Μια τετραμελής ελληνική οικογένεια πετάει κάθε χρόνο στα σκουπίδια 120 kg φαγητού. Τι σημαίνει αυτό; Οτι σε εποχή κρίσης χάνονται σχεδόν 500 ευρώ και χιλιάδες τόνοι νερού και φυσικών πόρων που χρησιμοποιήθηκαν για να παραχθούν αυτά τα τρόφιμα. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, καθένας μας πετάει κάθε χρόνο (κατά μέσο όρο) 7,4 kg φρούτων, 7,3 kg μαγειρεμένου φαγητού, 4,4 kg λαχανικών, 4,1 kg ψωμιού και 3,4 kg γαλακτοκομικών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, με τα ποσοστά σπατάλης φαγητού να αυξάνονται και τη φέρουσα ικανότητα του πλανήτη να μας θρέψει όλους να εξαντλείται, η στροφή σε πιο βιώσιμα διατροφικά μοντέλα είναι επιτακτική. Στο μεταξύ, ένα δισ. άνθρωποι υποσιτίζονται και δυο δισ. άνθρωποι είναι υπέρβαροι ή πασύχαρκοι. Ετσι, τίθεται το ερώτημα: πώς συνδέεται το πιάτο μας με την προστασία του πλανήτη και γιατί η παραγωγή και η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων απειλεί τη βιοποικιλότητα παγκοσμίως;

Πλέον, όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν πως ό,τι είναι καλό για την υγεία είναι καλό και για το περιβάλλον. Ετσι, με αφετηρία τα προαναφερόμενα ερωτήματα και τις διαπιστώσεις, η περιβαλλοντική οργάνωση ξεκινά από την ερχόμενη χρονιά νέα εκστρατεία για τη βιώσιμη διατροφή με τίτλο «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης». Ο προηγούμενος κύκλος διήρκεσε εννέα μήνες από τον Οκτώβριο του 2017 έως τον Ιούλιο του 2018.

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΕΙΛΗ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τη μεγαλύτερη απειλή για την προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί σήμερα η παραγωγή τροφής παγκοσμίως. Κι αυτό επειδή η παραγωγή τροφίμων χρησιμοποιεί το 34% της γης και το 69% του πόσιμου νερού, ενώ αντιπροσωπεύει το 24%-30% των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου. Οπως επισημαίνουν από την περιβαλλοντική οργάνωση, η επανασύνδεση με τη μεσογειακή διατροφή μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία, αλλά και στο περιβάλλον, μιας και έχει εκτιμηθεί ότι το μοντέλο μεσογειακής διατροφής μειώνει κατά 72% τις εκπομπές των αερίων θερμοκηπίου και κατά 33% την κατανάλωση νερού, σε σχέση με το κυρίαρχο πρότυπο διατροφής. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο το 1/3 του παραγόμενου φαγητού, που αντιστοιχεί σε 1,3 δισ. τόνους τροφής, αξίας ενός τρισ. ευρώ, καταλήγει είτε να σαπίζει στους κάδους απορριμμάτων καταναλωτών ή λιανέμπορων είτε να επιστρέφεται λόγω κακών πρακτικών μεταφοράς ή συγκομιδής.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ. Η παραγωγή τροφής έχει οδηγήσει σε απώλεια του 70% της βιοποικιλότητας (Convention on Biological Diversity). Ταυτόχρονα, το παγκόσμιο διατροφικό σύστημα είναι η κύρια αιτία αποψίλωσης εδαφών και έχει ως αποτέλεσμα την υπεραλίευση του 31,4% ιχθυοαποθεμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. «Εάν ο παγκόσμιος πληθυσμός αγγίξει τα 9,6 δισ. έως το 2050, τότε θα χρειάζονται σχεδόν τρεις πλανήτες σαν τη Γη για να παρέχουν τους απαραίτητους φυσικούς πόρους που απαιτούνται για τη διάτρηση του υπάρχοντος μοντέλου ζωής», επισημαίνει μεταξύ άλλων η υπεύθυνη του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή» του WWF Ελλάς Βίκυ Μπαρμπόκα. «Ας σκεφτούμε πόσο νερό, ενέργεια και γη απαιτεί η παραγωγή κάθε τροφίμου και θα αντιληφθούμε διαφορετικά τη βαρύτητα που έχουν οι διατροφικές επιλογές μας».

Η εκστρατεία

Ο νέος κύκλος της εκστρατείας τoυ WWF Ελλάς «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης» ξεκινά από τον ερχόμενο Ιανουάριο. Η κινητή έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (23 Ιανουαρίου – 1 Μαρτίου 2019) και στο Πάρκο Αντώνης Τρίτσης στο Ιλιον ( 4 Μαρτίου – 19 Απριλίου 2019) και θα λειτουργεί τρία πρωινά την εβδομάδα.