει τον Παναγιώτη Μανούρη απέναντι κατά πάσα πιθανότητα στον νυν δήμαρχο του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλή Γκότση. Πριν από δύο ημέρες η τοπική οργάνωση του Κινήματος Αλλαγής ανακοίνωσε τη στήριξη στον Παναγιώτη Μανούρη, διαμορφώνοντας έναν σημαντικό πόλο συσπείρωσης για να διεκδικήσει τον δήμο.

Ανεβαίνει η λίμπιντο

Με τη φιλοδοξία να επιστρέψει στη Βουλή, κλείδωσε τελικά ο γνωστός ψυχίατρος και ειδικευμένος σε θέματα σεξουαλικότητας Θάνος Ασκητής για υποψήφιος στις εθνικές εκλογές με το Κίνημα Αλλαγής για τον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθήνας. Να πω ότι ο γνωστός καθηγητής δεν έχει ποτέ παρεκκλίνει από το κόμμα, ενώ διατηρεί άριστη σχέση με τη Φώφη Γεννηματά με την οποία και συμφώνησαν την υποψηφιότητα. Ανεβαίνει η λίμπιντο στην Κεντροαριστερά.

Ρεμπέτικα της ανομίας

Τα έχουμε δει όλα επί ημερών Γαβρόγλου. Μέχρι ρεμπέτικα από τον Ρουβίκωνα με πάλκο στημένο σε πανεπιστήμιο. Γιατί το λέω; Αιφνιδίασε για άλλη μια φορά τη διοίκηση της Φιλοσοφικής Σχολής αλλά και του Πανεπιστημίου Αθηνών ο Ρουβίκωνας, που τώρα καλεί και σε… γλέντι! Τα μέλη της ομάδας με ανάρτησή τους στο Facebook ανακοίνωσαν ότι το μεσημέρι της Τετάρτης (αύριο δηλαδή) θα διοργανώσουν πάρτι και μάλιστα όρισαν ως χώρο την ταράτσα απέναντι από το κυλικείο του 4ου ορόφου του κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής. Ολα αυτά ενώ η διοίκηση του Ιδρύματος έχει εξαντληθεί ώς σήμερα σε μονόωρες πρωινές περιφρουρήσεις της εισόδου της περίφημης αίθουσας 516 (του «γραφείου» του Ρουβίκωνα στη Φιλοσοφική Σχολή).