Οι σκηνές θα μπορούσε να εναλλάσσονται, όπως στις σεκάνς που στήνει στις ταινίες του ο Φράνσις Φορντ Κόπολα. Την ώρα που στη μία σκηνή εξελισσόταν ένα πάρτι, με τη μουσική να κορυφώνεται, τις σαμπάνιες να ρέουν άφθονα και τα πρόσωπα να λικνίζονται μέσα σε παραζάλη, γέλια και ξεφωνητά, σε μια άλλη σκηνή το αίμα γέμιζε κουρτίνες, τοίχους και πατώματα. Το πάρτι λειτουργούσε ως άλλοθι και δεν επέτρεπε να βρεθούν αποτυπώματα. Κάπως έτσι, την ώρα που χθες το πρωί ο Νίκος Παππάς ξανασυναντούσε, σε ένα νέο χάπενινγκ με χαμογελαστά πρόσωπα, τους 200 τόσους startuppers που είχε κουβαλήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο με το τρένο της «ψηφιακής εποχής» στη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός του Λευτέρης Κρέτσος υπέγραφε τις καρατατομήσεις στην ΕΡΤ με το «ξήλωμα» του διοικητικού διδύμου Κωστόπουλου – Θαλασσινού. Αν προσεχώς τρέξει περισσότερο αίμα στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ θα φροντίσει τα χέρια του να παραμείνουν καθαρά.

Στην πραγματικότητα, αυτή θα ήταν η εικόνα που θα ήθελε να επικρατήσει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης – όπου οι φαν του Κόπολα περισσεύουν. Η αλλαγή φρουράς στην ΕΡΤ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα λύσει τα προβλήματα του Παππά, αφού είναι οι δικές του επιλογές που ξηλώνονται – και μάλιστα για δεύτερη φορά στο Ραδιομέγαρο. Αν προσθέσει κανείς και την τραυματική κατάληξη της επιλογής του καθηγητή Σταμάτη Κριμιζή για την προεδρία του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, γίνεται φανερό ότι ο υπουργός «χάνει κανονάκια» στον δικό του πόλεμο. Το αντελήφθη και ο ίδιος στη σχεδόν τρίωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, αργά προχθές το βράδυ, όταν ο Τσίπρας δεν φάνηκε να δίνει ιδιαίτερη σημασία στις διαβεβαιώσεις ότι η ΕΡΤ «πάει καλά» και στα ποσοστά τηλεθέασης που αράδιαζε ο αρμόδιος υπουργός. Οσοι είχαν συγκεντρωθεί στην Κουμουνδούρου, μόνον ως «άδειασμα» Παππά ερμήνευσαν το πρωθυπουργικό «διά ταύτα» με την εντολή για διοικητικές αλλαγές στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Μια πεντάδα στελεχών που είχαν ήδη ξιφουλκήσει στη συνεδρίαση κατά του Κωστόπουλου – Σκουρλέτης, Βούτσης, Τσακαλώτος, Δρίτσας και Φίλης – ήταν πρόδηλο πως στόχευαν τον Παππά, αλλά σχεδόν όλοι αποχώρησαν με τη βεβαιότητα ότι ο Τσίπρας είχε λάβει τις αποφάσεις του πριν ακόμη φτάσει στην Κουμουνδούρου.

Τι σημαίνει η εξέλιξη για τις πολιτικές και εσωκομματικές μετοχές του Νίκου Παππά, είναι κάτι που θα φανεί λίαν συντόμως, ενδεχομένως και μέσα από τις νέες επιλογές για τη διοίκηση της ΕΡΤ. Το βασικότερο είναι πως ο Τσίπρας έκρινε ότι το αίμα πρέπει να τρέξει άμεσα στο Ραδιομέγαρο γιατί η ΕΡΤ είναι χρήσιμη όχι μόνο για τον εκλογικό σχεδιασμό του Μαξίμου, αλλά και για την πανελλαδική μετάδοση του σήματος της «μεγάλης κάθαρσης», στην οποία επενδύει πλέον τα ρέστα του και ο Πρωθυπουργός. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα, τα υπόλοιπα αφορούν μια εσωκομματική δοκιμασία για τον Παππά – για την οποία ο Τσίπρας δεν καίγεται, όπως δείχνει και η τελευταία απόφασή του.

Μετά την προχθεσινή συνεδρίαση, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ έχει πλήρη εικόνα για το μπλοκ των απέναντι στην Κουμουνδούρου. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας, ποντάροντας προφανώς σε κέρδη από τη θέση του ουδέτερου τρίτου. Δεν είναι καθόλου βέβαιο, ωστόσο, ότι θα παραμείνει αμέτοχος μπροστά στο νέο σκηνικό που ετοιμάζεται στην ΕΡΤ και στις διοικητικές επιλογές που θα αποφασιστούν εντός 20ημέρου. Μέσα στο δηλητηριασμένο κλίμα, ο Παππάς θα γίνει πιο σκληρός και θα εναρμονιστεί απόλυτα με τη στρατηγική της ακραίας πόλωσης, ενώ θα αρχίσει να καταστρώνει το δικό του σχέδιο επανεκλογής – μέσα από τα χαρακώματα του Νότιου Τομέα της Β’ Αθήνας. Από την Καισαριανή έως την Καλλιθέα και τη Γλυφάδα, θα χρειαστεί συμμαχίες και δισταυρίες. Οι καιροί δυσκολεύουν.