Η κοινωνική αναλγησία της δήθεν αριστερής κυβέρνησης δεν εξαντλείται στους πλειστηριασμούς, στη φτωχοποίηση, στην έκρηξη των χρεών προς τράπεζες, Εφορία κ.λπ. Με σειρά μέτρων που οδήγησαν στην οικονομική εξαθλίωση και των συνταξιούχων επέφερε διπλό χτύπημα στις συντάξεις, οι οποίες μετατρέπονται σε φιλοδωρήματα. Αντί να καταβάλει τη 13η σύνταξη – όπως είχε υποσχεθεί -, η κυβέρνηση εξόντωσε τους απόμαχους της δουλειάς. Μέσα στον οδοστρωτήρα του νόμου Κατρούγκαλου – ο οποίος ενσωματώνει και ενσαρκώνει όλες τις πτυχές της αντιασφαλιστικής «μεταρρύθμισης» των τελευταίων δεκαετιών – υπάρχουν και εφαρμόζονται τρεις πρωτοφανείς αδικίες, οι οποίες θίγουν ασθενείς κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι χήρες και οι ανάπηροι. Ετσι:

1. Μείωσαν δραματικά τις συντάξεις χηρείας. Για παράδειγμα, αν η σύνταξη του θανόντος ήταν 1.354,94 μεικτά, η χήρα θα λάμβανε με το προηγούμενο καθεστώς σύνταξη χηρείας 948,45 ευρώ. Με το νέο σύστημα λαμβάνει 485,81 ευρώ. Μάλιστα, με λάθη και παρανομίες ληστεύουν τις χήρες, τους χήρους και τα ορφανά τέκνα, με τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων πριν από τις 12/5/2016. Ετσι αντί να γίνει ο επανυπολογισμός στη μεταβίβαση των συντάξεων χηρείας από το 2019, όπως ορίζει ο νόμος, περικόπτουν παράνομα από τις 13/5/2016 (ημερομηνία εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου) τις συντάξεις χηρείας. Το θέμα αφορά περίπου 80.000 συντάξεις χηρείας και η αφαίμαξη ανέρχεται μέχρι τώρα σε 175 εκατ. ευρώ.

2. Τον Δεκέμβριο του 2019 θα καταβληθεί για τελευταία φορά το ΕΚΑΣ (Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης) στους περίπου 240.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Από το 2020 καταργείται πλήρως το ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους των 664 ευρώ, έπειτα από μια περίοδο (2015-2019) σταδιακής μείωσης, η οποία έχει στοιχίσει ήδη το ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους των 774 ευρώ.

3. Ο νέος τρόπος υπολογισμού των αναπηρικών συντάξεων προβλέπει μικρότερα ποσά βασικής σύνταξης, ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας, και βέβαια νέα ποσοστά αναπλήρωσης του ανταποδοτικού σκέλους, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε συντάξεις αναπηρίας μειωμένες ακόμη και κατά 35%.

Ολα αυτά δείχνουν ότι το ενδιαφέρον των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τους εξουθενωμένους πολίτες είναι προσχηματικό και επικεντρώνεται στην παραμονή τους στη «γλυκιά» καρέκλα της εξουσίας με μια άγρια νεοφιλελεύθερη δεξιά πολιτική.