Οι επιθέσεις των κουκουλοφόρων με βόμβες μολότοφ ξεσκεπάζουν το ανύπαρκτο πλέγμα ασφάλειας – αστυνόμευσης στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και στην πλέον εγκληματογόνο περιοχή της Αττικής, την Ομόνοια !

Καμιά υπηρεσία δεν αντιλήφθηκε την κάθοδο ομάδας κουκουλοφόρων, κανείς δεν στάθηκε εμπόδιο στη διαδρομή τους, ο ένας και μοναδικός σκοπός του Τμήματος μετά βίας κατάφερε να προστατεύει τη ζωή του και τον οπλισμό του και, τέλος, επέστρεψαν όλοι στην ασφάλεια του άβατου των Εξαρχείων ακαταδίωκτοι και ανενόχλητοι!

Δυστυχώς οι επί χάρτου μελέτες, οι από καθέδρας συσκέψεις στερούν τη γνώση της πραγματικής κατάστασης των αστυνομικών υπηρεσιών, οι οποίες είναι «γυμνές» από προσωπικό και μέσα αστυνόμευσης.

Ο ΠΕΡΣΕΑΣ, που εγκαινιάστηκε από τη νέα ηγεσία, προ ελαχίστων ημερών καταλήγει Προμηθέας Δεσμώτης των παθογενειών και της ανυπαρξίας μακρόπνοης αντεγκληματικής πολιτικής με διακομματική συναίνεση. Μάλιστα αυτό ενισχύεται τραγικά όταν τα μεγάλα κόμματα συναντώνται στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας και το μετατρέπουν σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, αντί αυτό να γίνει έδαφος πολιτικής σύγκλισης!!

Η απάθεια της πολιτείας και η απροθυμία της να μειώσει ή να εξαλείψει τα συγκεκριμένα φαινόμενα βίας συνεχίζει τη διαδρομή της και στο επίπεδο της απονομής δικαιοσύνης. Οσοι κατά καιρούς έχουν συλληφθεί από τον αναιμικό μηχανισμό της Αστυνομίας, όσοι κατά καιρούς έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη δεν τιμωρήθηκαν με ποινές που να αποτελούν λόγο ή φόβο να μην επαναληφθούν οι ίδιες πράξεις και μάλιστα την επόμενη μέρα.

Ο νομικός «πολιτισμός» της χώρας μας δυστυχώς υστερεί σε νόμους που θα τιμωρήσουν τις πράξεις αυτές με ποινές μη ανασταλτικού χαρακτήρα και θα στείλουν τους υπαίτιους στο ταμείο του κράτους, για αποζημιώσεις του αντιτίμου των καταστροφών που προκάλεσαν. Η αίσθηση ελευθεριότητας και ανεξαρτησίας που παρέχεται από την πολιτεία έχει ως αποτέλεσμα την αποθράσυνση των συλλογικοτήτων και των ομάδων κουκουλοφόρων που πραγματικά μας διασύρουν διεθνώς.

Πρόληψη, καταστολή του εγκλήματος, άμεση επέμβαση όταν αυτό εξελίσσεται, εμφανής αστυνόμευση, απονομή δικαιοσύνης και τιμωρία του εγκλήματος απαιτούν ένα κράτος που σέβεται όλους τους πολίτες του και όχι μόνο αυτούς που διατηρούν οποιασδήποτε μορφής εξουσία.

Ο Βασίλης Ντούμας είναι πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών της ΕΛ.ΑΣ.