Η Εθνική Τράπεζα έβαλε χθες και επίσημα τέλος στις συζητήσεις με τον κινεζικό όμιλο Gongbao για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι από τις ευρωπαϊκές εποπτικές Αρχές έχει εξασφαλίσει το χρονικό περιθώριο έως τα τέλη του 2019 για να τρέξει μια νέα διαγωνιστική διαδικασία. Με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας να επιδιώκει να διασφαλίσει τους καλύτερους όρους για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, εξετάζεται μεταξύ άλλων η πώληση ενός μικρότερου ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής αντί του 75%, που μπορεί να συνδυαστεί με παράλληλη διάθεση των υπόλοιπων μετοχών σε επενδυτές μέσω δημόσιας τοποθέτησης.

Με ανακοίνωσή της, η Εθνική γνωστοποίησε πρακτικά την κήρυξη ως άγονου του διαγωνισμού καθώς «μετά την εξέταση και αξιολόγηση των διαφόρων πτυχών της δεσμευτικής προσφοράς της Gongbao Group για την Εθνική Ασφαλιστική, συμπεριλαμβανομένης και της βεβαιότητας επιτυχούς ολοκλήρωσης της συναλλαγής, αποφάσισε να μην προβεί σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τον υποψήφιο επενδυτή».

Κύκλοι της Εθνικής αναφέρουν ότι η τράπεζα, ζήτησε από την κινεζική εταιρεία όλα τα  εχέγγυα για την επιβεβαίωση των κεφαλαίων που προέβλεπε η προσφοράς της, τα οποία όμως δεν προσκομίστηκαν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η τράπεζα τώρα θα επικεντρωθεί στη διερεύνηση εναλλακτικών επιλογών και θα ενημερώσει τους επενδυτές αντιστοίχως.

Για μονομερή απόφαση της Εθνικής Τράπεζας να σταματήσει κάθε συζήτηση σχετικά με διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής κάνει λόγο η Gongbao, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι διατηρεί το δικαίωμά της να κινηθεί δικαστικά.