«Δεν μου το χρώσταγε αυτό ο τόπος. Δεν πίστευα ότι στα 82 μου χρόνια θα χρειάζεται να απολογούμαι κάθε φορά σε οποιονδήποτε δικαστή ή εισαγγελέα που δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει Θεατρικό Μουσείο». Με αυτά τα λόγια και φορτισμένη διάθεση, όπως αναμενόταν, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου, έκλεισε τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, την οποία παραχώρησε με αφορμή τις πρόσφατες διώξεις του ως νομικά υπόλογου για τη σωρεία των χρεών τα τελευταία χρόνια.

Η περιπέτεια για τον βετεράνο κριτικό θεάτρου, αλλά και για τον θεσμό που εκπροσωπεί, άρχισε πριν από περίπου έξι χρόνια όταν σταμάτησε η επιχορήγηση που λάμβανε από το υπουργείο Πολιτισμού. Ως ερευνητικό κέντρο, το Θεατρικό Μουσείο εισέπραττε από το 1971 έως το 2012 σταθερά ποσά για τα λειτουργικά του έξοδα. Ωστόσο, λόγω κρίσης, η χρηματοδότηση σταμάτησε, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε αδιέξοδο η λειτουργία του. Ενδεικτικά, για το 2011 το Μουσείο είχε επιχορηγηθεί με 250.000 ευρώ, όπως και το 2012. Συνολικά, την τελευταία δεκαετία των επιχορηγήσεων, από τα κρατικά ταμεία προς το Μουσείο αποδεσμεύτηκαν 1,73 εκατ. ευρώ.

ΧΡΕΗ 2 ΕΚΑΤ. Λόγω της διακοπής της κρατικής επιχορήγησης, συγκεντρώθηκαν έως σήμερα 2 εκατ. ευρώ χρέη. Από αυτά, τα 1,75 εκατ. αφορούν τη μισθοδοσία των υπαλλήλων μαζί με τις ασφαλιστικές τους εισφορές και τις απαιτήσεις της Εφορίας. Κι αυτό επειδή οι έξι από τους συνολικά εννιά υπαλλήλους του βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τον Νοέμβριο του 2011 και άρα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, δικαιούνται το σύνολο των μισθών τους (παρόλο που το Μουσείο παραμένει κλειστό). Επιπλέον 200.000 ευρώ καλείται να πληρώσει το Μουσείο σε ενοίκια του διαμερίσματος που μέχρι πρότινος στέγαζε τη Βιβλιοθήκη του. Ευτυχώς για τον οργανισμό, τους λογαριασμούς του ρεύματος και του νερού για το υπόγειο όπου βρίσκεται το σύνολο των αρχείων στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» πληρώνει ο Δήμος Αθηναίων.

Οπως είναι αναμενόμενο, οι οικονομικές αυτές εκκρεμότητες έγιναν θηλιά για τα μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου και κυρίως τον Κώστα Γεωργουσόπουλο και τον αντιπρόεδρο Γιώργο Μιχαλακόπουλο, οι οποίοι υπογράφουν όλα τα έγγραφα. Οι δυο τους διώκονται νομικά, ενώ έχουν καταδικαστεί ερήμην τους για όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις. Τα χειρότερα διαφαίνονται στον ορίζοντα αφού θα εκδικαστούν όλες οι προσφυγές του Δημοσίου εναντίον του Κώστα Γεωργουσόπουλου. Και σαν να μην έφτανε αυτό, κατάσχεται κάθε κατάθεση στους τραπεζικούς του λογαριασμούς πέραν του ακατάσχετου. Επίσης, κινδυνεύει να βγει στο σφυρί το διαμέρισμα όπου διαμένει, ενώ το σύνολο της περιουσίας του φαίνεται να έχει προσημειωθεί. «Κινδυνεύω σε έναν μήνα να πάω φυλακή. Στις 9 Νοεμβρίου έχω πέντε δίκες μαζί. Το δικαστήριο κάνει τη δουλειά του, αλλά δεν οφείλω εγώ. Είμαι ένας άμισθος υπάλληλος που προσπαθώ να βελτιώσω τη θεατρική επιστήμη» ανέφερε ο ίδιος.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΛΥΣΗ. Η μοναδική λύση που βλέπει ο κριτικός θεάτρου τη δεδομένη στιγμή είναι η κρατικοποίηση του Μουσείου με την παράλληλη μεταστέγασή του στο τριώροφο επί της οδού Σταδίου 47, κληροδότημα Σούτσου προς την Εθνική Πινακοθήκη. Παράλληλα, ζητά την αποδέσμευση των 450.000 ευρώ που είχε δώσει πέρυσι ως επιχορήγηση η πρώην υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου στον αρμόδιο ενδιάμεσο κρατικό φορέα, το Εθνικό Θέατρο. Η πρόταση φαίνεται πως γίνεται καταρχήν αποδεκτή από τη νέα διοίκηση του υπουργείου, αφού ο Νίκος Χασιώτης, σύμβουλος της νέας υπουργού Μυρσίνης Ζορμπά, παραβρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου. Αν και πρόκειται για ένα σύνθετο ζήτημα, το πρώτο βήμα προς την τακτοποίησή του είναι ένας συμβιβασμός με τους υπαλλήλους του Μουσείου. Οπως τόνισε ο σύμβουλος, μιας και είναι «δύσκολο να δώσουν τόσο πολλά χρήματα σε ανθρώπους που όλα αυτά τα χρόνια που είναι κλειστό το Μουσείο έκαναν λίγα», η πλευρά του υπουργείου θα προτείνει να γίνει υπολογισμός των μισθών με βάση το μηνιαίο επίδομα ανεργίας, ώστε να καταφέρει η υπουργός να προωθήσει τελικά το απαραίτητο αίτημα προς υπογραφή στους συναδέλφους της των οικονομικών υπουργείων.

Για τα ποσά των ενοικίων το υπουργείο προτείνει την κάλυψή τους από την εκποίηση των δύο ακινήτων σε Ραφήνα και Παγκράτι που έχει στην κατοχή του το Μουσείο. Αν αυτά τα δύο μέτωπα τελικά αντιμετωπιστούν μέσα στις ερχόμενες ημέρες, τότε θα ανάψει ουσιαστικά το πράσινο φως για την αποδοχή εκ μέρους του Δημοσίου και των υπόλοιπων χρεών σε ασφαλιστικά ταμεία και Εφορία. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Νίκος Χασιώτης υποστήριξε πως θα ξεκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να αναβληθούν οι διώξεις του Κώστα Γεωργουσόπουλου μέχρι την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του Μουσείου στο κράτος.

Σε ανακοίνωσή του χθες το βράδυ το υπουργείο επισημαίνει πως βρίσκεται κοντά σε λύση που θα ικανοποιεί τόσο τους πρώην εργαζομένους του μουσείου όσο και τη διοίκηση, την οποία θα βγάλει από τη δύσκολη θέση. Στη συνέχεια, και εφόσον αυτή η λύση επιτευχθεί, «θα εξεταστούν με περίσκεψη τα επόμενα βήματα».