Τριάντα έξι χρόνια μετά τα πρώτα της βήματα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου – ανώτατη δικαστής εγνωσμένη αξίας – επελέγη ομόφωνα από το Υπουργικό Συμβούλιο, ύστερα και από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου για να υπηρετήσει το Ανώτατο Δικαστήριο από την κορυφαία και τιμητική για κάθε συνάδελφό της θέση τής προέδρου του ΣτΕ.

Η νέα πρόεδρος – η πρώτη γυναίκα στη μακρόχρονη ιστορία του ΣτΕ – μέσα σε περίπου 70 λέξεις έδωσε το στίγμα της τετραετούς πορείας της στο τιμόνι του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας. «Αισθάνομαι την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την οποία με επέλεξε του Υπουργικό Συμβούλιο, ως τιμητικό βάρος που με καλεί να ανταποκριθώ με όλες μου τις δυνάμεις. Και έχω την ελπίδα ότι, σε συνεργασία με τους συναδέλφους μου, το Ανώτατο Δικαστήριο, κατά τη διάρκεια της θητείας μου, θα προχωρήσει, όπως απαιτεί η παράδοσή του και ο συνταγματικός του ρόλος, στα πλαίσια του κράτους δικαίου και της δημοκρατικής παράδοσης της χώρας» ανέφερε η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Η επίκληση θεσμικών εννοιών, όπως το «κράτος δικαίου» και η «δημοκρατική παράδοση» στην πρώτη της κιόλας γραπτή δήλωση, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της επιλογής της, δεν αποτελούν, όπως λένε συνάδελφοί της για την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, θεωρητική προσέγγιση της λειτουργίας του Ανώτατου Δικαστηρίου. Αντίθετα, αποτελούν για την ίδια, έννοιες ουσιαστικές, τις συντεταγμένες πάνω στις οποίες βάδισε όλα τα χρόνια της διαδρομής της.

«Δικαστής με ανοιχτό μυαλό και κοινωνική, γυναίκα μεθοδική, με ευαισθησίες περιβαλλοντικές και αγάπη στα ζώα – ιδιαίτερα στις γάτες – λάτρης του θεάτρου και της τέχνης», περιγράφεται η νέα πρόεδρος του ΣτΕ από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, που δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η οποία προέρχεται από οικογένεια με ρίζες δικαστικές. Πάτησε στα ίχνη του πατέρα της, του αείμνηστου Νικόλαου Σακελλαρόπουλου, ο οποίος είχε διατελέσει αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου. Εκείνος έφτασε ψηλά στην πυραμίδα των Ποινικών και Πολιτικών Δικαστηρίων και η ίδια στην κορυφή της Διοικητικής Δικαιοσύνης.

Η τύχη μάλιστα το έφερε ο πατέρας της, ως ανώτατος δικαστής του Αρείου Πάγου, να συμμετέχει και στα δύο Ειδικά Δικαστήρια στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ενώπιον των οποίων εκδικάστηκαν οι υποθέσεις για την Τράπεζα Κρήτης και το γιουγκοσλαβικό καλαμπόκι, ενώ και εκείνη κληρώθηκε και συμμετείχε στη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου που έκρινε την υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Ο ρόλος της είναι ιδιαίτερα κρίσιμος, καθώς συμπίπτει με την επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση, όπου αναμένεται να ανοιχθούν κρίσιμα κεφάλαια, που εμπίπτουν στο πεδίο του ΣτΕ. Επίσης, ενώπιον του Δικαστηρίου εκκρεμούν μια σειρά από σοβαρές υποθέσεις με μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο και πολιτικό πρόσημο, όπως είναι η αναμενόμενη κρίση για τη συνταγματικότητα του Ασφαλιστικού, καθώς και αποφάσεις κομβικής σημασίας για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την καταβολή των «ψαλιδισμένων» δώρων σε συνταξιούχους, αλλά και εν ενεργεία δικαστικούς υπαλλήλους.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου έχει εξειδικευτεί στο Περιβαλλοντικό Δίκαιο και έχει μεταπτυχιακό του Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris II (Γαλλία), ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις σχετικά με το Δίκαιο του Περιβάλλοντος. Ως σύμβουλος Επικρατείας ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις όπως είναι τα αυθαίρετα, η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον θεσσαλικό κάμπο, τα μεταλλεία χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, τα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας όπου με απόφασή της διασώθηκαν ως διατηρητέα, ενώ μετείχε ως μέλος στην Ολομέλεια του ΣτΕ στο πρώτο Μνημόνιο. Παράλληλα, από το 2005 διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών Δίκαιο του Περιβάλλοντος.

Τον τελευταίο καιρό υπηρετούσε στο Γ’ Τμήμα του ΣτΕ, ενώ επί σειρά ετών ήταν στο Ε’ Τμήμα, το λεγόμενο και «οικολογικό». Ηταν η αντιπρόεδρος εκείνη η οποία μαζί με τον αποχωρήσαντα λόγω ορίου ηλικίας Χρήστο Ράμμο, με επιστολές τους έθεταν τον δάκτυλον επί των τύπων των ήλων σε θεσμικά ζητήματα επί των ημερών του τέως προέδρου Νίκος Σακελλαρίου.

Ακόμη, ο Χρήστος Ράμμος και η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου παραιτήθηκαν από μέλη της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, με αφορμή τη στάση του αποχωρήσαντος προέδρου που η ίδια διαδέχθηκε, με αφορμή τη ματαίωση της Ολομέλειας για τις πρώτες τηλεοπτικές άδειες, όσο και το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί το διάστημα εκείνο για το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο. Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου έχει και πλούσια  συνδικαλιστική δράση, καθώς διετέλεσε γενική γραμματέας της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (1985-1986), πρόεδρος (1993-1995 και 2000-2001) και αντιπρόεδρος (2006- 2008).

Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΣτΕ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Εισήλθε στο ΣτΕ ως εισηγήτρια τον Νοέμβριο του 1982 και αναδείχθηκε σε αντιπρόεδρο τον Οκτώβριο του 2015. Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, που είναι και το ανώτατο νομοθετικά προβλεπόμενο όριο, θα παραμείνει στην κορυφή του Δικαστηρίου. Και, όπως η ίδια δήλωσε, προσβλέπει όλο αυτό το διάστημα στη συνεργασία των συναδέλφων της, που θεωρεί αναγκαίους συνοδοιπόρους της στην εκπλήρωση του συνταγματικού σκοπού του Δικαστηρίου.