Οι περισσότερες συνομήλικές της προτιμούν την ασφάλεια του καναπέ τους ή γκρινιάζουν για τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν. Ωστόσο, η 70χρονη Τζίνι Ράις, όχι μόνο συμμετείχε το περασμένο Σαββατοκύριακο στον Μαραθώνιο του Σικάγου αλλά έκανε και νέο ηλικιακό παγκόσμιο ρεκόρ. Η σούπερ γιαγιά από το Μέντορ του Οχάιο, τερμάτισε τα 42.195 μ. σε 3 ώρες, 27 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα, συνθλίβοντας την προηγούμενη καλύτερη επίδοση για την ηλικία της, που είχε κάνει η γερμανίδα Χέλγκα Μικέτα το 2013 με επίδοση 3.35.29.

Η Ράις, που εργάζεται ακόμα ως μεσίτρια στην περιοχή του Κλίβελαντ, όχι μόνο δεν καταπονήθηκε από τη μαραθώνια διαδρομή, αλλά την επόμενη ημέρα του αγώνα επέστρεψε κανονικά στο γραφείο της. Και τα τακούνια της! Η Ράις γεννήθηκε στην Κορέα, αλλά μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν ήταν 19 χρόνων. Το τρέξιμο μπήκε ξαφνικά στη ζωή της στα 34 της για να χάσει τα περιττά κιλά που είχε πάρει από ένα ταξίδι στην πατρίδα της. Η μικρόσωμη γυναίκα, μόλις 1,57 μ., σύντομα κατάλαβε πως ήταν καλή σ’ αυτό και άρχισε να συμμετέχει σε τοπικούς αγώνες με ελάχιστη προπόνηση.

Για τον Μαραθώνιο του Σικάγου ωστόσο έκανε συστηματική προετοιμασία τρέχοντας 104 χιλιόμετρα την εβδομάδα. Αυτός ήταν άλλωστε ο 116ος Μαραθώνιος της ζωής της, έχοντας τερματίσει σε μεγάλες διοργανώσεις του είδους όπως αυτός του Σινικού Τείχους, του Παρισιού, του Λονδίνου, της Μαδρίτης και του Δουβλίνου. Στην προπόνησή της έτρεχε συχνά 5 και 10 χιλιόμετρα για να καλλιεργήσει την ταχύτητά της, ενώ τον περασμένο Αύγουστο έτρεξε με ρυθμό 6:38 το χιλιόμετρο στο αμερικανικό πρωτάθλημα masters.