Η ανθρώπινη αλυσίδα περίπου 25 πανεπιστημιακών μπροστά στην πόρτα της αίθουσας 516 στη Φιλοσοφική του ΕΚΠΑ, η άφιξη (λίγο μετά) δεκάδων μελών του Ρουβίκωνα και αλληλέγγυων φοιτητών και η πολύωρη ένταση με φωνές και σπρωξίματα προηγήθηκαν της ανοίνωσης των πρυτανικών Αρχών και της Κοσμητείας ότι θα κρατήσουν σήμερα κλειστή τη σχολή. Η πρωτοφανής απόφαση για αναστολή λειτουργίας της Φιλοσοφικής λόγω Ρουβίκωνα ελήφθη λίγες ώρες μετά την τρίωρη «μάχη» έξω από το 516, το γραφείο που θέλει η αναρχική συλλογικότητα ως χώρο επικοινωνίας (κάθε Τετάρτη) με όσους ενδιαφέρονται να ενταχθούν στην ομάδα. «Οι πρυτανικές Αρχές και η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής υπογραμμίζουν τη σθεναρή βούλησή τους να μην επιτρέψουν την προσβολή και παραβίαση των ακαδημαϊκών αρχών που διέπουν τη λειτουργία του πανεπιστημίου, την παρεμπόδιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και τη χρήση βίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αν και την περασμένη εβδομάδα μέλη και αλληλέγγυοι του Ρουβίκωνα είχαν βάψει τον εξωτερικό τοίχο και την πόρτα του 516 «υπογράφοντας» ως αναρχική συλλογικότητα, τελικά χθες εμφανίστηκαν στη Φιλοσοφική ως «φοιτητική ομάδα Ρουβίκωνας». Προτού όμως εκείνοι φτάσουν στον πέμπτο όροφο, η κοσμήτορας της Φιλοσοφικής, καθηγητές και διοικητικοί είχαν σταθεί μπροστά στην κλειδωμένη πόρτα (από το προηγούμενο βράδυ είχαν ξαναβαφτεί οι τοίχοι) με στόχο τη ματαίωση της λειτουργίας του γραφείου. «Η παρουσία μας ήταν ειρηνική και συμβολική. Θέλαμε να δείξουμε ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε να εισβάλουν και να εγκατασταθούν εντός σχολής τέτοιες ομάδες» είπε η κοσμήτορας Ελένη Καραμαλέγκου και περιέγραψε: «Εμφανίστηκαν κάποιοι που αυτοπροσδιορίστηκαν ως Ρουβίκωνας και δεν ήταν φοιτητές της σχολής, μολονότι μετά την ευρύτερη κατακραυγή σχεδόν από το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας θέλησαν να φορέσουν έναν μανδύα φοιτητή ή κοινωνικών διεκδικήσεων και υπεράσπισης των αδυνάτων. Τελικά προσπάθησαν να κάνουν μια βίαιη επίθεση για να μπουν στην αίθουσα. Εκεί, νομίζω, έδειξαν το πραγματικό πρόσωπό τους. Υπήρξε ένταση και εισέβαλαν στην αίθουσα σπάζοντας την κλειδαριά».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. Με ηχηρή παρέμβαση το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων έκανε λόγο για ανοχή που «υποδηλώνει αδυναμία υπεράσπισης, όχι μόνο της τάξης και της νομιμότητας, αλλά και της ίδιας της Δημοκρατίας, και καλλιεργεί στους νέους τον εθισμό στην αυθαιρεσία και τον εκφοβισμό». Συγκεκριμένα, στην κοινή δήλωσή τους οι πρυτάνεις Αγγελος Κότιος (Πανεπιστήμιο Πειραιώς), Οδυσσέας Ζώρας (Πανεπιστήμιο Κρήτης) και Βασίλης Χρυσικόπουλος (Ιόνιο Πανεπιστήμιο) αναφέρθηκαν σε «πρακτικές εντελώς απαράδεκτες νομικά, πολιτικά και ηθικά» καθώς και σε «καλλιέργεια του μίσους και της αυθαιρεσίας» και κάλεσαν την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της γιατί «σε λίγο θα είναι πολύ αργά».

Κατά τη διάρκεια της πρωινής έντασης ξεχώριζαν κάθε τόσο οι φωνές από μέλη του Ρουβίκωνα προς τους συγκεντρωμένους καθηγητές: «Πώς είπατε; Τελειώσαμε; Να δούμε ποιος θα τελειώσει ποιον», «Ο,τι κάνετε τώρα είναι εναντίον σας. Αν σήμερα ήρθαν για εμάς 200, αύριο θα έχουμε 500», «Είμαστε φοιτητές, ήρθαμε και θα μείνουμε εδώ. Συζήτηση τέλος». Περίπου στη μία το μεσημέρι, όταν πια οι πανεπιστημιακοί άρχισαν να αποχωρούν και η πόρτα του 516 άνοιξε ξανά, η «φοιτητική ομάδα Ρουβίκωνας» έβγαλε στην είσοδο της αίθουσας ένα τραπεζάκι με φωτοτυπημένα κείμενα για όποιον θέλει να ενημερωθεί για το νέο «στέκι» και τους στόχους της ομάδας: «Δεν γνωρίζουμε ποιο θα είναι το μονοπάτι που θα φέρει εις πέρας την καταστροφή του κράτους και της εξουσίας, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να το χαράξουμε (…) Απειρες ανάγκες, έλα μαζί μας (…) Υπάρχουν φοιτητές της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ που κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελέσουν την αυριανή πολιτική ελίτ. Το κείμενο δεν απευθύνεται σε αυτούς».